Comisia Europeana: Romania trebuie sa se finanteze de pe piete

Luni, 09 Mai 2011, ora 14:01
1065 citiri
Comisia Europeana: Romania trebuie sa se finanteze de pe piete

Istvan Szekely, directorul de tara pentru Romania la Comisia Europeana, a laudat, luni, in cadrul prezentarii concluziilor misiunii FMI si CE in Romania, eforturile economice pe care tara noastra le-a facut, adaugand ca trebuie sa incercam totusi sa ne finantam de pe piete.

"Romania trebuie sa se finanteze de pe piete. Suntem aici pentru a ajuta si sfatui Guvernul, monitorizam implementarea reformelor, dar judecata vine de pe piete. Anul trecut, Romania a reusit sa emita titluri de stat in euro la 3 ani la un randament bun. Politicile economice bune duc la o politica buna din partea pietelor. Ne asteptam ca acest program, pe masura ce este implementat, sa imbunatateasca situatia Romaniei pe piata. Noul program trebuie sa elibereze potentialul de crestere", a precizat el.

Potrivit acestuia, reforma companiilor de stat si a pietelor de energie vor permite companiilor sa creasca productia fara suport bugetar si fara a acumula arierate care afecteaza restul economiei si blocheaza fluxurile comerciale.

"Aici includem alegerea managementului, crearea unui reglementator independent. De multe ori am precizat ca legislatia europeana va ajuta Romania sa-si atinga obiectivele, sa devina o economie competitiva, care va concura pe pietele europene.

Incurajam Guvernul sa ia toate masurile necesare pentru cele 154 de companii care sunt in acest moment controlate de acesta. Asteptam sa vedem pana la sfaritul lui august legislatia, pentru a imbunatati guvernanta corporatista, legislatie care a fost facuta cu autoritatile europene privind concurenta", a mai spus Istvan Szekely.

Conform reprezentantului CE, in sectorul de sanatate trebuie reduse arieratele si trebuie sa existe servicii de calitate.

Legat de capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor UE, Szekely sustine ca aceasta trebuie sa fie crescuta si ca "avem nevoie de noi masuri pentru a sustine acest segment".

Rezevele Eurostat cu privire la Romania, nimic neobisnuit

In ceea ce priveste rezervele Eurostat privind datele statistice transmise de Romania, reprezentantul CE sustine ca "nu este neobisnuit sa existe astfel de rezerve".

"Vor exista o serie de intalnirii cu seful INS si alte segmente ale guvernului care sunt implicate. Deci va exista o intalnire pentru a stabil ceea ce trebuie imbunatatit in capacitatea INS de a furniza date de o calitate mai buna, apoi vom stabili un plan de actiune cu date limita", a completat el.

Istvan Szekely a tinut sa precizeze si ca nu exista un conflict intre interesul autoritatilor europene si cel al Romaniei in politicile ce trebuie aplicate.

"Daca economia Romaniei creste, atunci si cetateanul european isi va primi investitia inapoi. Cred ca Romania se descurca foarte bine si, daca va continua sa implementeze aceste reforme, nu vor fi probleme", a conchis el.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Romania finantare, #Romania CE, #Szekely Romania , #FMI
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"daca va continua sa implementeze aceste reforme, nu vor fi probleme"= Nu s-au facut suficiente reforme! Sau- deja Comisia Europeana incepe sa impuna ritmul reformelor in Romania! In tot raul este si un bine: se impun modificari care altfel nu s-ar face!