Solutia FMI pentru Europa: austeritate in suc propriu

Luni, 04 Martie 2013, ora 09:00
2459 citiri
Solutia FMI pentru Europa: austeritate in suc propriu
Foto: Arhiva

In prognoza cu privire la evolutia economiei mondiale in 2013, FMI s-a aratat mai putin optimist decat fusese la inceputul anului si mai ales rezervat cu privire la dinamica europeana.

Concret, in timp ce cresterile prevazute in lumea emergenta produc vizibile efecte favorabile in Statele Unite, Europa va trebui sa se descurce in suc propriu, continuindu-si programul de austeritate, cu toate inconvenientele sale atat sociale, cat si politice.

Pericolul "cresterii negative"

Pe plan global, anul 2013 ramane sa marcheze cresteri mai bune decat 2012, asa cum prevazuse FMI inca din decembrie, dar este probabil ca prevederea de 3,5%, apreciata la inceputul anului, va trebui sa suporte mici corectii, poate in limitele unui 0,1 puncte procentuale.

Recent, atat ministrul de Finante german Wolfgang Schauble, cat si presedintele francez Francois Hollande si-au exprimat opinia despre criza, afirmand ca trebuie sa o consideram depasita.

Un asemenea punct de vedere ar putea fi mai mult politic decat economic, intrucat FMI sustine ca Europa "continua sa reprezinte un risc considerabil asupra economiei mondiale", relateaza La Tribune.

De altfel, insusi Fondul este foarte indecis cu pivire la propria opinie. Dupa ce, cu numai doua luni in urma, prognoza pentru Europa arata o usoara crestere economica, apreciata la 0,2%, acum considera ca 2013 va fi un nou an de recesiune, cu o crestere negativa, respectiv - 0,2%.

Periculoasa austeritate

Ca urmare, FMI profita de ocazie sa pune in garda oficialii europeni asupra faptului ca se afla pe muchie de cutit. Criza pare depasita, dar nu este exclusa o revenire si chiar o agravare a crizei in orice moment.

Periculoasa este chiar si o "stagnare prelungita", care ar putea bloca elanul reformatorilor, dornici sa vada rapid pus in practica proiectul Uniunii Bancare - bagheta magica, socotita capabila sa scoata Europa din amorteala care a cuprins-o.

In conceptul FMI, oficialii politici trebuie sa dea dovada de multa abilitate pentru a impune, in continuare, masuri de austeritate care sa fie acceptate de factorii sociali, iar societatea insasi trebuie sa fie constienta de faptul ca propriul sacrificiu inseamna propria salvare.

Cu totul alta este optica FMI cu privire la Statele Unite, care vor trebui sa renunte la reducerea deficitelor pe termen scurt, pentru a permite o crestere, chiar si fragila, sub plafonul de 2%.

Pana cand mai strangem surubul?

Totusi, chiar si FMI recunoaste ca succesul fragilei economii americane sau al celei Europene, aflata cu surubul strans la maximum, depinde in mare masura de factorii externi. In conditiile secolului XXI, nu putem trece cu vederea nici tarile emergete, nici chiar cele afate in curs de dezvoltare, toate fiind jucatori importanti in economia lumii.

Din aceste directii vin materii prime, vine forta de munca, vin avantajele unui intens schimb de produse si servicii.

Trebuie remarcat ca, in fata unui asemenea partener, nu atat volumul schimburilor este important, cat eficienta acestuia. O politica economica inteligenta, acceptata bineinteles si de partener, poate echilibra deficitele mai eficient decat un comert intens, dar condus la voia hazardului.

Planeta are multe sectoare prospere

Fireste, China este numai un caz. Cresterea economica a Indiei, estimata la 5,9%, poate avea efecte aproape la fel de spctaculoase atat in UE, cat si in SUA, daca expertii acestor economii ar reusi sa-si asume relatii comerciale eficiente si durabile cu noua forta economica din Asia.

Potrivit FMI, Brazilia asteapta sa inregistreze o crestere de 3,5%, iar Africa Subsahariana - o zona cam neglijata de economisti - de 5,8%.

Observand ca sectorul cel mai dezvoltat al globului suporta o ciudata involutie, in timp ce este inconjurat de sectoare prospere care asteapta sa se dezvolte, chiar FMI face observatia ca extraordinarul lor potential nu este suficient exploatat de cei carora le este necesar, ca oxigenul.

Pe scurt, viitorul economiilor dezvolate depinde de folosirea ofertei din partea emergenta a lumii. Daca nu va intelege acest lucru, Europa n-are alta sansa decat sa continue austeritatea non stop, in stilul "tras-impins".

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#estimari economice FMI, #recesiune economica , #FMI