FMI face cunostinta cu Ungureanu - analistii pariaza pe masurile lui Boc

Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:48
3059 citiri
FMI face cunostinta cu Ungureanu - analistii pariaza pe masurile lui Boc
Foto: firstpost.com

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si pe directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, la Bucuresti, marti si miercuri, la o intalnire de lucru pe teme economice de actualitate.

Desi o renegociere a acordului trebuie facuta, acest lucru nu este foarte probabil, considera analistii.

Premierul Ungureanu a precizat ca scrisoarea de intentie nu se va afla pe agenda intalnirii, oficialii urmand sa discute despre conditiile economice interne si internationale. In plus, se va trece in revista si realizarile Guvernului anterior, in legaturile cu indeplinirea punctelor din acordul cu FMI.

"Este o intalnire normala, care are dublu sens. In primul rand, vrem sa transmitem un semnal de continuitate pentru respectarea angajamentelor internationale. De asemenea, ne dorim si o acomodare a noilor ministrii cu delegatia oficiala. La aceasta intrevedere, noi vom lua in calcul orice, inclusiv intrarea in recesiune a Romaniei", a sustinut Ungureanu.

Aceasta intalnire are loc pe fondul scaderii Produsului Intern Brut (PIB) al tarii noastre in ultimul trimestru din 2011, tendinta care se pastreaza si pentru inceputul anului.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a precizat ca vizita este una de curtoazie, perfect normala in conditiile in care a fost schimbat Guvernul, iar cel mai probabil se va incerca gasirea unei solutii pentru cresterea pensiilor si salariilor.

Analistul Ilie Serbanescu considera ca Ungureanu nu va renegocia acordul cu FMI si ca va pastra aceleasi masuri discutate de Guvernul Boc.

"Masurile implementate de FMI au fost un dezastru, Doamne-fereste. Acestea insa nu s-au consumat, vor fi platite scump si pe termen lung. E doar inceputul", a afirmat acesta, pentru Ziare.com.

Ce trebuie modificat in acordul cu FMI

In conditiile economice actuale, Romania ar trebui sa schimbe cateva puncte in acordul cu FMI.

Printre ele se numara liberalizarea pietei energiei, insa care nu se poate face in acest moment, nu doar pentru ca nu exista posibilitatea consumatorilor romani sa plateasca integral costurile si preturile care exista la nivel international, ci si pentru ca pe piata energiei exista doar un producator.

"Cum sa faca statul concurenta cu el insusi? In plus, pe piata gazului sunt 2 furnizori si nu vad de ce furnizorul intern ar trebui sa alinieze preturile la nivelul celui din Rusia", a precizat Serbanescu.

De altfel, Romania ar trebui sa opreasca privatizarile companiilor de stat.

"Este dovedit ca FMI si UE nu vor privatizare pentru eficientizare, ci doar ca formula pentru ca pietele deja rentabile sa fie preluate de catre capitalul strain. Dovada in acest sens o reprezinta faptul ca nu exista o eficientizare a banilor statului. Nu se vrea o privatizeze sau o modernizare a termocentralelor, de exemplu. Daca asta e functia privatizarii, atunci nu traim in capitalism, ci in colonialism", a opinat Serbanescu.

In plus, Romania ar trebui sa sanctioneze bancile pentru ca ele sunt vinovate pentru criza economica a tarii noastre.

Ajustarile sunt necesare, dar trebuie suportate de cei care au adus tara aici (de banci - n.r.). Daca masurile propuse de FMI, care arunca povara pe umerii populatiei, nu vor fi abandonate, atunci economia va avea o perpetua implozie si risca sa nu creasca", a explicat acesta.

Printre masurile care ar trebui schimbate in acordul cu FMI se numara reducerea CAS-ului cu 2-3 procente, reducerea cotei unice, daca nu la nivelul competitional, macar la cel al vecinilor nostri, de 10%, si reducerea TVA-ului la produsele alimentare, conform analistului Mircea Cosea.

Teoria conspiratiei americane?

Acordul cu FMI ar trebui sa fie modificat si in privinta vanzarii pachetelor de la companiile de stat, deoarece Guvernul nu ar trebui sa vanda pachete mici, de 10-15%, din companiile mari de stat, care peste cativa ani vor valora de zece ori mai mult.

"Piata este la pamant la momentul acesta, nu este o piata a vanzatorului, este o piata a cumparatorului. Cei care au de vandut trebuie sa se abtina acum, mai ales statul", a declarat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

El sustine ideea ca americanii doresc sa detina un control mai mare asupra acestor companii de stat.

"Faceti legatura cu dorinta Fondului Proprietatea (FP) de a vinde pachete ale acelorasi companii pe care le au in portofoliu, ceea ce ar insemna ca noi asistam la o actiune concertata acum, probabil instrumentata de catre americani, care sunt si la conducerea FMI si la conducerea FP. Probabil ca exista comenzi pe aceste foarte importante companii de energie si de utilitati din Romania", a opinat Blanculescu.

De exemplu, daca la Hidroelectrica vinde statul 10% si aceeasi companie care a cumparat de la stat cumpara si de la FP 10%, va avea 20%, ceea ce inseamna ca ii permite actionarului sa solicite majorarea capitalului, printr-o majorare de capital cu bani poate sa ajunga sa preia pachetul de control.

In plus, statul roman ar trebui sa mai revizuiasca masurile privind managementul privat si sistemul de sanatate.

"Ce poate face managementul privat, in conditiile in care acesta face parte din clientela politica? In plus, pe Sanatate ar trebui sa accepte o revizuire a sistemului pentru a ne proteja medicii de plecarea in strainatate, printr-o salarizare corespunzatoare, prin transformarea platformelor medicale in platforme industriale", a conchis Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Mihai Razvan Ungureanu vizita FMI, #Mihai Razvan Ungureanu Jeffrey Franks, #Jeffrey Franks FMI Romania, #vizita FMI Romania, #acord FMI Romania , #FMI