Ziare.com

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:11

   

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)
Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014, in Romania, dar va ramane scazut in comparatie cu nivelul salariului minim din alte tari din regiune, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat marti.

O crestere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cat a fost in 2013, la 900 de lei, este planificata sa aiba loc in doua trepte, respectiv pana la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, si pana la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din Romania este al doilea cel mai scazut din regiune, dupa cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decat in alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croatia, Polonia si Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania este cu aproximativ 40% mai mic decat in cele trei tari amintite.

Pana in prezent, majorarile salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivitatii si a salariilor acordate la nivel national. In pofida unei majorari cu 10% a salariului minim in 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

O crestere abrupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei care au un contract de munca pe termen scurt, dar si pentru lucratorii tineri.

Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o rata crescuta a somajului in randul tinerilor (in medie de 23,2% in primele noua luni ale lui 2013) si in conditiile cresterii numarului de contracte de munca pe termen nelimitat, ca urmare a modificarilor aduse Codului Muncii (de la 8,2% din totalul contractelor de munca incheiate in 2012, la 8,4% in 2013), un nivel mai ridicat al salariului minim ar putea sa aiba consecinte negative pentru rata angajarilor. Rata somajului a crescut pana la o medie de 7,3% in 2013, fata de 7% in 2012.

Ponta: Vreau salariu minim de 1.000 de lei, n-avem un text al Legii Salarizarii

Potrivit documentului citat, se estimeaza ca impactul cresterii salariului minim asupra fiscalitatii va fi mixt.

Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale, in timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat sa creasca cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectata in mod negativ, cu implicatii in ceea ce priveste colectarea impozitului pe profit.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3069 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NU va creste salarul minim din urmatoarele motive :

1)SCUMPIRILE lunare
2)Comisioanele anuale de la cardurile unde se vireaza acest salar minim
3) taxele si impozitele
4)etc

Nici macar cei 25 % NU sau restituit - despre ce majorari vorbeste acest Raport al Frontului Mafiotilor International ?

Toate MAJORARILE = CONSTRANGERILE fiscale sunt contrar dispozitiilor Art. 1 din Legea nr. 30/1994 privind ratificarea Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
si a protocoalelor aditionale la aceasta conventie
(publicata in Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994)

" Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decit pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
Dispozitiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le considera necesare pentru a reglementa folosinta bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contributii, sau a amenzilor.

Mai mult decat atat Interlopi Politici comit un GRAV ABUZ prin constrangere celui care este inposibilitate de asi plati darile la stat.
In aceste cazuri NU mai exzista acea institutie a Avocatul Interlopilor ( deoarece este platita de popor ,dar apara Interlopi Politici.)

Eu propun sa fie oficial Guvernul FMI - sa stim una si buna, ce sa mai platim SLCAVI interni.

 

 

Promisiuni deșarte la un trai mai decent pentru populația de rind

Altă lume, altă eră pentru proștii care speră.

 

 

900 de lei salariu minim pe economie fara logica

orice crestere salariala trebuie sa fie corelata cu o crestere economica/crestere a productivitatii, ambele absente in Romania.
IMM urile nu pot duce 900 de lei salariu minim brut, motiv pt care se va trce masiv in zona evaziunii fiscale.
Socialistii cred ca angajatii de la stat sint aia care aduc plus valoare....greseala grava. angajatii din mediul privat produc, cei de la stat doar consuma.

 

 

@Cronos

Acum un salar minim pe economie este de 850 - iarrespectivul primeste 630 - restul plateste contributii.

Cu 900 lei/luna va primi cel mult 700 lei -

Despre ce vorbim ??

Noi decat sa platim Sclavii INTERLOPI Politici - ar fi bine sa fie Guvernul FMI.

Unde sunt acele 20 mild de euro ??

Unde sunt acele locuri de munca ??

Unde sunt acele ONG - urii ?? In vigoare este Legea SCLAVIEI a lui Bok - Porcurorul Ponta si cu Cmapeanu au spus ca daca ajung la putere cor ABROGA Legea Sclaviei a lui Bok - acum se folosesc de ea.

 

 

Numai un natang nu profita de un popor pro st!

Nu fiti suparat!! Atata poate poporul roman! Minoritatea se supune majoritatii!! Daca la cei cativa banuti mai adaugi, micul, uleiul si faina oferite de alegeri veti descoperi ca poporul roman se multumeste cu maidanezi multi si cu putina atentie!

 

 

domnule ponta stii cit sunt viramentele la salariu de 900 lei?

Inseamna caci habar nu ai ce povoara pui pe IMM-uri
Ori poate asta intentionezi!

 

 

asta inseamna ca cei care castiga acum 900 roni vor ajunge

sa aibe salariul minim din Ro ??

 

 

Numai cei din sectorul privat produc, desi intr-o tara normala

...si statul ar trebui sa creeze locuri de munca in productie.

Economia unei tari normale nu se poate dezvolta doar pe spinarea sectorului privat, de aceea acest sector este atit de impovarat si se dezvolta cu mare greutate.

De aceea salariul minim pe economie este atit de mic in comparatie cu alte atri din UE,...
... de aceea sunt atit de multi someri, mai ales tineri,
... de aceea este subfinantat sectorul bugetar, dar supradimensionat cu locuri de munca ce ar trebui sa se regaseasca in sectorul productiv de stat si nu la buget.

Statul roman este un parazit care traieste numai din taxe si impozite si nu face nimic pentru tara si pentru popor.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor