De ce a venit, de fapt, FMI in Romania?

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 12:39
4789 citiri
De ce a venit, de fapt, FMI in Romania?
Foto: Novinite

Delegatia Fondului Monetar International a petrecut doua saptamani in Bucuresti, purtand discutii atat cu Guvernul, cat si cu partidele din Opozitie. Care a fost, insa, rezultatul acestor discutii, deocamdata, nimeni nu stie.

Principalul obiectiv al misiunii FMI din aceasta toamna a fost sa evalueze nivelul de conformare a autoritatilor la conditiile impuse in vizitele anterioare, astfel incat sa poata elibera urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro.

Insa, dupa aceste doua saptamani, nici reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, nici oficialii Guvernului nu au spus clar ce conditii ni se impun.

Bineinteles, exista reguli generale. Astfel, Legea pensiilor, Legea salarizarii unitare si Legea bugetului trebuie sa treaca de Parlament. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat chiar ca de aceste legi depinde insusi acordul cu FMI.

"Stiau foarte bine ca trebuie sa trecem Legea pensiilor, trebuie sa trecem Legea salarizarii, trebuie sa trecem Legea bugetului. Daca nu vor trece aceste legi, Romania iese din acordul cu Fondul Monetar. Si atunci ne vom intreba cum platim pensiile, cum platim salariile", a declarat Basescu, luni seara, intr-un interviu la TVR.

Marti, Legea pensiilor va fi dezbatuta in Senat, dupa ce a fost retrimisa in Parlament de seful statului. Aceasta este prima camera sesizata, urmand ca, la o data ulterioara, Camera Deputatilor, camera decisiva in acest caz, sa o supuna votului.

Care este miza acestei legi? Potrivit premierului Emil Boc, aproximativ 2 miliarde de lei. Potrivit spuselor sale, daca legea este adoptata, va fi nevoie de un transfer de 3 miliarde de lei la bugetul de pensii, in 2011. In caz contrar, suma ar fi de 5 miliarde de lei, iar, in 2012, s-ar ridica la 6 miliarde de lei.

Legea salarizarii unitare are un impact mai vizibil asupra populatiei. Potrivit lui Emil Boc, aceasta a ajuns la forma finala si prevede si majorarea salariului minim. Insa, inainte de a fi trimisa in Parlament, Guvernul intentioneaza sa o discute impreuna cu patronatele si sindicatele. Din experientele anterioare, putem spune ca aceste discutii pot dura foarte mult, insa termenul limita pentru adoptarea legii este in decembrie.

Legea bugetului este cel putin la fel de complicata. Jeffrey Franks a declarat, luni, ca expertii FMI au trecut prin toate aspectele bugetului impruna cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice. Rezultatele? Le vom afla, speram, pana la jumatatea lunii decembrie, data la care ar trebui sa treaca de Parlament si aceasta lege.

De altfel, Franks insista ca motivul intarzierii urmatoarei transe, care, initial, ar fi trebuit sa vina in decembrie, este faptul ca Guvernul, de obicei, intarzie cu bugetul pe urmatorul an, deci ar fi fost imposibil sa intre in Board-ul FMI inainte de luna ianuarie. Singurul lucru care se cunoaste exact, din buget, este ca fondul de salarii va fi de 39 de miliarde de lei, in 2011.

Este sau nu OUG 50/2010 o conditie?

Nici in privinta OUG 50/2010, ce reglementeaza creditele pentru populatie, nu s-a ajuns la nici o concluzie. Jeffrey Franks a evitat sa spuna "da" sau "nu" cand a fost intrebat daca modificarea acestei ordonante este o conditie pentru deblocarea transei. Tot ce a putut sa spuna e ca FMI isi doreste sa existe un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea sistemului bancar.

Traian Basescu a declarat ca va promulga ordonanta, daca modificarile aduse in Parlament vor limita atributiile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor asupra bancilor.

In plus, potrivit sefului statului, una din principalele dificultati intampinate in timpul negocierilor a fost sa obtina acordul FMI, CE si Bancii Mondiale cu privire la alocarea de bani pentru investitii in primul trimestru, nu in al patrulea. Acest aspect nu a fost mentionat de nici una dintre parti, pana acum. Prin urmare, ne putem intreba ce altceva au mai discutat FMI, CE, Banca Mondiala si Guvernul, in afara de lucrurile deja binecunoscute?

Potrivit lui Franks, toate detaliile vor fi facute publice in scrisoarea de intentie, la mijlocul lunii decembrie. Pana atunci, se intelege, FMI ii da ragaz Guvernului sa poarte toate discutiile cu patronate si sindicate, sa se lupte cu Opozitia in Parlament pentru votarea legilor si sa gaseasca o solutie pentru reglementarile privind creditele populatiei.

Insa, concluzia adevarata a misiunii FMI in Romania este ca, de fapt, nu s-a stabilit nimic concret, situatia fiind la fel de neclara ca pana in prezent, desi institutia financiara a dat asigurari ca, in 2011, Romania va inregistra crestere economica de 1,5 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#misiune FMI Romania, #Jeffrey Franks FMI, #Traian Basescu FMI , #FMI