Ce se va intampla daca Senatul respinge acordul cu FMI?

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 12:27
2483 citiri
Ce se va intampla daca Senatul respinge acordul cu FMI?
Foto: Theologhia

Pierderea ultimului gram de credibilitate, nevoia unei renegocieri a acordului cu Fondul Monetar International sau chiar incetarea sa reprezinta cele mai mari riscuri in cazul in care Senatul va vota impotriva legii privind ratificarea scrisorilor de intentie si a acordului stand-by.

Marti, Comisia de buget-finante a Senatului a respins acest proiect de lege, membrii PSD si PNL votand impotriva sa.

Potrivit lui Marius Sorin Bota, vicepresedintele comisiei, votul impotriva ratificarii scrisorilor de intentie si a acordului cu FMI a fost dat din cauza faptului ca PSD nu este de acord cu masurile luate de Guvern, cum ar fi majorarea taxei pe valoarea adaugata sau scaderea salariilor.

In schimb, potrivit lui Ovidiu Marin, presedintele pedelist al Comisiei buget-finante din Senat, partidul de opozitie este "inconstient".

"PSD a facut-o dintr-o inconstienta vizavi fata de ceea ce se intampla cu soarta tarii, pentru ca punerea in pericol a acordului cu FMI ar duce la destabilizarea Romaniei. Ei fac asta constient fiind, dar impotriva intereselor nationale", a spus Ovidiu Marin, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, membrii PSD din comisie sunt "iresponsabili". "Nu au avut niciun argument in afara opozitiei lor in ceea ce priveste reforma statului in Romania, reducerea salariilor, reducerea pensiilor. Asta este problema lor de principiu, nu pe puncte", a spus Marin.

Senatorul a precizat, totusi, ca se asteapta la "un dram de responsabilitate" din partea Partidului National Liberal, in momentul in care legea va fi supusa votului in Senat.

Pasul urmator este ca Biroul Permanent al Senatului sa introduca legea pe ordinea de zi, probabil pentru saptamana viitoare, potrivit lui Ovidiu Marin. In acest caz, Senatul este camera decizionala, iar votul majoritatii va fi hotarator, avand in vedere ca este o legea ordinara.

Ce sanse are sa treaca de Senat? Presedintele Comisiei de buget-finante crede ca, in cele din urma, "dincolo de orice interese meschine de partid marunte, exista interesul national", iar legea nu va fi respinsa.

Respingerea in Comisia de buget-finante este benefica

Daca senatorii decid, in cele din urma, sa respinga ratificarea scrisorilor de intentie si a acordului cu FMI, situatia ar deveni foarte complicata, potrivit analistilor.

Potrivit economistului Mircea Cosea, daca acest lucru se va intampla, ar urma o renegociere cu institutia financiara internationala.

"Guvernul ar trebui sa ia o masura. In mod normal, ar trebui sa fie o discutie cu FMI, chiar daca nu o renegociere, macar o punere de acord asupra unor termeni. Dar exista si alte modalitati, care merg chiar pana la incetarea acordului, dar nu cred ca se va ajunge acolo, in nici un caz", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

De asemenea, faptul ca acest acord este atat de controversat pe plan local, desi este clar faptul ca avem nevoie de el, scade credibilitatea Romaniei pe plan international si fata de finantatori.

"Cred ca, pana la urma, se va intelege ca acest acord este necesar Romaniei in momentul acesta, ca nu se poate merge fara el in continuare, pentru ca am pierde foarte mult din speranta de relansare pe care o avem si cred ca Senatul, pana la urma, il va accepta", a explicat Cosea.

De altfel, potrivit spuselor sale, faptul ca legea a fost respinsa in Comisia de buget-finante are si parti pozitive, si anume faptul ca atrage atentia Guvernului asupra manierei gresite in care a procedat in incheiarea acordului cu FMI.

"Memorandumul cu Fondul Monetar nu trebuia semnat pana nu era prezentat in Parlament. Guvernul pur si simplu a neglijat acest for important al democratiei noastre, care este Parlamentul, si a avut o actiune unilaterala si, as spune, arbitrara. Chiar daca este necesara, ea trebuia sa treaca prin Senat", a conchis economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#acord FMI Romania, #comisie buget finante FMI, #respingere acord FMI senat , #FMI