FMI recomanda o usoara crestere a salariilor si pensiilor

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 13:29
5575 citiri
FMI recomanda o usoara crestere a salariilor si pensiilor
Foto: Arhiva

Oficialii Fondului Monetar International (FMI) au recomandat in scrisoarea adresata Romaniei, publicata inainte de cea de-a patra evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, o crestere usoara a salariilor si pensiilor in acest an, daca vor permite conditiile bugetare.

Pentru 2012, tara noastra si-a propus un deficit de 1,9% pe ESA. Insa chiar daca indicele va depasi putin aceasta valoare, semnalul transmis catre pietele financiare va fi tot unul pozitiv.

Astfel, reprezentantii FMI recomanda o crestere modesta a salariilor si pensiilor, daca acest lucru va fi permis de conditiile bugetare, se arata in scrisoarea adresata Romaniei de catre FMI.

Economia Romaniei este, in continuare, pe drumul cel bun, insa turbulentele financiare din zona euro vor afecta viitoarele proiecte de dezvoltare, mai noteaza cei de la Fond.

Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea, datorita productiei excelente din agricultura si a cererii interne, in special in domeniul constructiilor si al vanzarilor.

In plus, oficialii FMI au mentionat ca piata muncii incepe sa-si revina, insa criza din zona euro va afecta cresterea economica a Romaniei in urmatoarea perioada.

Exporturile au inceput deja sa scada, iar incertitudinile de pe pietele financiare au determinat un avans al CDS-ului, ceea ce a dus la o crestere a ratei de imprumut a tarii noastre, afectand astfel investitiile si consumul.

In schimb, inflatia s-a redus considerabil si este de asteptat ca sa atinga tinta propusa de autoritati, pentru sfarsitul anului 2011, de 3%, iar deficitul de cont curent va ramane sub nivelul de 5% din PIB.

Oficialii FMI au precizat ca tara noastra a indeplinit toate criteriile prevazute in cea de-a treia evaluare si ca vom putea atinge tinta de deficit bugetar.

Pentru 2011, indicele va ajunge la valoarea dorita, de 4,4% din PIB, iar pentru acest an, nivelul propus de Guvern este de 1,9% pe ESA, mult sub limita de 3% impusa de UE.

Pentru ca eventualele socuri sa fie absorbtie, Executivul va trebui sa tina sub control cheltuielile bugetare si sa inghete salariile si pensiile.

Previziuni petru 2012

Pentru anul 2012, se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze doar un avans usor, de 1,8%, fiind afectata de criza. In schimb, presiunile inflationiste se vor diminua, cererea interna va creste usor, iar rata de absorbtie a fondurilor europene va fi mai mare decat in 2011, conform oficialilor FMI.

In acest an, inflatia ar putea scadea sub nivelul de 3% in prima jumatate a anului, iar ulterior va creste usor, peste tinta stabilita de BNR. Deficitul de cont curent se va stabiliza in jurul valorii de 4,25% din PIB.

Este de asteptat ca recenta crestere puternica a exporturilor, in special a exporturilor de automobile si in sectorul agricol, sa imbunatateasca balanta comerciala pentru 2011.

Exporturile nete in 2012 ar urma sa ramana in mare masura stabile, iar cererea de importuri urmeaza sa incetineasca, concomitent cu cresterea exporturilor, considera reprezentantii FMI.

Proiectia pentru sectorul privat arata o rostogolire a datoriilor pe termen scurt. Fluxurile de investitii straine directe se vor consolida cu sprijinul veniturilor din privatizare, iar scenariile de baza arata ca nu vor aparea noi deficite de finantare.

Expertii FMI recomanda o restructurare in domeniul sanatatii, o absorbtie mai buna a fondurilor europene si o imbunatatire a strategiei de finantare. In plus, Romania ar trebui sa continue procesele de privatizare si de restructuare a unor firme si sa creasca in continuare competitivitatea.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#vizita FMI Romania, #romania fmi, #buget Romania, #economie Romania 2012 , #FMI