A facut Romania, fara sa stim, inca un mare imprumut? - Interviu

Duminica, 24 August 2014, ora 18:31
15389 citiri
A facut Romania, fara sa stim, inca un mare imprumut? - Interviu
Foto: radardemedia.ro

In 2008, Romania datora 72 de miliarde de dolari. In 2009, Romania facea marele imprumut de 20 de miliarde de euro si datoria externa a crescut exploziv, ajungand la aproape 100 de miliarde de euro in 2013. Dupa un varf de returnare a imprumuturilor, in 2014 inca datoram 93 de miliarde.

Pana in 2019 mai raman aproximativ 5 miliarde de euro de returnat FMI si Comisiei Europene si un miliard Bancii Mondiale. Iata-ne cinci ani mai tarziu dupa marele imprumut si ne putem intreba de ce nu ne-am apropiat de vechiul nivel de sub 80 de miliarde. Statul e dator ca si cum nu ar fi returnat banii, desi a returnat o buna parte din ei. Pare ca Romania s-a mai imprumutat, pe tacute, de peste 10 miliarde de euro.

"De cativa ani de zile, in medie, Ministerul Finantelor Publice se imprumuta cam cu un miliard de euro pe luna, sigur, de la bancile de aici din Romania, tocmai pentru rostogolirea datoriilor", spune pentru Ziare.com analistul economic Constantin Rudnitchi.

Daca am fi platit acel mare imprumut facut pe vremea guvernului Boc, de 20 de miliarde de euro, acum Romania ar fi trebui sa revina la vechiul nivel al datoriei externe, intre 70 si 80 de miliarde de euro. Cu toate acestea suntem la acelasi etaj, ca si cum abia ne-am fi imprumutat, 93 de miliarde de euro.

Daca ne uitam putin in urma, o sa vedem ca nu e atat de susprinzator, in sensul ca, in principiu, o parte din aceasta datorie s-a rostogolit. Au fost facute imprumuturi odata cu plata acestui imprumut. Sa dau doar cateva exemple, mi-am dus aminte ca in cativa ani au fost cateva iesiri pe pietele externe, cateva imprumuturi de cate un miliard de dolari de pe piata americana, si din Asia am luat niste bani.

Imprumut de 750 de milioane de euro de la Banca Mondiala - unde merg banii

Platesti un imprumut si iei macar altul. Trebuie sa ne uitam si la nivelul datoriei publice si a celei private. Datoria aceasta include si datoria privata, a companiilor, a entitatilor private. Evident ca daca la momentul de dinainte de criza companiile luau imprumuturi de la banci, odata cu criza acele imprumuturi s-au cam stopat, dimpotriva, se intorc banii, dar pot banui ca unele companii mari au mai luat impruturi de la firmele mama.

Una peste alta, aceasta e explicatia, in linii mari, ca suntem pe acelasi palier. Daca ne uitam la datoria publica, suntem undeva sub 37% din PIB, e mai mult decat era in 2009, dar asta este situatia, fata de alte state europene suntem la un nivel rezonabil. Imprumutul de la FMI a fost facut in conditii mai speciale, unii banii au mers la BNR, altii la Ministerul Finantelor.

Deci statul se imprumuta permament?

Apropo de datoria publica interna, pot sa va spun ca de cativa ani de zile, in medie, Ministerul Finantelor se imprumuta cam cu un miliard de euro pe luna, sigur, de la bancile de aici, din Romania, tocmai pentru rostogolirea datoriilor. In comunicatele MF, vedem aceasta suma pe care o ia cu imprumut, cam din 2009. Nu e totusi netrasparenta procedura.

Isarescu: Romania va achita aproape integral anul acesta imprumutul de la FMI

Este sanatoasa o astfel de crestere a datoriei externe a Romaniei? Suntem intr-un grafic normal, prin care trec si alte tari, sau vine un moment in care se poate sparge cercul si vor veni consecinte negative?

In principiu nu e cea mai fericita situatie si nu e nici cea mai ingrijoratoare. Am vazut ca la momentul crizei, criza financiara s-a transformat intr-o criza a datoriilor, statele nu se mai puteau imprumuta de pe piete pentru ca dobanzile erau atat de mari, depaseau acel prag de 7-8% si se duceau spre 12%. Momentul acela a trecut, Romania nu a trecut prin asa aceva.

Dar ideal ar fi sa gasim resurse interne de crestere economica si de crestere a veniturilor bugetare, iar efectul lor ar fi ca aduc mai multi bani la buget si statul ar trebui sa se imprumute mai putin. Nu s-au vazut aceste lucruri foarte pronuntat in ultimii ani, si nici acest an nu e unul foarte fericit.

Atunci cand guvernul Boc a facut acel imprumut, a trebuit sa faca restructurari si sa taie salarii. Care e secretul acestui guvern? Criza inca pluteste in aer. De unde are acest guvern bani?

Romania imprumuta 402 euro pe secunda

Secretul este de fapt secretul lui Polichinele, cel pe care il stie toata lumea. Nu s-au facut mari restructurari ale cheltuielilor bugetare, fapt care ar fi dus la o reducere a nevoii de imprumut. In ultima instanta, oricarui guvern sau politician aflat la putere, intr-un an electoral, ii este mai simplu sa se imprumute si sa folosesti banii pentru pensii, salarii, asistenta sociala, pentru toate nevoile curente ale bugetului. Asta-i secretul.

Imprumutul.

Da, imprumutul, pentru ca statul trebuie sa functioneze, sa plateasca salarii si sa ramburseze TVA-ul.

Vine oare un moment in care nu mai poti sa platesti imprumutul?

Vine momentul crizei. Pentru Romania, criza nu a fost de amplitudinea pe care am vazut-o in Europa. Avem exemplul Greciei, dar nu numai. Spania, Portugalia, Italia au trecut prin astfel de momente, in care nu se mai puteau imprumuta, nu numai sa isi plateasca imprumutul.

Poate veni acest moment, dar in momentul unei crize definite prin faptul ca dobanzile cresc atat de mult incat imprumuturile devin inaccesibile. Deocamdata nu suntem in situatia asta, nici Europa nu mai este in situatia asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Romania imprumut datorie externa, #Romania imprumut FMI Banca Mondiala, #Romania rambursare imprumut datorie , #FMI