Ungurii si-au gasit vinovatul pentru criza - si nu e FMI

Miercuri, 04 August 2010, ora 07:07
5305 citiri
Ungurii si-au gasit vinovatul pentru criza - si nu e FMI
Foto: New York Times

Nu e usor sa conduci o banca centrala in timpul unei crize economice ca cea in care ne aflam, dar guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Andras Simor, o duce mai rau decat oricare altul dupa ce noul guvern al lui Viktor Orban l-a invinovatit de problemele economice ale tarii.

Guvernul de la Budapesta l-a acuzat pe Simor inclusiv ca ar fi facut investitii offshore in Cipru, iar unele surse spun ca i se pregateste si un dosar penal pentru a-l obliga sa renunte la functia pe care o detine, scrie New York Times.

Dar guvernatorul bancii centrale nu este singurul vinovat in opinia lui Orban. El a ajuns la putere cu o larga majoritate in Parlament in urma unei campanii populiste care s-a bazat pe nemultumirile sociale din Ungaria, o tara aflata nu departe de nivelul la care era si in 1989, potrivit jurnalistilor americani.

Astfel, criticile pe care noul premier le-a adus bancilor straine, speculatorilor si mai nou UE si FMI au gasit un teren propice si o audienta satula de cinci ani consecutivi de masuri de austeritate.

Dar care sunt consecintele unor astfel de politici? In primul rand, strica relatiile cu partenerii si investitorii europeni si face ca forintul sa fie tinta unor speculatii precum cele care au adus Ungaria in pragul falimentului in 2008.

Ungaria ar putea fi in situatia Greciei la inceputul anului viitor

Si nici nu e greu sa se ajunga in acea situatie. Sansele ca Guvernul lui Viktor Orban sa nu atinga tinta de deficit sunt tot mai mari, iar datoria ar putea sa creasca la fel de usor, desi este deja la 80% din PIB. Ungaria ar ajunge astfel intr-o criza financiara cum este cea a Greciei chiar la inceputul anului viitor cand va trebui sa returneze aproape 30 de miliarde de dolari.

Viktor Orban este primul lider european important care pune la indoiala deciziile fiscale luate pe continent cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare si reformele structurale. Cu sau fara FMI, guvernele de la Atena, Dublin, Lisabona si Madrid au adoptat pana acum programe de austeritate revolutionare. Daca dupa cum arata cazul Ungariei, adevarata provocare este de a-si mentine masurile de austeritate destul timp pentru a atinge tinta de deficit stabilita de UE.

Ungaria a reusit, din 2006, sa isi reduca deficitul la aproximativ 3,8% de la 9%, aceasta fiind o realizare impresionanta care a avut, insa, si un impact social. Somajul a crescut la 11%, consumul a scazut, iar 1,7 milioane de locuitori din cei 10 milioane au credite in valuta pe care abia le mai pot plati.

In aceste conditii, Orban a castigat alegerile spunand ca ajunge. A anuntat un plan de inversare a unei legi noi care crestea varsta de pensionare, a propus o taxa pentru banci si un program de stimuli financiari.

El a afirmat ca poate atinge tinta de deficit de 3,8% impusa de FMI in acest an. Dar intrebarea este ce va face anul viitor cand ar trebui sa fie de 3%. "Marea problema este 2011", a declarat Cristoph B. Rosenberg, seful delegatiei FMI la Budapesta. "Avand in vedere datoria mare a Ungariei si vulnerabilitatea ei la fluxurile financiare, este important sa isi reduca deficitul de la nivelul din acest an", a adaugat Rosenberg.

Pietele au fost tolerante pana acum la deciziile luate de Cabinetul Orban. Forintul a pierdut 4% din valoare, dar inca nu a aparut panica. "Investitorii cred ca Ungaria si UE vor ajunge la o intelegere. Dar nu credem ca UE va face o intelegere fara FMI la aceeasi masa", a spus Peter Attard Montalto, analist la Normura Holdings.

"Tipii astia sunt de la tara"

Din multe puncte de vedere, guvernatorul Simor, fost presedinte al filialei locale a Deloitte & Touche, este tinta perfecta a guvernului nationalist condus de Orban.

Gyorgy Lazar, un investitor american de origine ungara care scrie frecvent despre situatia financiara a Ungariei, spune ca cei care se afla acum la conducere in Ungaria "sunt de la tara", spre deosebire de elita intelectuala rafinata din Budapesta pe care o reprezinta Andras Simor.

Lazar ii da dreptate, insa, lui Orban cand spune ca rata dobanzii de politica monetara este principala responsabila pentru situatia economica a Ungariei. "Mii de afaceri au dat faliment, industria a suferit. Trebuia sa reduca dobanzile mai repede", a spus omul de afaceri.

Dobanda de 5,25% este una dintre cele mai mari rate din Europa, insa Simor sustine ca ea este necesara pentru a pastra increderea investitorilor straini si pentru a le arata ca inca pot avea incredere in Ungaria in ciuda datoriei uriase.

Guvernatorul Simor nu a vrut sa comenteze relatia pe care o are cu premierul Viktor Orban, pe care nici nu l-a vazut de cand acesta a castigat alegerile, dar Banca Nationala si-a aratat dezamagirea fata de suspendarea acordului cu FMI si UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Ungaria criza economica, #Ungaria acord FMI, #Ungaria guvernator banca centrala , #FMI