Viitoarea sefa a FMI obtine simpatia economiilor emergente - Presa internationala

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:04
1565 citiri
Viitoarea sefa a FMI obtine simpatia economiilor emergente - Presa internationala

Christine Lagarde, cel mai probabil viitorul director al FMI, incepe un turneu in capitalele marilor state emergente, pentru a le garanta o buna reprezentantivitate in Fond; efectele cutremurului din martie, din Japonia, sunt mai degraba benefice pentru economia nipona, iar FED-ul isi mareste intr-un ritm alert participatia la datoria de stat americana - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de astazi.

Christine Lagarde, candidatul ce va deveni urmatorul director al FMI, a cautat sa inlature vocile critice ale celor ce se opun sefiei europene a Fondului, precizand faptul ca economiile emergente vor fi foarte bine reprezentantate, la nivelul pozitiilor de varf din Fond.

Promisiunea candidatei a fost facuta in momentul in care aceasta se pregatea sa faca o vizita prin capitalele economiilor emergente, in incercarea de a convinge liderii acestora ca tot un european ar trebui sa detina mandatul la sefia FMI, informeaza Financial Times.

La inceputul acestei saptamani, intr-unul dintre rarele eforturi de cooperare, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud si China au semnat o declaratie comuna prin care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca sefia FMI revine in continuare Europei, ignorandu-se expansiunea economiilor emergente.

De la infiintarea sa, in 1947, Fondul a fost condus fara intrerupere de catre europeni, majoritatea francezi, in vreme ce sefia Bancii Mondiale a revenit americanilor.

Principalul contracandidat al Christinei Lagarde se pare ca va fi Agustin Carstens, guvernator al bancii centrale a Mexicului, format la University of Chicago, si care si-a declarat intentia de a "purta steagul economiilor emergente".

Japonia, afectata de inflatie

Pe de alta parte, preturile la nivelul consumatorului au crescut in Japonia, in aprilie, pentru prima data din 2008, dupa ce energia si alimentele au inregistrat o crestere puternica la nivel global, iar retailerii au avut de suferit la nivelul sistemelor de aprovizionare, acestea fiind direct afectate de cutremurul de pe 11 martie si efectele acestuia.

Preturile au crescut cu 0,6 procente fata de perioada similara a anului anterior. Victoria Japoniei impotriva deflatiei reflecta impactul dezastrului din martie, care, desi a determinat o recesiune, a reprezentat mai degraba un moment de renastere economica, noteaza Bloomberg.

Oficialii japonezi lupta cu efectele deflatiei - scaderea continua a preturilor la produsele cheie pentru consumul populatiei - inca de la sfarsitul anilor '90. In aceste conditii, Banca Japoniei isi poate permite sa mentina stimularea monetara, in vreme ce China sau India, de pilda, sunt fortate sa limiteze acest instrument de politica monetara din cauza amenintarilor legate de inflatie.

Partial, motivele cresterii costurilor de trai in Japonia se datoreaza cresterilor inregistrate la nivel global la preturile marfurilor. Pretul petrolului a crescut cu 20 de procente in ultimele 6 luni, determinand inflatie in tari precum Thailanda si China si determinandu-le pe acestea sa actioneze direct asupra disponibilitatii banilor in economiile locale - limitand, adica, creditarea.

Implicarea FED in economia americana creste permanent

Bilantul contabil al FED, care reflecta detinerile de active americane, respectiv implicarea bancii centrale in piata interna americana, a crescut cu un procent record saptamana trecuta, in conditiile in care banca centrala a cumparat mai multe titluri de stat decat de obicei, oferind astfel finantare autoritatilor centrale.

Cumpararile au fost parte a programului anuntat de 600 miliarde de dolari (QE2), menit sa stimuleze investitiile si activitatile economice, informeaza Reuters.

Implicarea FED s-a marit pana la 2,759 trilioane de dolari, de la 2,742 trilioane dolari in saptamana anterioara. Detinerile bancii centrale de titluri de stat americane - practic, cuantumul imprumutului total acordat de banca centrala guvernului - se ridica la 1,519 trilioane dolari.

FED va incheia programul de relaxare monetara in valoare de 600 miliarde dolari in iunie, insa va utiliza dobanzile obtinute pentru titlurile de stat deja detinute pentru a le reinvestii tot in titluri de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#succesiune FMI, #lagarde, #deflatie Japonia, #efecte cutremur Japonia, #program monetar FED , #FMI
Comentarii