Christine Lagarde, intr-un scandal de milioane de euro - vezi de ce poate rata sefia FMI

Autor: Ana Ilie
Duminica, 22 Mai 2011, ora 21:25
3116 citiri
Christine Lagarde, intr-un scandal de milioane de euro - vezi de ce poate rata sefia FMI

Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este creditata cu sanse reale de a-i succeda lui Dominique Strauss-Kahn la sefia FMI, insa o potentiala ancheta legala i-ar putea distruge candidatura.

Sansele ca aceasta chestiune sa se rezolve inainte de luna iunie sunt slabe, scrie Reuters.

Lagarde neaga ca ar fi facut ceva rau, incercand sa rezolve o disputa intre statul francez si afaceristul Bernard Tapie, prieten al presedintelui Nicolas Sarkozy.

Nu exista dovezi ca Lagarde ar fi avut de profitat de pe urma acestei interventii, insa eventualele probleme legale i-ar putea amana numirea la FMI.

In 10 mai, un procuror a recomandat o ancheta cu privire la rolul jucat de Lagarde in acordarea unei compensatii de 285 de milioane de euro lui Tapie, fost ministru de stanga.

Tapie a dat in judecata guvernul, acuzand ca fosta banca de stat Credit Lyonnais l-a fraudat, in timpul vanzarii partii sale din compania Adidas, in 1993.

Opozitia o acuza pe Lagarde de abuz de autoritate, pentru ca a renuntat la lupta juridica cu Tapie, in incercarea de a pune punct cazului. Lagarde a trimis cazul unui comitet de arbitrare, trecand peste oficialii din ministerul sau.

Procurorul sustine ca Lagarde a ignorat recomandarile de verificare a legalitatii arbitrajului si a refuzat recomandarile de a face apel impotriva compensatiei uriase primite de Tapie.

Trei judecatori trebuie sa decida acum daca vor merge inainte cu acuzatiile impotriva Christinei Lagarde sau renunta la caz.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Christine Lagarde, #Christine Lagarde FMI , #FMI