Cat ne-ar ajuta un nou acord cu FMI din 2013?

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:52
2697 citiri
Cat ne-ar ajuta un nou acord cu FMI din 2013?
Foto: Novinite

Romania ar avea si avantaje si dezavantaje, daca ar incheia un nou acord cu Fondul Monetar International in 2013, asa cum a propus premierul Victor Ponta.

"Opinia mea este ca, anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pentru ca este, pana la urma, in interesul nostru", a declarat prim-ministrul, luni, cu o zi inainte de sosirea la Bucuresti a delegatiei FMI, care va analiza daca Romania a respectat sau nu masurile agreate. Evaluarea, insa, a fost amanata pana dupa alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.

De altfel, analistii sunt de parere ca Romania nu prea va avea de ales si va trebui sa-si continue colaborarea cu FMI, avand in vedere situatia economica precara atat a tarii, cat si a Europei in general, dupa finalizarea actualului acord stand-by preventiv, in martie 2013.

"Situatia economica este destul de complicata, bugetul este din ce in ce mai saracit. Deci un acord cu FMI ar da Romaniei o oarecare credibilitate pe piata internationala", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

La randul sau, Radu Ciofu, analist financiar in cadrul Transilvania Capital, este de parere ca Romania trebuie sa incheie un nou acord cu institutia monetara internationala din cauza datoriilor pe care le are de platit in 2013.

"Ar fi o idee buna, pentru ca Romania trebuie sa returneze destul de multi bani la anul, are un varf de plata. Daca nu am face un acord cu FMI sau altcineva, ar trebui sa rambursam credite mai vechi. Ar fi dificil de dat. Creand un nou acord, practic il rostogolim pe cel vechi", a explicat Ciofu, pentru Ziare.com.

Ce vorbeste Ponta cu FMI: Reducerea TVA la alimente si pensiile militare, "subiecte sensibile"

Potrivit spuselor sale, in conditiile in care economia este dificila, ar trebui sa aplicam masuri de austeritate si mai dure pentru a plati datoriile, iar efectul acestora ar fi mult mai rau decat semnarea unui nou acord.

In plus, analistul financiar crede ca Romania va avea nevoie de un acord stand-by similar celui din perioada 2009 - 2011, in care primim bani de la FMI.

"Nu exista solutie buna, dar solutia cea mai buna este sa ne imprumutam din nou de la FMI. Efectul pozitiv ar fi daca reusim sa obtinem un nou credit la o dobanda mai mica. Daca reusesti sa rostogolesti si creditul si obtii si o dobanda mai mica, esti castigat", a precizat Ciofu.

Avem nevoie de masuri pentru relansare economica

Pe de alta parte, FMI ar trebui sa-si schimbe politica, astfel incat sa fie incluse si masuri de relansare economica, nu doar de austeritate.

"Daca politica FMI nu se schimba, in directia pe care domna Lagarde a anuntat-o, adica si rigoare, dar si relansare, un acord cu FMI nu ne va ajuta. Nu ne-a oferit un model sau o salvare din punct de vedere a cresterii economice, ci doar ne-a invatat sa restrangem atat de mult cheltuielile si posibilitatile de acumulare interna de valoare adaugata, incat n-am progresat deloc", a comentat Cosea.

Prin urmare, analistul crede ca, in cazul in care se va semna un nou acord, ar fi nevoie de un consens intre cele mai mari partide politice in acest sens.

FMI, din nou in vizita la Bucuresti. Evaluarea, amanata pana dupa alegeri

"Din punctul meu de vedere, un acord incheiat cu FMI nu mai este necesar pentru Romania, pentru ca experienta pe care am avut-o nu ne-a dus la niciun fel de progres. Tot ceea ce s-a intamplat a fost o indatorare din ce in ce mai mare, pe care am folosit-o intr-o maniera ineficienta, am folosit banii pentru consum, nu pentru investitii", a adaugat el.

Se va accepta TVA mai mic la alimente?

Un alt motiv pentru respingerea unui acord nou ar fi si faptul ca reprezentantii FMI sunt inflexibili in privinta modificarilor de taxe si impozite, prin care s-ar putea aduce venituri la bugetul de stat.

Un exemplu ar fi reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru alimente la 9 la suta. "Dupa o perioda intre 45 si 60 de zile in care bugetul ar avea anumite pierderi, reducerea masiva a evaziunii prin reducerea TVA ar putea sa aduca venituri suplimentare la buget. Este o strategie mai elaborata, pe termen lung. Cu regret trebuie sa spun ca Fondul Monetar nu da dovada ca va intelege", a explicat Cosea.

In schimb, Radu Ciofu este de parere ca FMI ar putea sa accepte acest lucru daca gama de produse va fi limitata, astfel incat sa nu exista un impact puternic. Similar, ar putea fi de acord si cu impozitarea diferentiata, insa doar pentru categoriile de persoane foarte defavorizate.

Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.

La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#nou acord FMI Romania, #acord FMI 2013, #acord FMI Victor Ponta , #FMI