Ziare.com

Solutia FMI pentru Europa: austeritate in suc propriu

Luni, 04 Martie 2013, ora 09:00

   

Solutia FMI pentru Europa: austeritate in suc propriu
In prognoza cu privire la evolutia economiei mondiale in 2013, FMI s-a aratat mai putin optimist decat fusese la inceputul anului si mai ales rezervat cu privire la dinamica europeana.

Concret, in timp ce cresterile prevazute in lumea emergenta produc vizibile efecte favorabile in Statele Unite, Europa va trebui sa se descurce in suc propriu, continuindu-si programul de austeritate, cu toate inconvenientele sale atat sociale, cat si politice.

Pericolul "cresterii negative"

Pe plan global, anul 2013 ramane sa marcheze cresteri mai bune decat 2012, asa cum prevazuse FMI inca din decembrie, dar este probabil ca prevederea de 3,5%, apreciata la inceputul anului, va trebui sa suporte mici corectii, poate in limitele unui 0,1 puncte procentuale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Recent, atat ministrul de Finante german Wolfgang Schauble, cat si presedintele francez Francois Hollande si-au exprimat opinia despre criza, afirmand ca trebuie sa o consideram depasita.

Un asemenea punct de vedere ar putea fi mai mult politic decat economic, intrucat FMI sustine ca Europa "continua sa reprezinte un risc considerabil asupra economiei mondiale", relateaza La Tribune.

De altfel, insusi Fondul este foarte indecis cu pivire la propria opinie. Dupa ce, cu numai doua luni in urma, prognoza pentru Europa arata o usoara crestere economica, apreciata la 0,2%, acum considera ca 2013 va fi un nou an de recesiune, cu o crestere negativa, respectiv - 0,2%.

Periculoasa austeritate

Ca urmare, FMI profita de ocazie sa pune in garda oficialii europeni asupra faptului ca se afla pe muchie de cutit. Criza pare depasita, dar nu este exclusa o revenire si chiar o agravare a crizei in orice moment.

Periculoasa este chiar si o "stagnare prelungita", care ar putea bloca elanul reformatorilor, dornici sa vada rapid pus in practica proiectul Uniunii Bancare - bagheta magica, socotita capabila sa scoata Europa din amorteala care a cuprins-o.

In conceptul FMI, oficialii politici trebuie sa dea dovada de multa abilitate pentru a impune, in continuare, masuri de austeritate care sa fie acceptate de factorii sociali, iar societatea insasi trebuie sa fie constienta de faptul ca propriul sacrificiu inseamna propria salvare.

Cu totul alta este optica FMI cu privire la Statele Unite, care vor trebui sa renunte la reducerea deficitelor pe termen scurt, pentru a permite o crestere, chiar si fragila, sub plafonul de 2%.

Pana cand mai strangem surubul?

Totusi, chiar si FMI recunoaste ca succesul fragilei economii americane sau al celei Europene, aflata cu surubul strans la maximum, depinde in mare masura de factorii externi. In conditiile secolului XXI, nu putem trece cu vederea nici tarile emergete, nici chiar cele afate in curs de dezvoltare, toate fiind jucatori importanti in economia lumii.

Din aceste directii vin materii prime, vine forta de munca, vin avantajele unui intens schimb de produse si servicii.

Trebuie remarcat ca, in fata unui asemenea partener, nu atat volumul schimburilor este important, cat eficienta acestuia. O politica economica inteligenta, acceptata bineinteles si de partener, poate echilibra deficitele mai eficient decat un comert intens, dar condus la voia hazardului.

Planeta are multe sectoare prospere

Fireste, China este numai un caz. Cresterea economica a Indiei, estimata la 5,9%, poate avea efecte aproape la fel de spctaculoase atat in UE, cat si in SUA, daca expertii acestor economii ar reusi sa-si asume relatii comerciale eficiente si durabile cu noua forta economica din Asia.

Potrivit FMI, Brazilia asteapta sa inregistreze o crestere de 3,5%, iar Africa Subsahariana - o zona cam neglijata de economisti - de 5,8%.

Observand ca sectorul cel mai dezvoltat al globului suporta o ciudata involutie, in timp ce este inconjurat de sectoare prospere care asteapta sa se dezvolte, chiar FMI face observatia ca extraordinarul lor potential nu este suficient exploatat de cei carora le este necesar, ca oxigenul.

Pe scurt, viitorul economiilor dezvolate depinde de folosirea ofertei din partea emergenta a lumii. Daca nu va intelege acest lucru, Europa n-are alta sansa decat sa continue austeritatea non stop, in stilul "tras-impins".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

intr un fel e de bine

cred ca FMI grabeste dinadins prabusirea sistemului capitalist actual fortand aceste masuri aberante,deja au aparut miscari sociale de amploare din ce in ce mai violente care in era internetului se vor transforma in adevarate revolutii sociale maturand guverne,problema e ca in acest fel vor aparea inevitabil si guvernele extremiste cum era in anii 30,cine asuma responsabilitatea pentru asa ceva ,in anii 30 a iesit un razboi mondial din asta ,acum asa ceva ar fi fatal,deci acest asasin economic FMI duce un joc deosebit de periculos punand in pericol chiar intreaga planeta,daca europa si america intra in haos social vai de capul nostru si se vede clar ca acolo ne indreptam,bine a zis ieri si roubini se apropie cea mai devastatoare criza economica din era moderna,oricum sistemul capitalist actual trebuie sa dispara fiindca nu functioneaza deja deloc,problema e ce punem in locul lui?

 

 

A stiut FMI alta politica decat austeritatea ?

Toti care au apelat la banii lor, au facut-o stransi cu usa de urgente financiare..( salarii, pensii, refinatare alte imprumuturi)..
Dar e ca si cum imprumuti de la amanet: cu garantii prea mari fata de suma primita !
In cazul FMI, sub masca austeritatii se ascund interesele economice de acaparare a resurselor statului sau a monopolurilor acestora..vinde aia, vinde ailalta..dar nu oricum : pana maine !

 

 

Gong. Intreaba-i pe francezii daca politica socialista a lui

Hollande le convine si daca sint multumiti de evolutia industriilor lor? Socialistii sustin ca austeritatea este daunatoare. De acord, dar de ce la ei totul merge pe dos si la nemti austeritatea s-a tradus prin cresterea puterii economice?
Mai simplu, francezii traiesc bine si sint asistati, numcesc 36 de ore.
Germanii au asistenta redusa, muncesc 40 sau 42 de ore si au un nivel de viata infinit superior!
Atunci: austeritate si inteligenta la cheltuiala, sau asistenta sociala generoasa pe banii altora si chiul organizat? Citi germani s-au expatriat si citi francezi au facut acest lucru? Mda, Romania, tara francophona si francophila... mai bine vorbeati germana!

 

 

Mosule, am sa-ti raspund cu parabola abstinentului

Un mos se bucura ca a ajuns la 87 de ani. Cand era intrebat cum, spunea ca a renuntat la viata sexuala cand avea 30 ani..Intrebarea este : si atunci la ce i-a folosit sa traiasca atat ?

Personal, prefer sa fiu ,,francez'' decat ,,meine Frau,, sa fie programata pentru vizita conjugala sapatamanala, dupa expirarea celor 42 ore de munca saptamanala, fix la o ora dupa cei 4 carnati cu bere ingurgitati...daca intelegi ce zic..

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor