Christine Lagarde, numita directoare a Fondului Monetar International

Marti, 28 Iunie 2011, ora 20:43
3086 citiri
Christine Lagarde, numita directoare a Fondului Monetar International
Foto: Forbes

Christine Lagarde, ministrul de Finante al Frantei, a fost numita marti in postul de director al Fondului Monetar International, in locul lui Dominique Strauss-Kahn, arestat dupa ce a fost acuzat de agresiune sexuala.

Christine Lagarde devine astfel prima femeie care va conduce Fondul Monetar International, arata Le Figaro.

Lagarde a fost sustinuta pentru sefia FMI de tarile europene, insa si de oficialii chinezi, de Rusia si de Statele Unite. Europa, China si Statele Unite detin majoritatea voturilor din cadrul board-ului FMI.

Christine Lagarde: Nu voi fi indulgenta cu Europa in functia de director al FMI

Principalul contracandidat al lui Lagarde a fost Agustin Carstens, 53 de ani, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, care insa nu a reusit sa obtina sustinerea mai multor tari din board. Acesta era sustinut de majoritatea tarilor din America Latina si de Canada si Australia.

Conform unui aranjament informal ce dateaza de la sfarsitului celui de-al doilea Razboi mondial, un european a fost mereu la conducerea FMI si un american la conducerea Bancii Mondiale. De asemenea, SUA numeste si directorul adjunct al FMI.

Christine Lagarde vine la conducerea FMI intr-o perioada in care institutia se confrunta cu o criza financiara majora, Grecia fiind aproape de faliment, iar multe tari europene au fost nevoite sa ceara asistenta financiara de la Fond.

Lagarde si-a construit reputatia prin negocierile purtate in G20 cu privire la imprumuturile acordate tarile europene aflate in dificultate. In mai 2010, Lagarde a lucrat impreuna cu ministrii de Finante din grup pentru a constitui un fond special de ajutor, pentru tarile afectate de criza.

Acum insa, va trebui sa ia decizii si cu privire la Grecia, care dupa imprumutul de 100 miliarde de euro primit, are nevoie de inca un ajutor pentru a nu da faliment, arata Bloomberg.

Fondul Monetar International a aprobat imprumuturi de urgenta record de 91,7 miliarde de dolari anul trecut, asigurand aproape o treime din banii oferiti tarilor cu probleme economice din toata lumea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Christine Lagarde, #Christine Lagarde FMI, #Lagarde director FMI , #FMI