Dominique Strauss-Kahn: Guvernul Romaniei a ales sa scada salariile

Vineri, 21 Mai 2010, ora 14:03
5385 citiri
Dominique Strauss-Kahn: Guvernul Romaniei a ales sa scada salariile
Foto: France 2

"Solutia oferita de FMI Romaniei nu a fost reducerea salariala si reducerile de pensii", a declarat joi seara, in cadrul unui interviu acordat postului francez de televiziune France 2, directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

"Romania este intr-o situatie mai dificila decat ne asteptam, situatia s-a degradat mai rapid decat credeam si a fost nevoie de noi masuri. Guvernul a decis scaderea salariilor cu 25 la suta, dar nu am cerut noi asta. Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si asta e adevarul: guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a spus directorul FMI, la postul francez de televiziune, intr-o inregistrare obtinuta de Realitatea TV.

In interviul in care a vorbit si despre Romania, seful FMI a mai spus ca zona euro nu se afla in pericol "de explozie", tot ce se poate intampla este sa existe riscul sa functioneze prost.

"Tarile din zona euro sunt unite si trebuie sa fie capabile sa lucreze impreuna. Sincer, vedem ca nu prea se inampla asta", a completat Strauss-Kahn, declaratie care postata si pe site-ul televiziunii France2. De asmenea, directorul FMI a adaugat ca o interventie mai devreme in Grecia ar fi dus la o solutie mai ieftina cu privire la datoriile mari ale tarii.

"Adevarata problema a Europei este mai degraba lipsa cresterii economice decat existenta datoriilor", a declarat Dominique Strauss-Kahn.

Baltazar: Strauss-Kahn e in campanie electorala, declaratiile au fost facute pentru audienta franceza

Bogdan Baltazar, bancher si consultant financiar, pune declaratiile sefului FMI pe seama campaniei electorale in centrul careia Strauss-Kahn se afla, si sustine ca ele au fost facute mai mult pentru urechile populatiei sarace din Franta.

"Dominique Strauss-Kahn va fi candidatul stangii in Franta impotriva lui Nicolas Sarkozy, si cred ca declaratia a fost facuta pentru audienta franceza", a spus Baltazar la Realitatea TV.

Acesta a reamintit ca pozitia lui Jefrey Franks a fost mult mai retinuta si a precizat ca in timpul misiunii FMI in Romania s-au facut diverse simulari si mai multe proiectii pe diverse modele economice, iar dintre variantele posibile guvernul a ales reducerea cheltuielilor in locul cresterii taxelor.

Baltazar a mai precizat ca, in calitate de finantist, este impotriva cresterii taxelor, deoarece aceste scaderi sunt mai operative.

"Am motive reale sa pun sub semnul intrebarii seriozitatea declaratiilor lui Dominique Strauss-Kahn. (...) Sunt convins ca FMI nu ne-a spus: 'faceti asa sau asa!', doar 'aveti un deficit de atat'", a mai explicat Bogdan Baltazar.

"Realmente, cred ca domnul Strauss-Kahn a jucat pentru audienta sa electorala din Franta comitand cel putin o indiscretie, sau chiar o fabulare curata", a concluzionat el.

Director BNR: Am ajuns cam pe marginea prapastiei

O pozitie asemanatoare a avut intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv si fostul ministru de Finante Varujan Vosganian, care a precizat: "nu vreau sa fac speculatii politice, domnul Strauss-Kahn e in centrul campaniei electorale vine pe un culoar de stanga si incearca sa evite reactii ale populatiei mai sarace franceze".

"Aceste declaratii arata insa ca, totusi, Traian Basescu si guvernul Boc au intrecut masura", a punctat Vosganian.

Purtatorul de cuvant al BNR neaga declaratiile lui Strauss Kahn

Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a infirmat declaratiile lui Dominique Strauss Kahn sustinand ca misiunea FMI a venit la Bucuresti cu o singura propunere, majorarea taxei unice de la 16% la 20%, nicidecum cu "impozitarea celor bogati".

"Propunerea cu care au venit la Bucuresti esta cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea taxei unice de la 16% la 20% si, concomitent, reducerea salariilor bugetarilor cu un procent cuprins intre 15% si 20% si inghetarea pensiilor pentru cativa ani", a dezvaluit purtatorul de cuvant al BNR intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Acesta a precizat ca partea romana a apreciat ca aceasta varianta nu ar fi rezolvat cu adevarat problema Romaniei, care este deficitul bugetar, ci ar fi condus doar la "amanarea rezolvarii problemei, care ar fi avut un cost mult mai mare pe viitor".

Adrian Vasilescu: Cresterea TVA ar avea efecte perverse (Video)

Stet a mai sustinut ca "o crestere a taxelor si impozitelor nu duce decat la scaderea puterii de cumparare si la amanarea iesirii din criza", si, mai ales, la "inflamarea inflatiei".

"Daca vrem sa stam calm si sa analizam situatia Romaniei, o majorare de taxe si impozite acum nu face decat sa duca inflatia din nou la doua cifre si nu a trecut mult de cand am avut o astfel de situatie si ne amintim cum a fost", a mai declarat purtatorul de cuvant al BNR, subliniind inca o data ca FMI nu a propus Romaniei decat cresterea taxei unice de la 16% la 20%, iar o crestere a impozitelor "nu ar da rezultate pozitive pentru viitorul economic al Romaniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Dominique Strauss Kahn Romania, #Dominique Strauss Kahn France 2 interviu , #FMI