Christine Lagarde: Romania se descurca bine, dar este inca vulnerabila

Marti, 16 Iulie 2013, ora 21:26
2271 citiri
Christine Lagarde: Romania se descurca bine, dar este inca vulnerabila

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat marti, intr-un interviu acordat televiziunii publice, ca "Romania se descurca destul de bine", insa admite, in acelasi timp, ca tara noastra "este inca vulnerabila".

"Romania se descurca destul de bine (...) A rezistat crizei financiare mai bine decat alte state. Insa este inca vulnerabila si depinde de economia statelor vecine mai dezvoltate", a afirmat Lagarde la TVR1.

Printre "atuurile semnificative ale Romaniei", mentionate de directorul general al Fondului Monetar International, se afla "talentele oamenilor, in special ale femeilor, sursele de energie si stabilitatea macroeconomica", care atrage investitorii.

Directorul FMI a mentionat, tot la capitolul atuuri, si "moneda stabila".

Anterior, Lagarde declarase, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Banca Nationala a Romaniei: "Ce are Romania? Aveti talent uman, surse de energie, finantare disponibila care trebuie fructificata si adminsitratie care poate fi eficientizata. Aveti toate ingredientele (...) Ati progresat mult si daca mai uit la parteneriatul dintre FMI si Romania vad lucruri bune. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie".

"Nu aveti schelete in dulap"

Lagarde, aflata pentru prima oara in Romania, este de parere si ca "supravegherea bancara din Romania este solida". Aceasta a amintit ca "nivelul creditelor neperformante e de 20%", ceea ce inseamna ca "nu aveti schelete in dulap".

In opinia sa, "bancile trebuie sa continue sa-si asume riscuri, dar trebuie sa-si asume riscurile economiei reale". Mai mult, "bancile trebuie sa ramana canalul prin care economia este finantata", a declarat Christine Lagarde.

In ceea ce priveste apropiatul acord, directorul FMI a tinut sa sublinieze ca natura acestuia este una diferita fata de cele de pana acum. "E un acord preventiv", a spus ea.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea cu Lagarde, marti, ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.

La randul sau, Lagarde, s-a aratat, marti, in favoarea incheierii unui nou acord intre tara noastra si FMI.

"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politicii se pun de acord daca un nou acord va fi benefic pentru Romania. Acesta este pasul numarul unu, iar pasul numarul doi este cel de a se justifica finantarea internationala, mobilizarea finantarii internationale.

Lagarde: Romania, probabil da, va avea un nou acord cu FMI. Ce spune de aderarea la euro

Raspunsul meu este probabil da (va fi un nou acord - n.red.), luand in considerare dorinta oamenilor politici de a consolida stabilitatea macroeconomica, de a avea o ancora pentru aceasta, de a urma reformele economice, care nu au fost inca incheiate, dar ce este cel mai important, pentru a evita orice tentatie de a face pasi inapoi", a spus Christine Lagarde, cu ocazia unei mese rotunde, organizata de Banca Nationala.

Ingredientele femeilor de succes: educatie, incredere, energie

Intrebata de ce are nevoie o femeie pentru a ajunge sa aiba o cariera ca a ei, Christine Lagarde, care a reiterat faptul ca "este o placere sa ma aflu in Romania", a replicat: "educatie, incredere, energie", lasand sa se inteleaga ca, daca exista cele trei ingediente si sprijinul celorlalte femei si membrilor familiei reusita va veni.

Lagarde (FMI), despre Romania si UE: Unde-s doi, puterea creste!

Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.

Concluziile lui Lagarde: Romania nu numai ca va supravietui, dar o va duce mult mai bine

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Citeste si:
Prima reacție a lui Liviu Dragnea după despărțirea de Irina: „Întotdeauna iau decizii spre mai bine”
Prima reacție a lui Liviu Dragnea după despărțirea de Irina: „Întotdeauna iau decizii spre mai bine”
Liviu Dragnea a avut marți prima reacție după despărțirea de Irina Tănase. Fostul lider PSD susține că viața sa personală este privată și susține că a petrecut ziua de Sfântul...
Deputată USR: ”Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la şcoală aproape 850.000 de elevi”
Deputată USR: ”Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la şcoală aproape 850.000 de elevi”
Deputaţii USR au votat marţi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în şcoli”, argumentând însă pentru necesitatea extinderii programului, aşa cum a fost asumat, de altfel,...