Ziare.com

Ce se va intampla daca Senatul respinge acordul cu FMI?

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 12:27

   

Ce se va intampla daca Senatul respinge acordul cu FMI?
Pierderea ultimului gram de credibilitate, nevoia unei renegocieri a acordului cu Fondul Monetar International sau chiar incetarea sa reprezinta cele mai mari riscuri in cazul in care Senatul va vota impotriva legii privind ratificarea scrisorilor de intentie si a acordului stand-by.

Marti, Comisia de buget-finante a Senatului a respins acest proiect de lege, membrii PSD si PNL votand impotriva sa.

Potrivit lui Marius Sorin Bota, vicepresedintele comisiei, votul impotriva ratificarii scrisorilor de intentie si a acordului cu FMI a fost dat din cauza faptului ca PSD nu este de acord cu masurile luate de Guvern, cum ar fi majorarea taxei pe valoarea adaugata sau scaderea salariilor.

In schimb, potrivit lui Ovidiu Marin, presedintele pedelist al Comisiei buget-finante din Senat, partidul de opozitie este "inconstient".

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"PSD a facut-o dintr-o inconstienta vizavi fata de ceea ce se intampla cu soarta tarii, pentru ca punerea in pericol a acordului cu FMI ar duce la destabilizarea Romaniei. Ei fac asta constient fiind, dar impotriva intereselor nationale", a spus Ovidiu Marin, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, membrii PSD din comisie sunt "iresponsabili". "Nu au avut niciun argument in afara opozitiei lor in ceea ce priveste reforma statului in Romania, reducerea salariilor, reducerea pensiilor. Asta este problema lor de principiu, nu pe puncte", a spus Marin.

Senatorul a precizat, totusi, ca se asteapta la "un dram de responsabilitate" din partea Partidului National Liberal, in momentul in care legea va fi supusa votului in Senat.

Pasul urmator este ca Biroul Permanent al Senatului sa introduca legea pe ordinea de zi, probabil pentru saptamana viitoare, potrivit lui Ovidiu Marin. In acest caz, Senatul este camera decizionala, iar votul majoritatii va fi hotarator, avand in vedere ca este o legea ordinara.

Ce sanse are sa treaca de Senat? Presedintele Comisiei de buget-finante crede ca, in cele din urma, "dincolo de orice interese meschine de partid marunte, exista interesul national", iar legea nu va fi respinsa.

Respingerea in Comisia de buget-finante este benefica

Daca senatorii decid, in cele din urma, sa respinga ratificarea scrisorilor de intentie si a acordului cu FMI, situatia ar deveni foarte complicata, potrivit analistilor.

Potrivit economistului Mircea Cosea, daca acest lucru se va intampla, ar urma o renegociere cu institutia financiara internationala.

"Guvernul ar trebui sa ia o masura. In mod normal, ar trebui sa fie o discutie cu FMI, chiar daca nu o renegociere, macar o punere de acord asupra unor termeni. Dar exista si alte modalitati, care merg chiar pana la incetarea acordului, dar nu cred ca se va ajunge acolo, in nici un caz", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

De asemenea, faptul ca acest acord este atat de controversat pe plan local, desi este clar faptul ca avem nevoie de el, scade credibilitatea Romaniei pe plan international si fata de finantatori.

"Cred ca, pana la urma, se va intelege ca acest acord este necesar Romaniei in momentul acesta, ca nu se poate merge fara el in continuare, pentru ca am pierde foarte mult din speranta de relansare pe care o avem si cred ca Senatul, pana la urma, il va accepta", a explicat Cosea.

De altfel, potrivit spuselor sale, faptul ca legea a fost respinsa in Comisia de buget-finante are si parti pozitive, si anume faptul ca atrage atentia Guvernului asupra manierei gresite in care a procedat in incheiarea acordului cu FMI.

"Memorandumul cu Fondul Monetar nu trebuia semnat pana nu era prezentat in Parlament. Guvernul pur si simplu a neglijat acest for important al democratiei noastre, care este Parlamentul, si a avut o actiune unilaterala si, as spune, arbitrara. Chiar daca este necesara, ea trebuia sa treaca prin Senat", a conchis economistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2305 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca senatul va respinge acordul cu FMI

inseamna ca mai exista oameni responsabili, si tara ar putea scapa. Dar nu vor respinge acordul pt ca majoritatea de acolo is platiti de banci si alte grupuri. Dau 10.000 de euro oricarui care poate sa-mi spuna vreo tara care dupa ce a colaborat cu FMI i-a mers bine.

 

Știu eu.

ROmania.Nu crezi?Uită-te pe stradă.
In scurt timp ROmania=Argentina sub ințeleapta conducere a lui Agăo Ziță Trepanche și acoliții.

Ce se va intampla dacă...........?

Se va intampla că........taratoarele portocalii nu vor mai avea bani de furat?Și ce-i cu asta?Se vor fura banii din imprumuturile de la Banca Euroapeană,....de la...,....de la...,......se va fura orice atata timp cat sccursurile portocalii vor mai fi in viață.
Agăo Ziță Trepanache e sub influențe.Cum de care?Alea.

 

Negociem cu China.

China imprumuta SUA, Africa, si America Latina. Dar presedintele chinez, american sau rus, nimeni nu vrea sa auda de manelistul Basescu. Cap aveti. Minte va mai trebuie.

 

NU O SA MAI FACEM

DATORII !!!!!!!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor