Conditiile FMI ar putea avea efecte perverse - analisti

Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:01
5186 citiri
Conditiile FMI ar putea avea efecte perverse - analisti
Foto: Arhiva

FMI a cerut Guvernului sa inceapa concedierile la Posta Romana, renegocierea contractelor cu Hidroelectrica si privatizarea companiei Tarom. Analistii considera ca aceste masuri nu ar trebui luate in contextul economic actual al Romaniei.

Analistul Mircea Cosea considera ca astfel de decizii nu ar trebui adoptate in acest moment, deoarece contextul este unul nefavorabil.

"Sunt masuri pe care eu nu le aprob si ar trebui luate in calcul efectele perverse pe care le-ar avea acestea", a afirmat acesta, pentru Ziare.com.

Cosea a spus ca eficientizarea Postei Romane nu ar trebui facuta prin reducerea personalului.

"Accelerarea ritmului de restructurare a Postei Romane prin concedierea mai multor angajati este masura cea mai primitiva pe care o putea adopta statul. Problemele care tin de eficientizarea ei nu sunt legate mai ales de reducerile de personal, ci de pierderile rezultate din contractele dezastruoase pe care le-a incheiat cu clientii politici", a explicat Cosea.

Astfel, analistul este de parere ca cea mai buna decizie legata de Posta Romana ar fi eficientizarea companiei prin eliminarea pierderilor. In schimb, concedierile nu duc decat la un numar si mai mare de someri, lucru ce va afecta puterea de cumparare si nivelul de trai ale unui numar important de romani.

La randul sau, analistul Aurelian Dochia a precizat ca nu ar trebui ca Fondul sa ne spuna ce sa facem.

"Nu stiu de ce trebuie sa vina FMI-ul sa ne spuna ca la Posta Romana trebuie facute niste ajustari, pentru ca aceasta companie are probleme de ani de zile. Este dovada unei mari slabiciuni in managementul local. Acelasi lucru poate fi spus si despre Tarom, care este in pierderi permanent si nu se reuseste gasirea unui managemant capabil ca sa o aduca pe linia de plutire", a declarat acesta, pentru Ziare.com.

Legat de companii precum Tarom sau Hidroelectrica, analistul Mircea Cosea considera ca privatizarea lor nu va putea fi posibila, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piete.

In plus, el considera ca ar trebui sa ne consolidam capitalul romanesc, pentru a ne apara impotriva unor retrageri de capital extern.

Ce trebuie sa faca Romania in viitorul apropiat

In contextul actual, Romania ar trebui sa renegocieze cateva aspecte din acordul cu FMI.

Printre aceastea ar fi reducerea CAS-ului cu 2,3 procente, reducerea cotei unice, daca nu la nivelul competitional, macar la cel al vecinilor nostri, de 10%, si reducerea TVA-ului la produsele alimentare.

"Daca nu stimulam consumul intern, nu aven nicio sansa sa terminam anul 2012 in conditii pozitive, pentru ca exporturile vor scadea pe fondul recesiunii si al conditiilor meteo nefavorabile din Europa", a explicat Cosea.

Totusi, elementele din acordul cu FMI sunt necesare, este de parere Aurelian Dochia. "Nu putem sa continuam la nesfarsit cu un sector public care este tot timpul in pierdere. In plus, acordul ne-a impus o intarire, o reducere a deficitelor publice, o scadere a cheltuielilor publice. Daca nu ar fi fost acordul cu FMI, atunci politica nu ar fi fost atat de usoara si s-ar fi ezitat mult mai mult ca sa se ia astfel de masuri", a afirmat acesta.

In schimb, daca Romania nu ar fi avut acordul cu FMI, unele din aceste conditii ar fi fost impuse de pietele financiare.

"In lipsa FMI care sa ne impuna disciplina, acest lucru ar fi fost facut de piete. Desi avem o datorie mica, trebuie sa o refinantam in permanenta, insa costurile sunt foarte volatile. De aceea, cred ca disciplina ar fi fost impusa, in ultimul rand, de piete si este cea mai proasta situatie, pentru ca esti chiar la limita", a explicat acesta.

Aurelian Dochia nu vede alta alternativa la FMI si nu crede ca Fondul este responsabil pentru intrarea in faliment a unor tari, un exemplu in acest sens fiind Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#masuri FMI, #fmi Romania, #masuri austeritate Romania, #concedieri Posta Romana , #FMI