Concluziile FMI: Raspunsul la criza financiara, o poveste de succes in Romania

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:31
6264 citiri
Concluziile FMI: Raspunsul la criza financiara, o poveste de succes in Romania
Foto: Realitatea TV

Romania trebuie sa ia masuri pentru a stimula cresterea economica, in acest an, dupa ce masurile de austeritate din trecut au dat rezultatul scontat, ducand la reducerea semnificativa a deficitului bugetar si a balantei deficitului de plati, a declarat, marti, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Erik de Vrijer.

"Cresterea economica in 2012 a fost foarte scazuta, aproape de zero la suta. Noi credem ca, pentru 2013, cresterea va fi in jurul de 1,5%. Aceste cifre sunt relativ slabe. Asta din cauza faptului ca, dupa o criza financiara, dureaza mai mult pentru ca economia sa isi revina.

Partial, e din cauza crizei din zona euro. Partial, iernii din 2012, care a afectat grav economia. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu au fost la fel de rapide, precum am estimat initial", a criticat Erik de Vrijer, intr-o conferinta de presa, sustinuta cu ocazia finalizarii misiunii de evaluare a acordului stand by de tip preventiv cu Romania.

Oficialul FMI nu a fost bland nici in punctarea tintelor pe care Romania le-a ratat, respectiv absorbtia fondurilor europene si privatizarea companiilor de stat.

De Vrijer a precizat ca, inainte de criza, a intrat foarte mult capital strain in economie, insa nu ne putem baza pe acest lucru cel putin urmatorii trei ani, din cauza crizei din zona euro. "Tara va trebui sa se bazeze pe fortele proprii", a avertizat el.

Acest lucru va fi dificil, avand in vedere ca, pe cash, Romania nu si-a atins tinta de deficit, potrivit lui de Vrijer.

Totusi, oficialul FMI a precizat faptul ca "raspunsul la criza financiara a fost o poveste de succes in Romania".

Este de ajuns sa atragem fonduri europene?

Una dintre resursele pe care Romania trebuie sa le acceseze in vederea obtinerii unei cresteri economice mai mari sunt fondurile europene.

"Guvernul poate sa isi intensifice eforturile de a capata finantare de la UE. Este o forma de intrari de capital, care ar ajuta economia. Guvernul se reorganizeaza si acorda mai multa importanta si o prioritate mai mare in mobilizarea acestor resurse. Dar nu este destul si nu putem conta pe acest lucru, pentru ca in trecut am fost dezamagiti de nivelul de absorbtie", a precizat de Vrijer.

El a adaugat, totusi, ca in lipsa unei absorbtii semnificative a fondurilor europene, Romania nu va putea ajunge la o crestere de 3 la suta decat prin 2016.

Privatizarea, o prioritate

O alta axa prioritara pentru Guvern ar trebui sa fie privatizarea intreprinderilor de stat, unde deja s-a intarziat foarte mult, avand in vedere ca majoritatea acestor proceduri ar fi trebuit realizate anul trecut.

Potrivit sefului misiunii FMI, chiar daca unele companii de stat au profit, acesta nu este de ajuns pentru a face investitii sau a crea locuri de munca. El a criticat "ideile preconcepute" din Romania privind acest societati, respectiv ideea ca "daca o companie face profit, atunci nu e necesar sa te atingi de ea".

Exista un numar de privatizari de succes: Petrom, o companie care investeste foarte mult si este unul din cei mai mari contributori la buget. Sunt evolutii imbucuratoare la Hidroelectrica. A fost condusa prost ani de zile, a intrat in insolventa. Chiar si aceasta companie poate sa duca la rezultate bune", a precizat de Vrijer.

Principalele domenii pe care Romania ar trebui sa le dezvolte, potrivit spuselor sale, sunt energia si transporturile. In primul caz, deoarece avem resurse foarte mari, iar, in al doilea, datorita pozitiei foarte favorabile intre Marea Neagra si restul Europei, permitand, astfel, atragerea unor investitii foarte mari, inclusiv in domeniul productiei.

