O sa vi se faca parul maciuca citind facturile! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Iunie 2014, ora 12:42
15695 citiri
O sa vi se faca parul maciuca citind facturile! Interviu

Hotia prin factura de energie este de cel putin 30% din ceea ce platim, daca nu mai mult, estimeaza economistul Razvan Orasanu, directorul Institutului de Studii Populare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Razvan Orasanu a explicat modalitatile in care ne este umflata factura, dar si impactul pe care il va avea taxa pe stalp asupra sumelor platite de populatie: "daca pui o taxa pe baraj, constructie speciala gen reactor nuclear de la Cernavoda, pe instalatiile complexului energetic, pe stalpii de inalta tensiune care transporta energia, atunci toate aceste taxe in cascada se vor deconta in factura de energie".

Razvan Orasanu e explicat ca in acest moment relatia Romaniei cu FMI este in "no man's land", iar reducerea CAS este foarte greu sustenabila: "se erodeaza baza fiscala in Romania fara ca cineva sa consolideze partea de venituri".

Romania mai are o relatie cu FMI, dupa plecarea fara declaratii a delegatiei Fondului?

Este in "no man's land", adica in peticul de pamant dintre doua transee, ca la razboi. Pe de o parte, Guvernul sustine reducerea CAS cu o miscare brusca, electorala, cu care sa se laude premierul, posibil candidat la presedintie, inainte de alegeri, pe de alta parte, FMI-ul spune "ne vedem in septembrie si va mai ganditi de unde sa compensati scaderea".

Mai avem nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

Fascinant este ca nu a pus nimeni pe hartie un plan serios de imbunatatire a colectarii. Daca mergeti la administratiile fiscale din Bucuresti, constatati de ce: rasnite hodorogite pe post de calculatoare si un sistem care din cand in cand se blocheaza. Un amic nu a putut plati vineri niciun impozit la o agentie fiscala de sector pentru ca "ANAF Bucuresti le-au luat serverele".

Cum sa colectezi bine impozite cu asemenea structuri? Daca, de pilda, o shaormerie ar fi condusa la fel de prost ca o agentie fiscala din provincie, probabil ar da faliment.

S-a vorbit destul de mult despre nemultumirea FMI referitoare la reducerea CAS. Este singura nemultumire?

Nemultumiri mari sunt in mai multe zone. In primul rand, arieratele, datoriile in lant - o tinta ratata de 7 ori in acordurile care s-au succedat. Meteahna de a face din bugetul de stat creditorul companiilor falimentare nu s-a modificat si nu se va modifica in curand, pentru ca este o problema de mentalitate.

Cum adica sa stergi dintr-un foc toate datoriile in sectorul de aparare? Trebuiau masuri de restructurare profunda a structurilor si concentrarea pe activele viabile, de vanzare a terenurilor nefolositoare. Insa sindromul nostru de a amesteca totul, de a face un terci sau de a considera ca toate intreprinderile de stat sunt o apa si un pamant, asta este lucrul care risca sa le ingroape, definitiv.

Nu vedem de pilda ca avem companii performante si putem investi acolo, vorbesc de pilda de Aerostar Bacau, privatizat, in comparatie cu Avioane Craiova, la stat, muribund.

FMI-ul mai are nemultumiri - cum ar fi coruptia si dezorganizarea din sistemul de colectare a taxelor si impozitelor, util precum un palton ros de molii care ar trebui sa te protejeze de ploaie.

Este posibila, practic, reducerea CAS in aceasta toamna fara a provoca dezechilibre majore?

In primul rand, sa observam clar ca nu era posibil in niciun fel de la 1 iunie sau 1 iulie, ca asta a fost o gogorita guvernamentala, la fel cum au afirmat majoritatea analistilor economici, si aici ma includ si eu. Guvernantii ar putea avea macar bunul simt sa recunoasca deschis ca nu au calculat bine cand au anuntat.

Este posibila, la limita in stilul "maine, maine", care caracterizeaza in general clasa politica - adica sa anunte scaderea cu 5 puncte, insa operabile sa fie 2 puncte inainte de alegeri si celelalte 3 de la 1 ianuarie anul viitor, de pilda, cand deja nu mai este responsabilitatea actualului guvern ce si cum se va cheltui si cum se va reusi incadrarea in cheltuieli.

Pe de alta parte, se stie ca atunci cand anunti astfel de scaderi, chiar in viitor, si cealalta parte daca vine la putere pastreaza masura fiscala. Si iata cum se erodeaza baza fiscala in Romania fara ca cineva sa consolideze partea de venituri. In general, echilibrul macroeconomic este vazut ca un moft de politicieni.

