Grecia poate rasufla usurata: UE si FMI ii vor da 45 de miliarde de euro

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 12:04
2185 citiri
Grecia poate rasufla usurata: UE si FMI ii vor da 45 de miliarde de euro
Foto: Daylife

Grecia va primi pana la 45 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, in ciuda temerilor ca se vor trimite mesaje negative si a ingrijorarii ca si alte tari ar putea profita pentru a nu-si respecta conditiile de participare la zona euro.

Fortat de cresterea costurilor de creditare ale Greciei la cel mai inalt nivel din ultimii 11 ani, grupul ministrilor de Finante din zona euro a spus ca va oferi 30 de miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, cu o dobanda de 5 la suta, adica mai putin decat dobanda la care se imprumuta Grecia in prezent, de 6,98 la suta.

Alte 15 miliarde de euro vor proveni de la Fondul Monetar International.

Totusi, ministrii au stabilit doar suma, nu si cand va primi Grecia acesti bani. Pentru acest pas va fi nevoie de acordul unanim al liderilor din zona euro. Insa, potrivit analistilor de la The Wall Street Journal, faptul ca s-a pus la punct un plan de sprijin are menirea de a da asigurari pietelor financiare ca Uniunea Europeana este pregatita sa ajute.

"Decizia arata ca avem bani pentru a-i sprijini", a declarat Jean-Claude Juncker, seful consiliului tarilor din zona euro si premier al Luxemburgului.

Totusi, inca nu se cunoaste mecanismul si setul de circumstante care vor determina atragerea banilor de catre Grecia. Juncker a declarat ca finantarea va fi oferita daca "va fi neaparat nevoie", iar oficialii germani au declarat ca Atena trebuie sa incerce si sa dea gres in luarea unui imprumut de pe pietele financiare, inainte sa vada vreun ban de la UE sau FMI.

Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca decizia zonei euro reprezinta "un pas important", adaugand ca FMI este pregatit sa contribuie la finantare, cand va fi necesar, si ca va discuta, luni, cu autoritatile elene si Comisia Europeana, pe acest subiect.

In Atena, ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, a tinut sa precizeze faptul ca Grecia nu a cerut, deocamdata, ajutor, si si-a exprimat increderea ca existenta acestui pachet de sprijin ii va permite tarii sale sa acceseze credite de pe pietele internationale, la dobanzi sustenabile. "Cred ca putem imprumuta de pe pietele internationale de capital fara obstacole", a spus Papaconstantinou, citat de Financial Times.

Grecia are un deficit bugetar cu mult peste nivelul admis in UE si datorii imense si are, clar, nevoie de bani. Insa creditarea din partea Uniunii Europene are conditii si mai stricte decat cea din partea Fondului Monetar International.

De exemplu, dobanda de 5 la suta este mai mare decat cea de 2,7 la suta, oferita de FMI.

Reactii internationale

Pe pietele financiare, reactiile nu au intarziat sa apara. Euro s-a majorat fata de dolar cu 1 la suta, ajungand la 1,3649 dolari/unitate, in Tokyo, dar si fata de celelalte 16 monede principale.

De asemenea, au crescut si bursele. Indicele MSCI World s-a majorat cu 0,4 la suta, Standard & Poor's cu 0,2 procente, iar Stoxx 600 cu 0,1 procente. Nu in ultimul rand, pretul cuprului a crescut cu 0,6 la suta, iar cel al petrolului cu 0,3 procente.

"Solutia pentru Grecia a dat pietei un plus e incredere, deoarece atenueaza grijile privind o eventuala intrare in incapacitate de plata a unei tari europene. Investitorii au motive sa gandeasca pozitiv si sa plaseze bani pe piete", a spus Olan Caperina, manager al fondului ce apartine de Bank of the Philipine Island, care gestioneaza active de 9,7 miliarde de dolari, citat de Bloomberg.

Pe de alta parte, in Germania, tara care s-a opus cel mai mult acordarii unui sprijin financiar Greciei, cancelarul Angela Merkel a fost aspru criticata pentru faptul ca a fost de acord cu planul UE.

"Germania s-a indoit sub presiune. Imprumuturile vor dauna monedei euro si vor ajuta Grecia doar temporar. Suntem pe gheata subtire, atat din punct de vedere legal, cat si economic", a spus Frank Shaeffler, consilier pe probleme economice a coalitiei lui Merkel.

Cancelarul german a renuntat la cerinta ca Grecia sa plateasca o rata a dobanzii similara celor de pietele de capital, dupa ce obligatiunile sale s-au prabusit, saptamana trecuta.

"Se pare ca Merkel a pierdut competitia. Toata vorbaria despre a nu pune in pericol banii contribuabililor a fost inutila", a spus Carsten Brzeski, economist la ING si fost economist in cadrul Comisiei Europene.

Un test al sentimentului din piata va avea loc luni, cand Grecia va incerca sa faca rost de 1,2 miliarde de euro prin vanzarea de titluri de stat.

Potrivit lui Erik Nielsen, economist sef la Goldman Sachs, Grecia va avea nevoie de bani pana la sfarsitul lunii aprilie.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#sprijin financiar Grecia, #ajutor financiar Grecia, #imprumut Uniunea Europeana, #imprumut FMI , #FMI