Cum vede economistul sef al FMI economia mondiala, in 2011?

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 12:51
2725 citiri
Cum vede economistul sef al FMI economia mondiala, in 2011?
Foto: guardian.co.uk

"Ar trebui sa ne asteptam la o schimbare de decor in economia mondiala, in 2011?" este intrebarea pe care economistii si-o pun la inceputul anului. Raspunsul, aproape unanim, este "Nu".

Cel mai vehement in acest sens a fost insa Olivier Blanchard, economistul-sef al Fondului Monetar International (FMI), care a declarat intr-un interviu publicat pe site-ul Fondului ca nu se asteapta la o revenire puternica a economiilor dezvoltate, si asta in timp ce economiile emergente vor continua sa avanseze intr-un ritm rapid.

De altfel, FMI a anuntat ca anticipeaza, pentru 2011, o crestere de 2,2% in tarile dezvoltate si de 6,4% pentru tarile emergente. "Doar adoptarea de masuri structurale ar mai putea ajuta la reechilibrarea celor mai dezvoltate tari si ar putea reduce din decalajul care le separa de tarile emergente", sustine expertul FMI, citat de Les Echos.

Situatia nu este insa chiar atat de grava si chiar si in lipsa unor ajustari structurale cresterea nu este amenintata. Politicile fiscale expansioniste si revenirea americanilor la "vechile obiceiuri" ar putea sprijini o anumita perioada cresterea si cererea, admite Olivier Blanchard.

Problema este insa ca tocmai aceste politici, acest mecanism, au creat o multime de neajunsuri care sunt la originea crizei, avertizeaza economistul FMI. In ceea ce priveste tarile mai sarace, acestea vor beneficia masiv de comertul international, ca si anul trecut. Un exemplu in acest sens este Africa subsahariana care ar trebui sa cunoasca in acest an o ascensiune a PIB-ului de peste 5%.

Pe de alta parte, nimeni nu se asteapta la nimic interesant in Europa. "Recuperarea integrala a economiei Batranului Continent va dura o lunga perioada de timp", considera Olivier Blanchard.

Economistul-sef al FMI se asteapta insa la masuri severe de consolidare fiscala in Europa. "Ceea ce este important este sa nu faca reduceri bugetare spectaculoase, ci sa mearga spre stabilizarea datoriei pe termen lung si, eventual, chiar la o reducere a acesteia", a mai spus el. Potrivit acestuia, FMI nu cere ajustari fiscale brutale, de natura sa submineze activitatea economica, ci da indicatii spre o schimbare de directie in ceea ce priveste politicile fiscale durabile.

In acelasi timp, Blanchard a facut apel la tarile europene cu probleme serioase sa accepte asistenta internationala si a venit cu doua argumente pentru a le convinge. In primul rand, acesta sustine ca stabilirea unui program comun de sprijin din partea FMI si UE, prin care s-ar putea stabili un plafon pentru ratele de dobanda la suma imprumutata, este extrem de avantajos. In al doilea rand, oficialul considera ca respectivele programe consolideaza credibilitatea angajamentelor legate de disciplina fiscala pentru statele care beneficiaza de imprumut.

Reprezentantul FMI se declara si un sustinator al "testelor de stres", pentru ca bancile europene sa fie "mai credibile".

In cele din urma, el a facut apel pentru adoptarea unor norme "usoare" privind impartirea sarcinilor asociate cu salvarea celor mai indatorate tari in vederea definirii exacte a modului in care trebuie sa contribuie creditorii, guvernele nationale si Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#economie mondiala 2011, #Olivier Banchard, #FMI economie , #FMI