Tanasescu, despre noul acord cu FMI si beneficiile pentru romani - Interviu

Vineri, 25 Martie 2011, ora 19:07
2425 citiri
Tanasescu, despre noul acord cu FMI si beneficiile pentru romani - Interviu
Foto: Financiarul

Conducerea Fondului Monetar International a aprobat, in sedinta de vineri, termenii pe baza carora se va discuta al doilea acord cu Romania, de precautie, prin care vom dispune de o linie de credit, in caz de urgente.

O misiune a institutuiei financiare va sosi in Bucuresti in luna aprilie, pentru o prima evaluare in cadrul acestui nou acord, potrivit lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

In sedinta de vineri a boardului institutiei s-a aprobat o linie de credit in valoare de 3,1 miliarde DST (drepturi speciale de tragere - moneda folosita de FMI), adica aproximativ 3,5 - 3,6 miliarde de euro.

Conform conditiilor unui acord de acest tip, de precautie, banii vor putea fi accesati de Romania doar in cazuri extreme. De exemplu, am putea lua banii in cazul reintrarii in criza a economiei europene, care ar rezulta in scaderea semnificativa a economiei romanesti sau daca ar exista un atac asupra monedei nationale, in ambele cazuri rezerva Bancii Nationale a Romaniei avand mult de suferit.

In schimb, s-a optat pentru acest tip de acord tocmai datorita faptului ca, in prezent, rezervele BNR se afla la un nivel optim, de peste 32 de miliarde de euro. De altfel, Guvernul Romaniei a renuntat la atragerea ultimei transe din imprumutul de la FMI din cadrul acordului stand-by incheiat in 2009, de un miliard de euro, avand in vedere ca acesti bani urmau sa intre tot in rezervele BNR, fara a avea o influenta importanta in economie, insa majorand datoria tarii.

Potrivit spuselor lui Mihai Tanasescu, in cadrul unui interviu pentru Ziare.com, efectele pozitive ale acordurilor cu Fondul Monetar International vor incepe sa se faca simtite si la nivelul populatiei, in urmatoarele trimestre, pe masura ce reformele structurale vor conduce la o crestere economica sustenabila.

Ce a stabilit board-ul Fondului Monetar International, vineri, in legatura cu noul acord?

Boardul a aprobat atat ultima evaluare a programului stand-by, pe de o parte, precum si inceperea noului acord, de tip 'precautionary stand-by', care va intra in vigoare la sfarsitul acestei luni (martie - n.r.). Suma care a fost aprobata este de 3,1 miliarde de DST, reprezentand aproximativ 3,5 - 3,6 miliarde de euro.

Cred ca important este sa subliniem doua lucruri. Faptul ca obiectivele acordului care s-a incheiat astazi (vineri, n.red.) sunt obiective care au fost atinse, care s-au referit, in primul rand, la consolidare fiscala, la consolidarea economiei romanesti si la punerea bazelor pentru cresterea economica. Aceste mari tinte, din punctul directorului executiv al Fondului, dar si al nostru, au fost atinse, urmand ca etapa urmatoare sa fie o etapa de reforme structurale care sa atraga fonduri si sa duca la o crestere economica sustenabila pe termen mediu si lung.

In al doilea rand, cred ca obiectivele noului acord de a avea o crestere economica puternica, de a accelera reformele structurale in domenii importante, precum sanatatea, educatia, reforma intreprinderilor de stat, reprezinta puncte cruciale si provocari, in acelasi timp, pentru economia romaneasca.

Care sunt conditiile noului acord?

Acest nou acord este, cred eu, impreuna cu cel al Comsiei Europene, un tip de acord care vine sa sprijine Romania in deficientele pe care le-a inregistrat pana in prezent in domeniul structural. Se va focaliza foarte mult si pe problemele legate de absorbtia fondurilor europene, pe problemele din domeniul sanatatii si cum acesta poate sa devina mai eficient din punct de vedere al serviciului public si al cheltuirii banului public.

Sunt elemente care, odata ce se vor indrepta, vor constitui o baza puternica de atragere de investitii straine, de atragere de fonduri si vor conduce la noi locuri de munca si la crestere economica.

Care sunt cele mai mari probleme intampinate de Romania, in cadrul acordului de precautie?

