Corina Cretu: Romania a devenit cel mai mare datornic fata de FMI

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 14:32
1995 citiri
Corina Cretu: Romania a devenit cel mai mare datornic fata de FMI

Eurodeputata PSD Corina Cretu a interpelat joi Comisia Europeana cu privire la riscurile cresterii gradului de indatorare fata de Fondul Monetar International a unor tari membre UE, precum Romania, care a devenit cel mai mare datornic catre FMI.

"Romania este, in prezent, cel mai mare datornic catre Fondul Monetar International, iar alte state membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria si Letonia, se afla in fruntea aceluiasi clasament, realizat in functie de valoarea sumelor datorate", subliniaza europarlamentarul roman in intrebarea scrisa adresata executivului european, potrivit unui comunicat de presa remis de delegatia romana din Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European.

Vicepresedinta Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului European (DEVE) solicita CE sa se pronunte asupra riscurilor gradului de indatorare fata de FMI a unor tari membre ale UE, in conditiile in care tot mai multi economisti avertizeaza ca ne indreptam spre o criza globala a datoriilor publice.

De asemenea, Corina Cretu intreaba Comisia daca are o strategie de sprijinire a statelor est-europene pentru a iesi din criza economica, evitand o indatorare publica impovaratoare, si daca, plecand de la situatia Greciei, CE intentioneaza sa ia in considerare instituirea unui mecanism de alerta timpurie in ceea ce priveste intrarea in incapacitate de plata a datoriilor externe ale unuia dintre statele membre si a unui mecanism similar pentru a oferi finantare in astfel de situatii de urgenta, inclusiv prin constituirea unui fond special destinat ajutorarii lor, prin contributia tuturor tarilor membre.

"Pentru a nu provoca intrarea in incapacitate de plataa a statelor UE care au solicitat asistenta FMI, Fondul si-a modificat politica traditional restrictiva, o mare parte din fiecare transa de imprumut fiind utilizata pentru finantarea deficitului bugetar, si nu pentru sustinerea rezervei valutare, ceea ce determina amanarea rezolvarii problemelor de natura fiscala cu care se confrunta tarile est-europene", atrage atentia Corina Cretu, care a initiat, saptamana trecuta, un grup de dialog europarlamentar cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Corina Cretu FMI, #Cretu Romania datornic FMI, #europarlamentar Cretu FMI , #FMI