Din ce explica premierul si ministrul Finantelor, banii pentru reducerea CAS vor veni din asa-numita taxa pe stalp. Cat timp poate taxa pe stalp sa compenseze reducerea CAS?

Taxa pe stalp este in momentul de fata in stadiul de brambureala completa. Normele exacte nu sunt aduse pana la ultima virgula, iar investitorii nu stiu precis cum se vor adapta. Planurile de afaceri trebuie refacute, toata infrastructura unei companii regandita, de vreme ce incepe sa fie taxata.

Taxa pe stalp este o taxa pe investitii - si nu poate compensa, pe termen lung, reducerea CAS. Compensarea se poate face doar printr-o smecherie contabila, in buget - taxa pe stalp a fost introdusa mai devreme, deducerea fiscala pentru CAS se va da mai tarziu, deci este posibil ca pe cele cateva luni care mai raman din acest an compensarea sa functioneze, in acest sens restrans. De la anul, insa, cand ambele masuri vor fi in vigoare, va fi foarte greu.

Ar fi de subliniat ceva ce poate parea simplu, dar trebuie spus explicit: daca pui o taxa pe baraj, constructie speciala gen reactor nuclear de la Cernavoda, pe instalatiile complexului energetic, pe stalpii de inalta tensiune care transporta energia, atunci toate aceste taxe in cascada se vor deconta in factura de energie.

Pentru ca nu s-a gandit nimeni sa puna o singura taxa pe un flux tehnologic, ci taxa se face acolo unde exista constructii speciale. Aceasta hotie are deja gir legal, vor trebui sa vina in scurt timp doar normele de implementare.

Ce si cine castiga din aceasta masura, cat timp pare ca firmele sunt jumulite prin taxa si primesc inapoi ceva prin CAS?

"Castiga" ceva in plus de pilda romanii, pentru ca li se vor adauga sume in plus la facturi. Taxa de stalp, taxa de cogenerare, taxa pentru energia verde, de pilda, o veti avea in facturile de energie, iar, daca o sa vi se faca parul maciuca atunci cand le cititi, veti sti cel putin ca ati fost avertizati de un economist.

Firmele momentan nu au primit nicio deducere la CAS si ele nu pot calcula ceva ce poate vine maine, poate nu vine, nu pot sa isi faca planurile de afaceri bazate pe promisiunile Guvernului Ponta, care, la fel ca alte guverne, s-a dovedit in numeroase ocazii inexact cu informatia oferita si cu lucrurile promise.

Scandalul facturilor umflate, ajuns acum caz la DNA, este un fenomen izolat sau indica doar varful iceberg-uli? Este consumatorul roman furat sistematic prin facturi?

ENEL umfla facturile: Investitiile, facute doar din banii romanilor. DNA vine cu noi acuzatii

Hotia prin factura de energie eu estimez ca este de cel putin 30% din factura pe care o platim, daca nu mai mult. Este doar varful iceberg-ului, vorbim de 5-10% din dimensiunea problemei. Consumatorul roman este sistematic furat la factura pe tot lantul de energie: obligat sa cumpere, prin mixul de energie gandit la nivel national, energie scumpa de la Termoelectrica si complexele energetice, care produc cu un randament slab si incurajeaza furaciuni sistematice (ganditi-va doar la scandalul celebrului Mantog), obligat sa suporte si costul ineficientei structuri de transport energie care este una dintre cele care pierde cel mai mult curent pe traseu, prin transport.

Apoi, i se pune in carca tot dezastrul de la Hidroelectrica, cel pentru care stimabilul domn Borza este platit cu 2,2 milioane de euro din banii nostri - apropo, de ce nu ii da inapoi, desi ministrul i-a cerut-o public?

In fine, avem cea mai generoasa schema de compensare pentru energia verde si un sistem nesustenabil de subventionare a ei. Apoi mai subventioneaza cetatenii si marii consumatori, gen Alro si Mittal.

Cum comentati noua componenta a CA al BNR?

O reflectare a fortelor politice din acest moment. Este inadmisibila scoaterea chiar in afara consiliului a lui Cristi Popa - o eroare majora. Cel mai bun specialist macroeconomic din board nu si-a regasit sustinere politica.

Ar trebui gandit un mecanism pentru numirea in CA-ul BNR la fel ca pentru Consiliul Concurentei - un panel de experti sa selecteze CV-urile unor oameni, pentru ca apoi confirmarea sa se faca de Parlament si presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Razvan Orasanu FMI, #Razvan Orasanu facturi energie , #FMI