FMI acorda Romaniei cea de-a cincea transa de bani - Ce facem cu ei?

Luni, 05 Iulie 2010, ora 12:06
2626 citiri
FMI acorda Romaniei cea de-a cincea transa de bani - Ce facem cu ei?
Foto: straitstimes.com

Guvernul Romaniei a reusit sa convinga reprezentantii FMI ca este capabil sa gestioneze problemele tarii, dupa o perioada tumultoasa atat din punct de vedere economic cat si social, cu masuri de austeritate amplu contestate de Opozitie si de romanii iesiti in strada sa protesteze.

Astfel, boardul Fondului a decis, vineri, sa ne elibereze a cincea transa de bani, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Conform practicilor in vigoare ale FMI, o transa aprobata de Board este virata in maximum 48 de ore tarii beneficiare. Avand in vedere ca FMI a luat decizia in cursul serii de vineri, banii urmeaza sa intre in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in cursul zilei de luni, lucru confirmat si de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care a asigurat ca transa va fi eliberata "cel mai probabil luni sau cel tarziu marti".

"Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 milioane DST (913,2 milioane de euro), majorand totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde euro sau 13,475 miliarde dolari)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Director al FMI.

FMI acorda Romaniei cea de-a cincea transa din imprumut

Banii din cea de-a cincea transa din imprumut nu au vreo legatura cu deficitul bugetar, urmand sa ajunga in vistieria Bancii Nationale. Analistii financiari sunt de parere ca decizia FMI de a ne acorda a cincea transa a imprumutului reprezinta un semnal puternic de incredere in Romania catre pietele externe, aratand ca masurile adoptate de Guvernul roman sunt suficiente pentru a restabili un echilibru economic.

Ce se intampla cu banii?

Daca banii din transele anterioare de la FMI au fost cheltuiti pe salarii si pensii, de aceasta data banii vor avea ca scop trimiterea unui mesaj foarte clar catre pietele de capital, pietele internationale, ca Romania isi continua drumul de restructurare, ceea ce va aduce stabilitate economica pe plan intern.

Eliberarea transei va ajuta si la stabilirea cursului euro - leu, care a avut "o reactie emotionala puternica" saptamana trecuta, cand moneda nationala a fost descrescatoare vizavi de euro si dolar, dupa cum aprecia Mihai Tanasescu, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI

Astfel, banii de la FMI vor ajuta tara noastra ca euro sa ramana in limita de 4,1 - 4,3 lei. De altfel, leul s-a intarit inca de vineri, cand Romania astepta un raspuns cu privire la transa FMI, Banca Nationala stabilind un curs de referinta de 4,3048 lei pentru un euro. Specialistii se asteapta ca, incepand de luni si in maxim zece zile, cotatia euro-leu sa se stabilizeze.

Daca partenerii internationali au fost de acord ca primele transe de imprumut sa fie investite in populatie, de aceasta data acordul cu FMI prevede ca banii sa ajunga in visteria BNR. Desi banii pentru salarii sunt tot mai putini, iar deficitul bugetului pentru pensii este enorm, resursele eliberate de Fondul Monetar au unica destinatie echilibrul balantei de plati externe.

Mai mult, odata cu acordarea acestor bani, FMI se asteapta ca autoritatile sa poata sa atraga finantari de pe segmentul financiar din Romania si din exterior, astfel incat sa acopere constant si corect deficitul bugetar.

"Aceasta decizie a destinatiei banilor a fost stabilita cu ocazia misiunii la Bucuresti a Fondului Monetar. Trebuie stiut foarte clar ca, in general, resursele eliberate de Fondul Monetar au unica destinatie echilibrul balantei de plati externe. Deci as considera ca transele anterioare, care au ajutat trezoreria statului, au avut un rol exceptional", a declarat pentru Ziare.com, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Decizia de a majora TVA, laudata de FMI

Dupa ce CCR a decis ca taierea pensiilor cu 15% nu este constitutionala, Guvernul a apelat la asa-zisul plan B, de a creste taxa pe valoarea adaugata de la 19% la 24%. Decizia de a majora TVA cu 5 procente a fost bine primita de reprezentantii FMI.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca Fondul Monetar a fost "foarte impresionat" de hotararea cu care Guvernul incearca sa-si respecte angajamentele luate, respectiv de cresterea TVA pana la 24%, ca ultima alternativa la scaderea pensiilor.

Franks: Romania a impresionat FMI cu majorarea TVA

"In mare", directorii FMI "si-au aratat sprijinul pentru eforturile Romaniei, iar cativa directori, in particular, s-au declarat foarte impresionati", a declarat, sambata, Jeffrey Franks.

"Nu credem ca va exista un efect negativ important asupra cresterii PIB, din cauza majorarii TVA, in comparatie cu reducerile de pensii si salarii planuite anterior", a completat el.

La randul sau, John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului, a adaugat ca Romania a facut pasi importanti in restaurarea stabilitatii macroeconomice si ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, luand masuri ambitioase de ajustare.

"Pe fondul unei ample recesiuni, autoritatile romane au facut pasi semnificativi catre refacerea stabilitatii macroeconomice si obtinerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor existente inainte de debutul crizei. Acestea au luat masuri ambitioase de ajustare, pentru a stavili pozitia fiscala in declin si pentru a pregati o imbunatatire sustenabila a finantelor publice", a spus John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului.

Acesta a precizat ca politicile monetare si financiare ale autoritatilor sunt corespunzator de prudente si proactive, ceea ce ajuta la mentinerea stabilitatii financiare in contextul crizei financiare globale.

FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania. Ce se intampla cu tinta de deficit bugetar?

De faptul ca majorarea TVA la 24% va duce la scumpiri in lant sunt constientii si reprezentantii FMI, care au decis, duminica, sa majoreze tinta de inflatie pentru Romania, pentru acest an, de la 3,5% la 7,9%, in conditiile in care tinta de inflatie a BNR este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania

"In Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a tintei noastre de inflatie pentru acest an, ca urmare a cresterii TVA. Am majorat tinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel ca centrul bandei de fluctuatie va fi de 7,9%", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Totusi, Fondul se asteapta ca impactul cresterii TVA sa aiba un singur efect asupra preturilor, care va disparea gradual in cursul anului viitor. Astfel, FMI elimina posibilitatea existentei de presiuni inflationiste persistente.

"Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni , odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a adaugat Franks.

Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.

Potrivit reprezentantului FMI, in cazul unui nou acord "in mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care Romania va trebui sa le indeplineasca, iar acestea vizeaza domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piata muncii.

In ceea ce priveste tinta de deficit bugetar, premierul Emil Boc a declarat duminica ca nu va negocia cu FMI o crestere in acest sens, tinta urmand sa se mentina la 6,8% din PIB.

Cat de datori suntem la partenerii internationali?

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Din aceasta suma, pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.

O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori. O posibila rectificare bugetara ar putea fi efectuata dupa discutiile cu expertii institutiei financiare internationale.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#FMI imprumut Romania, #FMI a cincea transa de imprumut , #FMI