In cazul CFR Marfa, FMI si Guvernul au cazut de acord ca trebuie vanduta unui investitor care poate sa dezvolte compania, acesta fiind un proces de durata. Pentru Transgaz, unele criterii au fost respectate, insa cu intarziere, fiind nevoie de majorarea exporturilor de gaze.

"Guvernul ia masurile de corectare pentru a respecta programul si mai are nevoie de timp pentru a face acest lucru. Credem ca sunt probleme serioase si credem ca Guvernul va face ce a promis", a subliniat de Vrijer.

Sistemul bancar a avut pierderi in 2012

Banca Nationala a Romaniei are de efectuat plati catre FMI, in acest an, pentru banii atrasi in acordul anterior, insa oficialul institutiei financiare internationale a dat asigurari ca banca centrala nu va avea probleme din aceasta cauza. "Rezerva de baza este robusta si poate, deci, sa plateasca, fara sa duca la vreo perturbare", a precizat el.

Totusi, nu la fel de optimist este cazul bancilor comerciale. Per ansamblu, sistemul bancar romanesc a inregistrat pierderi anul trecut, pe fondul problemelor legate de creditele neperformante.

"Daca economia nu functioneaza bine, daca exista multe intreprinderi care sunt aproape de faliment, daca gospodariile au dificultati in plata imprumuturilor luate, atunci bancile inregistreaza pierderi. Trebuie sa faca provizioane si au pierderi", a spus seful misiunii FMI.

"Sub supravegherea BNR, bancile trebuie sa faca provizioane, sa aduca bani in tara pentru a acoperi pierderile. Apoi trebuie sa se concentreze, sa faca imprumuturi care pot fi platite si sa incerce sa evite imprumuturi catre gospodarii si intreprinderi care au probleme", a adaugat el.

Reforma in sanatate, facuta pas cu pas

Oficialul FMI a mai spus ca reforma din domeniul sanatatii nu putea fi efectuata pe baza proiectului de lege propus initial, deoarece acesta avea 800 de pagini si era prea complicat si ineficient sa fie implementat.

Noi am fost de acord cu prim-ministrul si autoritatile ca sectorul sanitar are nevoie de doi pasi: sa se reduca risipa si sa se foloseasca mai bine resursele existente. De exemplu, prin centralizarea sistemului de achizitii publice. Sunt multe masuri care pot fi implementate si care ar permite sa se mearga inainte cu banii existenti. Pentru ca acest sector sa fie sustenabil, este nevoie de mai mult.

Trebuie sa ai o reforma mai profunda si, la momentul la care functioneaza mai bine, sa se acorde mai multe resurse", a explicat de Vrijer.

Potrivit spuselor sale, trebuie sa se faca o strategie in sistemul sanitar si "pas cu pas", reforma va fi efectuata "din mers".

"Credem ca aceasta este o abordare realista a acestei probleme. In loc sa ai o lege foarte mare, este mai bine sa existe o viziune clara a ceea ce trebuie facut in acest sector", a subliniat seful misiunii FMI.

Fragmentarea sistemului fiscal, o idee proasta

In privinta taxei pe valoarea adaugata pentru alimente, pozitia FMI este ferma: orice fragmentare a sistemului fiscal nu este eficienta.

"Nu este o idee buna sa se fragmenteze sistemul fiscal, sa aveti scutiri, cote mai mici etc. Experienta din alte tari ne arata ca, daca reduci cota la restaurante, anumite produse, nu consumatorul va avea de beneficiat de pe urma unor preturi mai mici, ajung in alta parte acesti bani", a spus de Vrijer.

Arieratele, vesnica problema

Ca si la restul misiunilor de evaluare a acordului cu FMI, Romania a ramas mult in urma la capitolul arierate.

Erik de Vrijer a precizat ca sunt sume mari restante in cazul autoritatilor locale si s-a decis luarea unor masuri pentru reducerea valorii acestora, inainte de a face evaluarea finala.

"Este foarte important, pentru ca faptul ca nu se platesc facturi cei care te aprovizioneaza e o problema, e nevoie de management si masuri clare penrtu ca facturile sa fie platite la timp", a conchis seful misiunii FMI in Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#misiune FMI Romania, #Erij de Vrijer FMI Romania, #crestere economica Romania FMI , #FMI