Fara discutii, provocari sunt foarte mari. Sunt provocari legate de modul de implementare a acestor lucruri. Sa nu uitam ca anul 2012 este un an in care Romania are un angajament ferm pentru continuarea procesului de consolidare fiscala. Romania si-a luat un angajament fata de Comisia Europeana si de FMI ca, la sfarsitul anului viitor, sa atinga un deficit bugetar de 3 la suta din produsul intern brut. Aceasta inseamna un proces de reforme care trebuie sa continue, o executie bugetara corecta, o atragere de resurse suplimentare, o imbunatatire a administratiei fiscale. Aceste tipuri de reforme vor conduce, in final, la aceasta tinta foarte ambitioasa si foarte solida pentru Romania.

Provocari sunt si in domeniul intreprinderilor de stat, din care foarte multe vor trebui restructurate, vor trebui sa inregistreze ajustari de comportament, o guvernanta mai buna, o transparenta mai ridicata in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici. La nivelul colectivitatilor locale, o analiza mai puternica a modului in care subventiile de la bugetul central sunt cheltuite.

Toate aceste elemente, care vor fi implementate pe parcursul anilor urmatori, vor duce la o eficientizare a administratiei publice, pe de o parte, dar si crearea posibilitatii de atragere de investitii in segmente prioritare, ca segmentul energetic si segmentul transporturilor.

Senatul a aprobat, recent, o TVA de 5% pentru alimentele de baza, despre care analistii cred ca ar putea duce la inghetarea noului acord. Care este punctul de vedere al FMI pe aceasta tema?

Parlamentul Romaniei este suveran, are suveranitatea de a aproba orice crede el de cuviinta ca este bine pentru Romania. Sigur, daca, intr-un final, Camera Deputatilor, camera decizionala, va aproba acest act legislativ, care nu este in concordanta cu acordul, atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Fondul Monetar International, urmeaza sa aiba loc discutii, pentru a vedea cum eventualele pierderi de venituri din aplicarea acestei masuri pot fi inlocuite cu masuri complementare.

Dar, repet, este o discutie potentiala, de viitor. O sa vedem care este mersul in continuare al acestui act normativ. Nu am discutat aceasta problema, nu am avut-o in vedere la discutia de azi (vineri - n.r.) din cadrul board-ului, dar, daca ea va fi definitiva si va fi pusa in practica, sigur, atunci vor avea loc discutii cu autoritatile romane.

Cand vor incepe romanii sa observe si beneficiile acordurilor cu FMI?

As vrea sa subliniez un lucru foarte important: cred ca eforturile pe care le-a facut populatia Romaniei in acesti doi ani sunt considerabile. Sunt eforturi care au adus nemultumiri, au adus frustrari, dar sunt eforturi fara de care, in anii urmatori, Romania nu ar fi reusit sa se desprinda de la un stadiu de o tara privita cu ochi destul de critici.

In momentul de fata, vedem o imbunatatire a cursului, in ultimele zile, care inseamna o perceptie mai buna despre Romania, fluxuri financiare mai consistente spre tara noastra. Aceasta schimbare de perceptie, increderea care incepe sa fie pusa in valoare, arata niste semne.

Populatia, in mod cert, o sa inceapa sa vada semnele cresterii economice si vor simti, in anii care urmeaza, o deschidere atat din partea sistemului bancar, cat si din punctul de vedere al locurilor de munca, al posibilitatilor pe piata muncii, de a gasi un loc de munca mai bine platit. Este limpede ca reformele structurale vor creea premisele unui nou tip de comportament si unui nou tip de potential mers inainte al economiei romanesti.

Nu este un proces de pe o zi pe alta, ca de maine o vor duce mai bine. Este un proces structural, este un proces psihologic, un proces care are in spate multa suferinta, multa neincredere. Toate aceste lucruri se depasesc in etape. Dar este limpede ca, in trimestrele urmatoare, acest sentiment ca lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva va deveni foarte vizibil.

Cand va veni prima misiune de evaluare a acestui nou acord in Bucuresti?

Preconizam sa venim in Romania la sfarsitul lunii aprilie, imediat dupa Sarbatorile de Paste, vom incepe undeva la 26 - 27 aprilie. Probabil vom ramane doua saptamani, pana in jurul datei de 10 mai, pentru a face aceasta prima evaluare a noului program.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#acord FMI Romania, #acord precautie Romania, #mihai tanasescu fmi , #FMI