Trichet sustine cauza Greciei, in fata Berlinului - Presa internationala

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:41
1182 citiri
Trichet sustine cauza Greciei, in fata Berlinului - Presa internationala

Presedintele Bancii Centrale Europene este in conflict cu Berlinul cu privire la modalitatea optima de a acorda sprijin financiar Greciei, sustinand faptul ca riscul nu trebuie impartit cu investitorii privati; vineri este ultima zi in care se pot face nominalizari pentru cursa electorala din cadrul FMI, iar Lagarde se pastreaza in pozitia de favorita si China anunta un surplus comercial sub asteptari, ceea ce poate indica o slabire a tarii ce sustine economia globala in prezent - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, este intr-o puternica disputa cu Berlinul, cu privire la acordarea unui nou pachet de sprijin pentru Grecia, dupa ce a afirmat in mod clar faptul ca nu vede rostul fortarii investitorilor pentru asumarea unor riscuri in plus.

Guvernele din zona euro trebuie sa evite intrarea Greciei in faliment, a avertizat Trichet. Orice implicare a sectorului privat trebuie sa fie voluntara si fara niciun element de coercitie, considera acesta, citat de Financial Times.

Comentariile acestuia au venit ca raspuns la afirmatiile lui Wolfgang Schauble, ministrul german de finante, care a solicitat o implicare mai consistenta a investitorilor privati la impartirea riscurilor, drept conditie pentru un sprijin acordat de statul german Greciei. De asemenea, Germania ameninta sa intensifice negocierile, deja destul de dure in prezent, cu privire la compunerea pachetului financiar de sprijin, a carui valoare ar putea atinge 170 miliarde de euro, pana in 2014.

Trichet sugereaza ca implicarea sectorului privat sa se faca prin intermediul privatizarilor si a investitiilor straine directe, mai degraba decat prin impartirea poverii unui faliment. In situatia unui faliment al Greciei, titlurile de stat grecesti, achizitionate de bancile din Grecia, nu vor mai putea fi folosite drept colateral pentru imprumuturile pe care acestea le iau de la Banca Centrala Europeana - ceea ce inseamna, practic, imposibilitatea acestora de a accesa lichiditati si colapsul sistemului bancar grecesc.

Lagarde, inca favorita la sefia FMI

Cursa pentru sefia FMI se apropie de final, vineri fiind ultma zi in care se pot face nominalizari, oferind astfel potentialilor candidati doar cateva ore pentru a se impune in fata favoritului, care este ministrul francez de finante, Christine Lagarde.

Cursa poate fi afectata daca Africa de Sud il nominalizeaza pe fostul ministru de finante, Trevor Manuel, pentru candidatura la sefia Fondului. Nominalizarea ar incheia multe saptamani de dispute cu privire la pozitia pe care aceasta tara o va avea in cadrul alegerilor, noteaza The Guardian. Castigatorul va fi anuntat pe 30 iunie.

Christine Lagarde si-a anuntat drept principal scop in fruntea FMI lupta contra inflatiei. Lagarde este intr-un turneu global, inclusiv in India si China, pentru a obtine sprijin cu privire la candidatura sa. Celalalt candidat la conducerea Fondului este Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului. Carstens a declarat ca Europa nu este interesata in numirea unui director al Fondului pe criterii de merit. "Europenii nu acrioneaza asa... Chiar inainte de a avea o lista finala cu candidatii, erau deja hotarati", a declarat Carstens.

In mod traditional, FMI-ul este condus de catre un european, in timp ce Banca Mondiala este condusa de catre un american, traditie neintrerupta de la infiintarea acestor institutii, in urma cu peste 60 de ani.

Surplus comercial in China, sub asteptari

China a raportat un surplus comercial de 13.1 miliarde dolari in luna mai, in conditiile in care importurile in crestere semnalizeaza faptul ca economia chineza s-ar putea mentine in continuare in pozitia de sustinator al economiei globale, crescand totodata presiunea interna pe cresterea dobanzilor din cauza pericolului de inflatie.

Estimarile FMI-ului plaseaza posibilitatile de crestere economica a Chinei la 9.5 procente pentru anul acesta si cel viitor, chiar daca guvernul face eforturi sa linisteasca puternicele cresteri din piata imobiliara interna si limiteaza creditarea, informeaza Bloomberg.

Australia si Noua Zeelanda au declarat vineri ca o crestere o rezervelor minime obligatorii ar putea fi iminenta, descriind saptamana aceasta si urmatoarea drept "o perioada delicata".

China trebuie sa faca publice datele cu privire la inflatie pe 14 iunie, in conditiile in care analistii estimeaza o crestere medie a preturilor cu 5.5 procente, cea mai mare crestere in ultimii trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#criza Grecia, #negocieri Trichet Berlin, #sprijin financiar Grecia, #economie China, #alegeri FMI , #FMI