Soarta Romaniei, la mana FMI

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 12:08
2892 citiri

Romania afla vineri daca primeste o noua transa de bani de la FMI, dupa ce Fondul a amanat de doua ori, in ultima perioada, luarea acestei decizii.

Principalul motiv al amanarii acordarii transei pentru Romania a fost decizia Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionala masura taierii pensiilor cu 15% de la 1 iulie.

Insa, potrivit purtatorului de cuvant al FMI, Caroline Atkinson, autoritatile romane au reusit sa gaseasca masuri alternative care sa compenseze veniturile care nu vor mai intra la buget in urma deciziei Curtii Constitutionale de acum o saptamana.

Astfel, Boardul Fondului Monetar International se intruneste vineri pentru analiza raportului asupra evaluarii indeplinirii de catre Romania a obligatiilor asumate prin Acordul stand-by.

Am ajuns la vorba FMI - taxe si impozite marite

Intrebata daca FMI este satisfacut de masura adoptata de Guvernul roman de a creste TVA cu 5% in loc sa reduca pensiile cu 15 la suta, purtatoarea de cuvant a FMI a subliniat ca "autoritatile romane au reusit sa identifice masuri alternative" in urma deciziei CCR si a amintit ca vineri va avea loc sedinta Board-ului FMI, care va analiza modul in care autoritatile romane au reusit sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin scrisoarea de intentie.

Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, care a declarat ca "autoritatile romane au demonstrat o atitudine ferma fata de realizarea programului lor economic - sprijinit de Acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa decizia Curtii Constitutionale".

De ce se sunt importantii banii de la FMI?

Toti banii din a cincea transa din imprumutul de la institutia financiara internationala vor intra in rezervele Bancii Nationale a Romaniei. De altfel, acesta este drumul normal al finantarilor din partea institutiei internationale: in toate tarile care primesc ajutor din partea sa, banii intra direct in rezervele bancilor centrale, aceasta fiind una dintre regulile FMI.

In ciuda faptului ca unii oficiali insista ca acesti bani sa se duca in alte directie - Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, de exemplu, ar dori ca banii sa fie folositi pentru refacerea zonelor afectate de inundatii - reprezentantii bancii centrale sustin ca cel mai important lucru este plata datoriilor pe care le are Romania.

"In primul rand, datoria tarii, pe care o plateste BNR din rezerve, este mai importanta decat datoria domnului Berceanu", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale. "A doua oara, aici asigura, prin rezerva mai mare, credibilitatea tarii in lume. Rezerva mai mare da siguranta in piata, atrage investitori straini", ne-a explicat Vasilescu.

Potrivit spuselor sale, nu este atat de important momentul in care intra banii, ci faptul ca FMI sa-si dea acordul in acest sens.

"In primul rand, sa vedem o hotarare care sa ne dea banii astia. Dupa ce o avem, nu mai conteaza cand intra banii, luni, marti, miercuri. Asta da unde verde. Fara unda asta verde, nu luam nici un ban de la nimeni", a adaugat oficialul BNR. De altfel, fara acordul FMI, Romania nu ar putea primi banii de la Comisia Europeana si Banca Mondiala, care se vor duce la buget, pentru acoperirea deficitului sau investitii.

In plus, dupa intrarea banilor de la FMI, moneda nationala si-ar putea reveni din prabusire. "Normal ca asta da forta Bancii Nationale in piata valutar. Dar nu inseamna ca se va aprecia imediat. Depinde si cum e piata. E piata aici, nu este plan", ne-a mai spus Vasilescu.

In opinia sa, cursul nu este influentat doar de ce se intampla in Romania, ci si de pietele externe.

"Eu ma uit ce scrie presa si ma crucesc. Este o noutate in istoria omenirii. Sunt crize paralele. De fapt, sunt trei tipuri de criza: criza financiara, criza economica si criza bugetara. Si toate trei sunt acum", a comentat Vasilescu. Oficialul BNR a adaugat ca, pe plan local, cel mai rau merge cu bugetul.

Ce spun analistii despre acord?

Cea mai mare parte a analistilor economici din Romania cred ca FMI este singurul capabil sa asigure credibilitatea tarii la nivel international, fiind pe aceeasi "unda" cu BNR.

"Daca nu am avea finantarea aceasta, nu am putea sa tragem urmatoarele transe, ar insemna sa facem apel la piata interna sau piata externa, piata libera. Mult mai costisitor. Prin urmare, limitarea accesului la finantarea deficitului bugetar ar obliga statul roman la niste taieri si mai drastice de cheltuieli. Noi plangem in momentul de fata, sa vedeti atunci ce plans ar fi", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Daniel Daianu.

In schimb, in opinia analistului Ilie Serbanescu, acordul cu FMI incetineste reforma din Romania.

"Daca nu am primi acesti bani, s-ar face restructurarea mai bine. Din cauza acestor bani, nu s-a facut restructurarea la timp, in 2009, trebuie sa fie clar acest lucru. Daca noi nu ne despartim de acordul cu FMI, vom intra mereu si mereu mai grav intr-o fundatura", ne-a spus Serbanescu.

Transa este in valoare de 850-900 de milioane de euro, din imprumutul acordat de Fond Romaniei. Conform practicilor in vigoare la FMI, o transa aprobata de Board este virata in maximum 48 de ore tarii beneficiare.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#bani FMI, #transa FMI Romania, #bani FMI incredere Romania, #investitii Romania bani FMI , #FMI