Financial Times: Romania vs Ungaria: cine trateaza cel mai bine cu FMI?

Luni, 26 Iulie 2010, ora 21:01
2674 citiri
Financial Times: Romania vs Ungaria: cine trateaza cel mai bine cu FMI?

Sosirea misiunii Fondului Monetar International luni in Romania, la doar o saptamana dupa ce oficialii sai au parasit furiosi Ungaria vecina, nu este lipsita de oarecare ironie, comenteaza luni Chris Bryant in cotidianul Financial Times.

Ungaria a fost multa vreme favorita institutiei financiare de la Washington, datorita zelului fata de austeritate aratat din 2006. Preferand insa rolul de pugilist celui de catelus ascultator, Viktor Orban, noul premier ungar, i-a spus saptamana trecuta FMI-ului ca isi poate tine pentru el retetele de politici fiscale. Altfel spus, dupa ce a plecat, FMI nici n-ar trebui sa revina.

Moment prielnic sa iasa in evidenta Romania, care, dupa ce a tras de timp la inceputul crizei, pare acum croita sa preia mantia rectitudinii fiscale pe care Ungaria a aruncat-o.

Cu un deficit bugetar care ameninta sa ajunga la 9% in acest an, guvernul roman a aprobat in graba in luna mai un pachet de masuri de austeritate "salbatic", care include reducerea cu 25% a salariilor in sectorul public.

Ulterior, a adaugat la acest cockteil o crestere de 5 procente a TVA, dupa ce unele dintre masurile initiale au fost declarate neconstitutionale. Se asteapta sa urmeze zeci de mii de reduceri de posturi in sectorul public.

Analistul Neil Shearing de la Capital Economics nota, luni dimineata, ca taierile fiscale - insumand 2,3% din PIB - ar putea sa nu fie suficiente pentru atingerea tintei de deficit de 6,8% din PIB convenite cu FMI si UE.

Mai mult, Shearing scrie ca este probabil ca economia se va contracta cu 2,5% in acest an si "va stagna si in 2011".

Guvernul a aratat suficient angajament fata de austeritate pentru a tine in viata acordul cu FMI

Singura raza de speranta tine de faptul ca, "cel putin, guvernul a aratat suficient angajament fata de austeritate pentru a tine in viata acordul cu FMI - in contrast puternic cu recentele evolutii din Ungaria vecina", scrie acelasi analist.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a confirmat acest lucru luni, declarandu-le reporterilor ca Romania nu este in pericolul unei suspendari a imprumutului (spre deosebire de Ungaria), potrivit Bloomberg.

Cu o economie prognozata sa creasca cu 0,6% in 2010 si cu 2,5% in 2011, Ungaria ar putea argumenta ca urmeaza politica cea mai inteleapta.

Insa asa cum nota Capital Economics saptamana trecuta, Budapesta ar putea fi fortata, la un moment dat, sa apeleze din nou la FMI, numai ca atunci conditionalitatile vor fi mult mai putin favorabile.

Pietele financiare vor decide in cele din urma daca strategia mai eficienta se va dovedi a pudelului sau a pugilistului, conchide autorul comentariului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Financial Times FMI Romania, #negocieri FMI Romania Ungaria , #FMI