FMI: Noul acord va aseza Romania pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 08:35
2316 citiri
FMI: Noul acord va aseza Romania pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar International a aprobat vineri un nou acord stand-by pe 24 de luni, in valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere - n.red.) pentru Romania, acord care ar putea aseza tara pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.

Potrivit sursei citate, autoritatile romane au informat FMI ca intentioneaza sa trateze acest acord drept unul preventiv, si, in consecinta, nu intentioneaza sa foloseasca banii.

FMI a aprobat un nou acord preventiv pentru Romania

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat, de asemenea, sprijin financiar preventiv in valoare de doua miliarde de euro si din partea Comisiei Europene, precizeaza comunicatul postat pe site-ul FMI.

FMI considera ca economia romaneasca este inca vulnerabila la socuri externe, incluzand volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost inca finalizata.

Suspans pentru Romania: Board-ul FMI discuta despre un nou acord

"Noul acord va sprijini continuarea politicilor, va oferi o rezerva si va accelera reformele destinate stimularii cresterii economice", a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Aceasta a adaugat ca noul acord va aseza Romania pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului.

Potrivit lui Shafik, directia actuala a politicilor monetare si fiscale este una corecta.

Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea acordului cu FMI

"Autoritatile ar trebui laudate pentru planurile lor de a reduce in continuare in ritm treptat deficitul bugetar in conformitate cu angajamentele asumate de Romania conform Pactului de stabilitate. Presiunile vizand revenirea asupra precedentelor reforme fiscale ar trebui combatute, iar reformele destinate eliminarii arieratelor, prioritizarii investitiilor publice si cresterii absorbtiei fondurilor europene ar trebui accelerate. De asemenea este nevoie de masuri destinate cresterii bazei de impozitare, intaririi administratiei fiscale si reformarii sistemului de sanatate", se precizeaza in documentul citat.

Potrivit FMI, reformele macro in sectoarele transporturilor si energiei sunt importante pentru imbunatatirea mediului de afaceri. De asemenea, liberalizarea preturilor la energie, insotita de masuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, ar trebui sa continue.

"Angajamentul autoritatilor de a demara reforme intarziate in companiile de stat, inclusiv prin imbunatatirea guvernantei si cresterea gradului de implicare a sectorului privat este binevenit", precizeaza institutia financiara internationala.

In sectorul bancar, FMI pledeaza pentru accelerarea "repararii" bilanturilor contabile in conditiile in care creditele neperformante continua sa creasca.

"Sistemul bancar este bine capitalizat iar procesul de deleveraging al bancilor straine ramane unul ordonat. Cu toate acestea, repararea bilanturilor contabile trebuie accelerat in conditiile in care creditele neperformante continua sa creasca. Modificarea Codului insolventei si adoptarea legislatiei privind obligatiunile ipotecare ar fi pasi importanti in aceasta directie. O alta prioritate este imbunatatirea guvernantei la organismul de supraveghere al entitatilor financiare non-bancare pentru a-l aduce la standardele internationale", mai arata FMI.

Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#FMI acord Romania, #romania imprumut FMI , #FMI