Crestere economica mai mare pentru Romania in 2011?

Marti, 02 August 2011, ora 09:19
1612 citiri
Crestere economica mai mare pentru Romania in 2011?
Foto: Sofiaecho

Romania ar putea avea o crestere economica mai mare decat estimarile, in acest an, insa, pentru 2012, prognozele s-au mai temperat, pe fondul crizei la nivel european, potrivit analistului financiar Aurelian Dochia.

"S-ar putea ca anul asta sa fie mai bine de 1,5%, dar nu foarte mult. Pentru anul viitor prognozele s-au temperat putin, pentru ca situatia este incerta la nivel mondial si este greu sa fii foarte optimist cand exista atata incertitudine pe toate fronturile", a declarat Dochia, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, rezultatul evaluarii efectuate de Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se incadreaza in limitele deja asteptate de analisti, fiind in linie cu indicatorii economici din ultima perioada.

Totusi, o solutie va fi greu de gasit pentru sectoarele care au inca probleme. Un exemplu este cel al sanatatii.

"Cred ca problema la sanatate este mai greu de rezolvat din punct de vedere politic, pentru ca este foarte sensibila si, imediat ce se incearca o masura, exista foarte multe reactii indignate. Insa este clar ca, din punct de vedere financiar, sistemul nu poate sa continue in felul asta si trebuie pusa ordine. Exista foarte multe interese, de la spitale la furnizorii de medicamente, exista foarte multa opozitie peste tot. S-a discutat de ani de zile sa se puna in functiune un sistem informatic de acordare a retelelor compensate care sa elimine abuzurile din sistem. Nu s-a facut, este in intarziere. Sunt multe de facut aici", a explicat Dochia.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a mentionat rolul asigurarilor private de sanatate, insa analistul este de parere ca trebuie intai o solutie pentru sistemul deja existent. "O asigurare privata nu este accesibil oricui, exista deja niste sisteme destul de puternice, dar ele nu rezolva problema bugetara", a spus Dochia.

Pe de alta parte, problema arieratelor este considerata de analist drept una falsa, avand in vedere ca merge in ambele directii: si statul este dator companiilor si companiile statului.

"Dar problema este ca cel mai rau platnici catre buget sunt companiile de stat, care au datorii enorme. Aici nu se face nimic. In ultima vreme nu s-au facut progrese. S-a discutat despre management privat, dar lucrurile raman la un nivel general si nu stiu in ce masura un management privat ar putea sa dea rezultate intr-o perioada scurta de timp", a precizat Dochia.

Analistul a adaugat ca problema se va rezolva odata cu gasirea unei solutii pentru eficientizarea companiilor de stat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#misiune FMI Romania, #crestere economica 2011, #arierate stat , #FMI