Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 07:27
4438 citiri
Incepand de azi Romania nu mai are acord cu FMI. Ce urmeaza?

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), blocat din luna iunie a anului trecut, expira sambata, 26 septembrie, iar o directie clara a evolutiei relatiilor dintre cele doua parti este de asteptat sa se contureze in perioada urmatoare.

Revizuirea actualei intelegeri cu creditorii internationali, in valoare de patru miliarde de euro, a fost blocata incepand din luna iunie 2014 si pana in prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.

In prima parte a acestui an, autoritatile romane au incercat sa adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, insa reprezentantii institutiilor financiare internationale, dar si Consiliul Fiscal si Banca Nationala a Romaniei au blocat acest demers.

La acea vreme, oficialii romani se declarau impotriva constrangerilor impuse de un acord cu institutiile financiare internationale, insa recent acestia si-au nuantat pozitiile.

FMI, reactie la anuntul lui Ponta privind un nou acord. Ce spune Fondul despre plata datoriei

La inceputul lunii septembrie, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Bloomberg, ca Romania intentioneaza sa demareze discutiile cu creditorii internationali pentru un nou acord de asistenta inca din acest an, astfel incat acesta sa intre in vigoare in 2016. In opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finantele Romaniei impotriva socurilor de pe piata.

"Romania se poate descurca singura si nu avem nevoie de finantare de la FMI, dar ar fi o idee buna sa avem un tip de acord flexibil ca o masura de siguranta impotriva turbulentelor de pe piata. Costurile de finantare sunt foarte mici in prezent dar nu poti sti niciodata", a spus Teodorovici.

Referitor la actualul acord, ministrul Finantelor a explicat ca acesta nu este suspendat, ci doar va expira la finele acestei luni, desi reprezentantii Comisiei Europene au sustinut, in vara acestui an, ca acordul cu Romania este deraiat. "Acest lucru nu ne impiedica sa incheiem un nou acord cu creditorii", a subliniat ministrul Finantelor.

Ce spune Victor Ponta

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat in mai multe randuri, dupa modificarea Codului Fiscal in Parlament, ca un acord cu FMI, BM si CE are efecte pozitive, fara a implica tragere de fonduri.

"Romania nu are nevoie de niciun dolar si niciun euro imprumut de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar acorduri cu institutiile internationale, intr-o perioada framantata pentru regiune si pentru Europa, eu, personal, cred ca sunt un lucru bun, insa decizia va fi luata la nivel politic", a spus Ponta.

Ponta: Nu mai avem datorii la FMI. Eventual, facem un acord preventiv

Pe de alta parte, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, recent, ca, pentru incheierea unui nou acord, Romania trebuie sa solicite institutiei financiare internationale acest lucru si apoi se va analiza tipul de acord care se poate incheia.

"Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile", a explicat Tolosa. El a adaugat ca o misiune a FMI va veni la Bucuresti, in octombrie, insa nu va fi o misiune de evaluare, ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016.

In legatura cu actualul acord, reprezentantul FMI a spus ca acesta expira pur si simplu pe 26 septembrie si nu se va mai purta nicio discutie pe marginea lui intre autoritatile romane si reprezentantii institutiei financiare internationale.

Tolosa a precizat ca principalele obiective macroeconomice convenite in cadrul acordului au fost indeplinite, dar lipsa de predictibilitate a impiedicat reprezentantii FMI sa traga o concluzie clara cu privire la stabilitatea in timp a indicatorilor macroeconomici.

Detalii despre acord

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni si urmeaza sa expire in 26 septembrie 2015.

Incepand din 2009 si pana in prezent Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...