Romania e norocoasa, Ungaria e schizofrenica

Luni, 09 August 2010, ora 07:32
7125 citiri
Romania e norocoasa, Ungaria e schizofrenica
Foto: AP

Deciziile luate la Budapesta nu afecteaza in mod direct nicio tara vecina, dar arunca asupra regiunii o imagine proasta care ar putea avea, in cele din urma, un impact in economie. Pana acum nu s-a intamplat nimic, probabil pentru ca Romania e mai norocoasa, asa cum spune seful delegatiei Comisiei Europene.

Atat seful delegatiei FMI la Bucuresti, cat si reprezentantul CE care l-a insotit au dat de inteles ca decizia Ungariei de a intrerupe acordul cu institutiile financiare internationale ne poate afecta, dar nu ar trebui sa ne facem prea multe griji.

Intr-adevar, desi exista un risc de contagiune recunoscut si de catre cei mai optimisti analisti, Romania nu are de ce sa sufere din cauza problemelor pe care le are Ungaria deoarece aceasta nu este un jucator atat de important in economia Europei. Forintul nu este o moneda de circulatie internationala, iar asezarea geografica a unei tari nu este un criteriu important pentru investitori.

Totusi, ce se intampla in Ungaria poate fi un avertisment ca asa ceva se poate intampla si la noi, chiar daca am avut mai mult noroc decat alte tari din regiune.

"Nu pot comenta decizia Ungariei. Noul guvern din Ungaria a facut o decizie suverana, dar continuam sa fim pregatiti sa discutam cu Ungaria, orice sprijin pe care il putem oferi, suntem pregatiti sa continuam sa sprijinim autoritaile ungare. Nu e ceva neobisnuit, e o decizie politica, insa incertitudinile din regiune pot avea efecte asupra economiei", a spus Jeffrey Franks in ultima zi a misiunii FMI in Romania.

"Romania a fost foarte norocoasa in ultimele sase luni. In Grecia am avut probleme, am avut probleme si in Ungaria. Vestea buna e ca imbunatatirea conditiilor din ultimele luni au fost peste estimari in UE si pentru prima data conditiile externe ar putea ajuta Romaniei sa iasa din criza", a spus si Laurent Moulin, seful delegatiei CE in Romania.

Viktor Orban, un geniu prost?

Suntem norocosi, desi presedintele grupului Erste declara la Viena ca nu intelege de ce Romania nu profita de avantajele sale, atata timp cat in Guvernul ei nu sunt ministri "prosti" sau "tampiti", ci oameni de afaceri inteligenti.

Nici despre Viktor Orban nu se poate vorbi in termeni mai prietenosi. Wall Street Journal se intreaba daca premierul ungar este un geniu sau doar un prost si ajunge la concluzia ca este probabil putin din amandoua intr-un articol de opinie cu titlul "Budapest Schizophrenia".

Seful executivului de la Budapesta declara recent ca renunta la acordul cu FMI si UE, deoarece vrea ca Ungaria sa isi recastige suveranitatea economica pe care a pierdut-o prin imprumutul de 20 de miliarde de euro facut in urma cu doi ani la FMI si UE. Spre dezamagirea celor doua institutii internationale, Orban a decis ca un program de crestere economica e mai valoros decat un credit ieftin, iar una dintre primele masuri pe care le-a luat a fost introducerea unei cote unice de impozitare de 16%.

Masurile lui Orban par intemeiate, mai ales daca ne gandim ca strategia FMI este de zeci de ani stagnarea economica. Totusi, unele masuri se contrazic intre ele. Cota unica este admirabila si indrazneata, iar propunerea de reducere a taxelor pe profit este in concordanta cu nevoia de expansiune a economiei ungare, insa ideea ca bancile sa plateasca o taxa de 0,45% pentru activele nete pe care le au in tara ne face sa uitam planurile de crestere economica si sa ne gandim doar la populism.

De asemenea, incercarile lui Orban de manipulare a pietei monetare si aruncarea vinei pentru situatia economica in spatele guvernatorului bancii centrale sunt la fel de nefolositoare pentru planurile Ungariei.

Independenta in fata FMI si UE, aceeasi discutie din ultimii 500 de ani

Chiar daca nu are o imagine prea buna in afara granitelor tarii, ungurii sunt foarte incantati de suspendarea acordului cu FMI si UE, independenta Ungariei in fata puterilor straine fiind o tema de succes din ultimii 500 de ani.

Pana acum si pietele s-au abtinut de la vreo reactie, Ungaria reusind, saptamana trecuta, sa vanda mai multe obligatiuni guvernamentale decat se astepta. Cu o scadenta la 10 ani si un randament de 7%, costurile imprumutului pe termen lung sunt foarte ridicate, dar mai mici totusi decat nivelul de 8,11% pe care acestea l-au atins in 7 iunie si chiar si decat media de 7,62% a ultimilor 10 ani. De asemenea, foarte cautate la licitatia organizata la Budapesta au fost si certificatele de trezorerie pe trei luni.

Ungaria nu se afla intr-o pozitie prea grava nici in ceea ce priveste deficitul bugetar. Aflat la 4% din PIB, deficitul bugetar era considerat mare si chiar alarmant in urma cu doi ani, dar in conditiile actuale el pare responsabil. De asemenea, datoria de 80% din PIB este foarte mare, dar Ungaria nu se afla in situatia Greciei.

Ea nu este departe, insa, de situatia Greciei, dupa cum arata New York Times. Astfel, sansele ca Guvernul lui Viktor Orban sa rateze tinta de deficit sunt tot mai mari, iar datoria poate creste si mai mult pentru ca la inceputul anului viitor Budapesta trebuie sa returneze peste 20 de miliarde de euro.

Ramane de vazut daca Orban va reusi cu programul sau, el fiind cunoscut pentru pariurile riscante pe care le face inca de acum 20 de ani cand a cerut trupelor sovietice sa paraseasca Ungaria. Acum, el pariaza cu foarte mult curaj ca pietele sunt mai interesate de cresterea ecomica decat de ideea de corectitudine a Fondului Monetar International. Daca renunta la tendinta spre populism si se limiteaza la discursul privind cresterea economica, s-ar putea sa sfideze cu succes intelepciunea conventionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Romania acord FMI, #FMI delegatie concluzii, #Ungaria FMI UE, #Ungaria acord FMI, #Viktor Orban FMI , #FMI