FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:22
4759 citiri
FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii
Foto: Arhiva

Romania a facut progrese semnificative in vederea stabilizarii macroeconomice, insa redresarea este fragila, iar cresterea va fi scazuta in viitorul apropiat, potrivit raportului board-ului Fondului Monetar International (FMI), in urma celei de-a sasea evaluari a acordului stand-by.

Avand puternice legaturi financiare si comerciale cu zona euro, Romania este expusa la riscurile crizei datoriilor, iar, in cazul unei recesiuni mai puternice in zona euro si pe fondul problemelor politice, ar fi posibila o contractie economica de 5 la suta, se precizeaza in raportul publicat pe site-ul FMI.

In acelasi timp, totusi, situatia politica a devenit nelinistitoare, cu trei guverne in 2012 si o coabitare dificila intre presedinte si coalitia de la guvernare, urmand sa fi organizate si alegeri parlamentare.

"Nesiguranta politica a contribuit la deprecierea accelerata a ratei de schimb valutar si la costuri de finantare mai ridicate si a redus increderea", se precizeaza in raport.

Statul a respectat toate cerintele din acordul cu FMI, cu exceptia reducerii arieratelor guvernului central, o tinta ratata cu o marja foarte mica.

Cu toate acestea, progresele in reformele structurale intarzie, in special in cazul privatizarii companiilor de stat.

Ce trebuie sa faca Romania

Oficialii FMI recomanda implementarea decisiva a reformelor structurale si o pozitie mai ferma in privinta politicii fiscale si monetare, pentru a asigura stabilitatea macroeconomica si cresterea:

- Va fi nevoie de disciplina fiscala puternica, mai ales inainte de alegeri, pentru a atinge tintele impuse in program si a avea sustenabilitate;

- Conduita politicii monetare ar trebui sa se aplece spre inasprire, in functie de riscurile de inflatie, precum si de potentialul iesirilor de capital si a presiunilor cursului de schimb valutar;

- In sectorul financiar, unde vulnerabilitatea de contagiune de la bancile-mama din zona euro spre subsidiare este ridicata, este nevoie de masuri pentru a asigura capitalul si lichiditatea adecvate, rezolvarea problemelor privind creditele neperformante si finalizarea planurilor de urgenta;

- Trebuie continuate reformele structurale, in special in domeniul energiei si cel al transporturilor, precum si al companiilor de stat, care ar furniza un impuls pentru investitii si crestere economica. De asemenea, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene trebuie sa fie o prioritate, pentru a debloca resurse semnificativa, ce ar ajuta la atingerea convergentei cu alte tari europene.

Previziuni si riscuri

Activitatea economica s-a reluat intr-un ritm mai lent decat se anticipa, iar rata inflatiei ar putea creste, se arata in raport:

- Cresterea reala a produsului intern brut se va diminua la 1%, in 2012, si va creste treptat, anul viitor, pana la 2,5 procente, din cauza scaderii increderii, fluxurilor reduse de capital si a ratei mici de absorbtie a fondurilor europene. In plus, seceta recenta va scadea rezultatele obtinute din agricultura in a doua jumatate a lui 2012. In privinta somajului, FMI estimeaza o usoara diminuare.

- Inflatia este estimata in crestere, din cauza deprecierii leului, a cresterii preturilor alimentelor la nivel international si a majorarii preturilor administrate. Totusi, rata inflatiei va ramane in tinta BNR, urmand sa atinga nivelul de 3,6% la sfarsitul anului 2012 si 3,2% la sfarsitul lui 2013.

- Deficitul de cont curent va fi mai mic, sub 4 la suta din PIB in 2012 - 2013, pe fondul unui flux de capital scazut si a cererii interne diminuate. Nu se estimeaza probleme de finantare pentru Romania, avand in vedere natura acordului cu FMI.

In privinta riscurilor, oficialii FMI cred ca sunt in scadere, insa stabilitatea politica ar putea dauna implementarii politicilor economice si a programului agreat, creste costurile de finantare si ar putea conduce la deprecierea, in continuare, a monedei nationale.

De asemenea, slaba absorbtie a fondurilor europene submineaza perspectivele de crestere economica.

Avand in vedere legaturile puternice cu zona euro, in cazul unei recesiuni si mai pronuntate, exporturile ar scadea, la fel si fluxurile de capital, majorand costurile de finantare a bancilor si ducand la deprecierea leului.

Un risc important il reprezinta si nevoia mare de finantare a externa a Romaniei pentru a doua jumatate a anului, de 15% din PIB, din care 60% este finantare pe termen scurt. Astfel, luand in considerare experienta Romaniei din perioada 2008 - 2010, ar fi posibila o contractie economica de 5 la suta.

Pe de alta parte, normalizarea situatiei politice si accelerarea reformelor ar conduce la cresterea increderii si a activitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#raport acord FMI, #scadere economica Romania, #riscuri economice Romania , #FMI