Care este problema imprumutului de la FMI?

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:12
3547 citiri
Care este problema imprumutului de la FMI?
Foto: Daylife

Desi Romania are deja 20 de ani de cand a iesit din comunism si, teoretic, ar trebui sa fi ajuns la o oarecare maturitate, in multe cazuri se poarta ca un copil indisciplinat.

Iar, din pacate, pare sa nu aiba parte nici de "parinti" destul de severi pentru a o disciplina. Luni, Fondul Monetar International (care joaca rolul parintelui in aceasta piesa) a virat 884 de milioane de euro in conturile Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce, vineri, consiliul de administratie al institutiei a aprobat eliberarea transei.

Aprobarea celei de-a cincea evaluari si a scrisorii suplimentare, precum si virarea banilor, reprezinta un semnal bun, mai ales pentru pietele internationale. Pentru investitori, faptul ca FMI considera ca Romania reuseste sa atinga tintele impuse reprezinta un factor de incredere.

De asemenea, faptul ca toti banii au intrat in rezevele BNR, ce au sarit de 31 de miliarde de euro, permite reducerea rezevelor minime obligatorii ale bancilor. Astfel, acestea vor putea sa finanteze deficitul bugetar, achizitionand titluri de stat.

Totusi, problema este ca Romania nu a indeplinit toate tintele, iar Fondul Monetar International trece cu vederea micile "scapari".

La sfarsitul vizitei sale, Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare, sustinea ca board-ul FMI nu va aproba eliberarea trasei decat dupa ce Romania va indeplini anumite conditii, anume plata arieratelor, in valoare de 2 miliarde de lei, si aprobarea Legii pensiilor.

La inceputul lunii septembrie, noul ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, declara ca statul a platit doar un miliard de lei din datoriile catre furnizorii privati din domeniul sanatatii, urmand sa asigure si restul de bani, impreuna cu Ministerul Sanatatii.

Legea pensiilor, marea problema a Romaniei?

Legea sistemului unitar de pensii, desi a fost votata in Parlament, cu 170 de voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, a fost ulterior contestata de Partidul National Liberal, care sustine ca nu au fost respectate procedurile de adoptare.

De asemenea, PNL este de parere ca legea incalca dreptul la proprietate, dreptul la trai decent si pensie, dar si mai multe acte internationale privind drepturile omului. Partidul de opozitie mai sustine ca s-au incalcat si articole din Constitutie, deoarece nu au fost asigurate majoritatea si cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice.

O decizie in acest sens va fi luata de Curtea Constitutionala pe 29 septembrie, insa analistii internationali sunt de parere sunt mari sanse ca legea sa fie respinsa.

Potrivit Reuters, acest lucru ar insemna ca romanii vor fi nevoiti sa faca fata unui nou val de majorari de taxe si impozite, pentru ca Guvernul sa reuseasca sa mentina deficitul agreat cu FMI si, astfel, sa se mentina acordul cu institutia financiara.

Grevele impiedica luare masurilor de austeritate

Pensiile si deficitul bugetar per ansamblu nu sunt singurele probleme in calea acordului cu FMI. Romania nu reuseste, deocamdata, nici sa tina in frau inflatia, mai ales dupa majorarea taxei pe valoarea adaugata.

Tinta de inflatie pentru acest an este 3,5 la suta, insa, in luna august din acest an, valorea era de 7,58 la suta. De altfel, pentru trimestrul al treilea din 2010, BNR estimeaza o inflatie de 8 la suta, iar, pentru trimestrul al patrulea, de 7,8 la suta.

Nu in ultimul rand, manifestatiile anuntate de sindicate pentru perioada urmatoare ar putea face mult mai dificila luarea unor noi masuri de austeritate, precum majorarea taxelor si impozitelor.

La toate acestea, se adauga presiunile politice. Raffaella Tenconi, economist la Bank of America/Merrill Lynch, citata de Bloomberg, a spus ca Guvernul Boc ar putea supravietui unei motiuni de cenzura, insa consolidarea fiscala "va fi provocatoare, din cauza recesiunii".

"Nu ne surprinde sa vedem cresterea nemultumirii populatiei, avand in vedere masurile de austeritate anuntate recent. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina si in urmatoarele luni, accentuand scaderea sustinerii populare pentru partidul de la guvernare", a spus Tenconi.

In acest an, economia Romaniei se va contracta cu 1,9 la suta, iar, in 2011, va creste 1,5 - 2 la suta, potrivit FMI.

De altfel, in luna octombrie, Romania ar putea incepe un noua runda de discutii privind un nou acord, care, de aceasta data, ar putea fi doar de precautie, fara sa mai fie vorba de un imprumut.

Totusi, ramane de vazut cat de mult va ajuta un nou acord, avand in vedere ca, oricum, FMI este prea ingaduitor si pare sa nu mai forteze Romania (si nici alte state asemnatoare) sa respecte la litera conditiile impuse.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprumut FMI, #transa FMI, #Fondul Monetar International, #acord FMI , #FMI