China ar putea ajunge una din cele mai influente tari din FMI

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 23:00
1317 citiri
China ar putea ajunge una din cele mai influente tari din FMI
Foto: Novinite

China ar putea deveni una din cele mai influente tari din cadrul Fondului Monetar International, in urma unei reforme a institutiei, pentru a reflecta cresterea economica a tarilor emergente.

Mai multi economisti din Statele Unite si nu numai au cerut Fondului Monetar International, printr-o scrisoare, sa ia masuri pentru ca institutia de creditare sa devina reprezentativa pentru toti membrii sai, relateaza Reuters.

In urma celui de-al doilea Razboi Mondial, Statele Unite si Europa au controlat FMI, insa economistii propun reforme prin care puterile emergente, gen China, ar putea capata mai multa putere in cadrul institutiei decat Germania, de exemplu.

"Va cerem sa sprijiniti un pachet de masuri cheie privind reforma guvernarii FMI, pentru a genera o schimbare tangibila in reprezentarea, incluziunea si responsabilizarea institutiei", au scris economistii in scrisoarea trimisa FMI, inainte de intalnirea dintre acesta si Banca Mondiala, pe 8 - 9 octombrie.

Semnatarii scrisorii au cerut mutarea a cel putin 5% din drepturile de veto de la economiile avansate catre cele emergente, reorganizarea consiliului de administrare, prin comasarea posturilor ocupate de tarile europene, pentru a include mai multe tari emergente, imbunatatirea transparentei deciziilor luate de FMI, alegerea managementului in functie de rezultate, fara restrictii bazate pe nationalitatea candidatilor si scaderea procentajului de 85% din voturi necesar pentru decizii, in afara amendamentelor la articolele din acorduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Fondul Monetar International China, #reforma FMI, #drept veto China FMI , #FMI