Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:06
2112 citiri
Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI
Foto: Novinite

Conducerea Fondului Monetar International va decide, vineri, daca va da Romaniei cea de-a saptea transa, de 900 de milioane de euro, din imprumutul contractat in 2009, si va discuta despre viitorul acord de precautie.

Membrii boardului institutiei financiare vor analiza rezultatele ultimei vizite a misiunii FMI in Romania, din luna noiembrie, precum si realizarile Guvernului pana la sfarsitul anului 2010.

Printre conditiile impuse de FMI pentru oferirea celei de-a saptea transe se numarau promulgarea Legii pensiilor, a Legii salarizarii unitare si a Legii bugetului pentru anul 2011.

Aceste conditii au fost indeplinite. Pe 28 decembrie 2010, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea Bugetului de stat pe 2011, Legea salarizarii unitare pe 2011 si Legea-cadru de salarizare sunt constitutionale, respingand, astfel, plangerile aduse de membrii Opozitiei.

De asemenea, intr-o scrisoare trimisa de Guvern recent, reprezentantii FMI sunt informati ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru primirea unei noi transe.

Guvernantii specifica si faptul ca, potrivit rezultatelor preliminare, deficitul bugetar pentru intreg anul 2010 s-a ridicat la 6,58 la suta din produsul intern brut. In acordul cu FMI, era prevazut, pentru anul trecut, un deficit de 6,8 la suta din PIB, agreat in urma evaluarii din luna mai a anului trecut, in crestere fata de intelegerea anterioara, de 5,9 la suta.

De altfel, potrivit unor surse oficiale, s-ar fi obtinut un defit de 6,4 la suta din PIB, daca nu s-ar fi platit arieratele. Totusi, plata arieratelor era, la randul sau, una din conditiile pe care FMI le-a impus Romaniei, deoarece datoriile catre mediul privat bloca activitatea si dezvoltarea companiilor.

La sfarsitul lunii noiembrie, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca nivelul de 250 de milioane de lei, lucru pe care Guvernul l-a indeplinit, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Un alt criteriu ce trebuia indeplinit de Romania pentru a primii banii de la FMI se referea la numarul angajatilor din aparatul de stat, care nu ar trebui sa depaseasca 1,29 de milioane. Potrivit reprezentantilor Guvernului, la sfarsitul anului 2010 in Romania mai existau 1,27 de milioane de bugetari, sub nivel agreat cu institutia financiara.

Prin urmare, este putin probabil ca ziua de vineri sa aduca surprize neplacute din partea Fondului Monetar International. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca boardul va aproba ultimul raport despre Romania si ne va da cei 769 de milioane de DST (900 de milioane de euro).

Discutii informale despre un nou acord

In plus, tot vineri, reprezentantii institutiei din Washington vor sustine si o sedinta informala, in care vor discuta mai multe aspecte privind un nou acord cu Romania, de aceasta data unul in care va fi disponibila o linie de credit doar pentru cazuri de urgenta. Potrivit lui Tanasescu, aceasta suma va fi sub cea de 5 - 6 miliarde de euro care se vehiculeaza in prezent in presa.

O intalnire pe tema noului acord a luat loc si in Bucuresti, joi, de data aceasta intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Cei trei au stabilit parametri pentru noul acord de finantare de tip preventiv, la care, de asemenea, va participa si Uniunea Europeana. Totusi, in cadrul discutiilor, nu s-a stabilit suma pe care Romania va dori sa o aiba la dispozitie.

Seful statului a explicat ca Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul, insa trebuie sa atraga fonduri de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

De asemenea, el a adaugat ca principalul obiectiv trebuie sa fie consolidarea fiscala, avand in vedere ca, in 2011, Romania are drept tinta un deficit bugetar de 4,4 la suta din produsul intern brut.

Negocierile pentru urmatorul acord cu FMI vor incepe pe 20 ianuarie.

Pana in prezent, Romania a primit 11,27 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International, 3,7 miliarde de euro de la Comisia Europeana si 300 de milioane de euro din partea Bancii Mondiale, in cadrul acordului in valoare totala de 20 de miliarde de euro, contractat in luna mai din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#transa FMI, #acord FMI, #Fondul Monetar International, #conditii FMI Romania , #FMI
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Realizarile de la sfarsitul anului aduc Romaniei bani si un nou acord de la FMI
Poza gong
gong
rank 5
flacaii de la fmi ar fi tare dezamagiti daca ar cunoste cifrele reale ale economiei romanesti, nu cele puse la dispozitie de institutii politizate pana la femeia de servici !