Promisiunile Guvernului Ponta, triate de FMI: Ce a acceptat si ce a respins Fondul

Luni, 13 August 2012, ora 11:17
5527 citiri
Promisiunile Guvernului Ponta, triate de FMI: Ce a acceptat si ce a respins Fondul
Foto: Arhiva

Acceptarea aplicarii TVA la incasarea facturii, dar si a altor masuri menite sa stimuleze mediul de afaceri, stabilirea unor noi termene pentru privatizarea companiilor de stat, amanarea introducerii coplatii, dar si respingerea reducerii TVA la alimentele de baza la nivelul de 9% sunt principalele masuri convenite in urma negocierilor dintre Guvern si reprezentantii misiunii comune a FMI, CE si BM.

"Putem spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, privind angajamentele avute de Romania pentru cea de-a sasea evaluare a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul in care ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie.

Scrisoarea de intentie, documentele negociate, prevad obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp de trei luni, pana in septembrie", a declarat Ministrul de Finante, Florin Georgescu, citat de Agerpres.

Asftel, potrivit acestuia, partenerii internationali au aprobat plata TVA la incasarea facturii, masura urmand sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2013.

Guvernul anunta, pe 16 iulie, ca firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro vor plati TVA catre stat la incasarea facturilor, pentru decontarile derulate prin sectorul bancar, masura urmand sa fie aprobata de partenerii externi.

De asemenea, au fost asigurate sumele pentru reintregirea salariilor bugetarilor la nivelul din iunie 2010, precum si pentru restituirea banilor retinuti necuvenit pensionarilor, pentru sapte luni din acest an si noua luni din anul urmator.

Seful Finantelor a precizat ca au fost asigurate sume suplimentare la nivelul autoritatilor locale in vederea onorarii obligatiilor catre persoanele cu dizabilitati, precum si pentru plata arieratelor autoritatilor locale.

Florin Georgescu a asigurat ca nu vor fi reduceri de personal in sectorul public. Conform acestuia, cresterea economica pentru 2012 va fi in jurul a 1,2%, inflatia decembrie-decembrie va fi de 3,5%, iar deficitul bugetar va creste de la 1,85% la 2,2% din PIB.

Pe de alta parte, oficialii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au respins propunerile Guvernului Ponta privind reducerea TVA la alimentele de baza la nivelul de 9%, precum si introducerea cotelor de impozitare diferentiata pentru veniturile populatiei, deoarece s-ar depasi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB impus de reglementarile europene, au mai precizat surse din Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor pentru Mediafax.

Totodata, ministrul Sanatatii a anuntat, dupa incheierea discutiilor cu delegatia FMI, ca introducerea coplatii, care urma sa intre in vigoare din toamna acestui an, va fi amanata.

Decalarea termenelor pentru privatizari

In ceea ce priveste privatizarea companiilor de stat, seful Finantelor a anuntat ca Oltchim va fi privatizata cu un investitor strategic.

La randul sau, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, a precizat ca Transgaz si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara vor fi listate pe bursa in luna septembrie.

"Termenele pentru privatizari si listari au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste si au fost luate masuri de accelerare a acestor procese. In ceea ce priveste Transgaz, avem prevazuta lansarea in septembrie. In privinta pachetelor majoritare de actiuni la Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, in septembrie, si, de asemenea, la Electrica Distributie si Electrica Furnizare avem ca termen de listare inceputul anului viitor", a spus ministrul Economiei.

Chitoiu a adaugat ca managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul anului, iar procesul de listare la bursa a companiei Hidroelectrica va fi demarat imediat dupa iesirea din insolventa, termenul estimat fiind trimestrul patru din 2012, iar pentru Romgaz si Nuclearelectrica in primul trimestru din 2013.

Nu in ultimul rand, in urma negocierilor s-a stabilit ca proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere sa fie elaborat pana la sfarsitul anului 2012, a mentionat ministrul.

Misiunea comuna a FMI, CE si BM a evaluat performantele economice si financiare ale autoritatilor romane pana la data de 30 iunie 2012, in cadrul celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv cu Romania. In urma discutiilor au fost agreate Scrisoarea de intentie, care cuprinde obiectivele pentru urmatoarele trei luni, si Memorandumul de intelegere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#concluzii misiune FMI Romania, #FMI plata TVA incasare, #FMI TVA alimente, #FMI Romania coplata sanatate , #FMI