Este acordul cu FMI solutia corecta pentru Romania?

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 17:25
2165 citiri

Reprezentantii Fondului Monetar International vor efectua prima misiune de evaluare din acest an incepand cu 25 ianuarie, insa, pe fondul protestelor care au loc in Bucuresti si in celelalte mari orase din Romania, analistii internationali se intreaba daca austeritatea ceruta de institutia internationala este reteta buna pentru economia locala.

Pana in prezent, Romania evitase ciocnirile violente de strada care au avut loc in tari precum Grecia, in ciuda faptului ca, si aici, s-au efectuat reduceri salariale si majorari de taxe, in scopul obtinerii finantarii din partea FMI, comenteaza analistii Al Jazeera.

Inainte de recesiune, Romania s-a bucurat de un deceniu de crestere economica sustinuta. Cererea puternica din partea pietelor din Uniunea Europeana, consumul intern si investitiile straine au alimentat cresterea produsului intern brut, dar a condus si la un deficit de cont curent imens.

In ultimul trimestru din 2008, Romania a inceput sa simta efectele recesiunii globale. In 2009, PIB-ul a scazut cu peste 7 procente, determinand guvernul sa ceara ajutor de la creditorii internationali. Astfel, in 2010, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au acordat Romaniei, care se afla in prag de faliment, un imprumut de aproximativ 26 de miliarde de dolari, cerand un pachet de masuri de austeritate dur, comenteaza analistii publicatiei.

De atunci, FMI este un subiect controversat, din cauza masurilor drastice impuse in rolul sau de creditor de ultima instanta.

Pe de alta parte, un raport din 2011 arata ca tarile care au inceput acordul cu FMI imediat dupa criza financiara au reusit, in general, sa-si stabilizeze economiile.

Au fost doua "valuri" de creditare din parte FMI, in urma crizei mondiale incepute in 2007. In primul val s-a aflat si Romania, alaturi de Letonia si Islanda. In aceasta ultima tara, programul a fost a avut succes in privinta furnizarii de finantare si a intaririi disciplinei fiscale, se arata intr-un raport al institutiei. Pe de alta parte, in acelasi raport se arata si lipsa unei strategii pentru cresterea economica.

In al doilea val se incadreaza tarile care au cauzat criza actuala din zona euro, Grecia si Irlanda.

Avand in vedere ca restrictiile fiscale ale Romaniei sunt determinate de FMI, este, oare, austeritatea economica o cale corecta?

"Conditionalitatile FMI vor functiona doar daca se realizeaza in colaborare cu guvernul Romaniei. Nu vor functiona corect daca FMI le spune ce sa faca. Este responsabilitatea clasei politice sa se asigure ca stiu exact ce isi doreste de la FMI, nu doar bani, ci si tipul de masuri de austeritate pe care le pot sau nu le pot lua", a conchis Piotr Kaczynski, de la Centrul de Studii Politice Europene.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#Fondul Monetar International, #acord FMI, #acord FMI Romania, #misiune FMI , #FMI