Daca atacam evaziunea fiscala, scapam de FMI? (Opinii)

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 15:00
9944 citiri
Daca atacam evaziunea fiscala, scapam de FMI? (Opinii)

La inceputul acestei saptamani leul a atins maximul ultimelor 7 luni, apreciindu-se cu 2,2 bani in raport cu moneda unica europeana.

In trimestrul al 3-lea rata somajului a fost de 6,8%, in scadere fata de lunile anterioare, ajungand la 688.000 de persoane, asa cum arata un comunicat INS. In acelasi trimestru amintit, 10,1 milioane de oameni alcatuiau populatia activa.

Cateva cifre mici, daca e vorba de procente, inca destul de mari cand se refera la cetateni ramasi fara locuri de munca. Situatia s-ar putea imbunatati foarte mult, tradusa in investitii - care inseamna angajari de personal - cheltuieli cu asistenta sociala si diminuarea varfului de taxe ce-l impovareaza pe roman inca din frageda pruncie.

Cum se numeste miraculosul medicament in stare sa schimbe considerabil aceasta stare deloc de invidiat in care se zbate tara? Simplu: masuri aplicate sever asupra fenomenului numit evaziune fiscala. Nu le-a accesat niciuna din conducerile postdecembriste ale Romaniei. Din doua motive.

Ori acest "balaur" are prea multe capete (ascutite la minte), astfel incat sabiile din lemn ale tuturor guvernelor au ramas pur si simplu in teci, sau puterile succedate au adoptat un dulce non combat vecin cu cardasia hidrei despre care vorbim.

Desi fiscalitatea romaneasca e cat Casa Poporului, statul colecteaza la buget mai putini bani decat alte tari unde numarul taxelor nu e mai mare decat degetele de la o mana. Sa fim intelesi, evaziune fiscala exista peste tot in lumea asta, dar nu atinge piscul la care a ajuns in Romania (locul 2 dupa bulgari).

Subterfugiul banesc este estimat de Consiliul Fiscal ca fiind de pana la 15% din PIB. Finantistii guvernamentali au la indemana cel putin trei parghii ce permit macar diminuarea miscarii ascunse a banului. Ele sunt Fiscul, Garda Financiara si Vama.

Conform unui studiu emis de catre acelasi Consiliu Fiscal, aproape 20% (19,2) din economia totala a UE se deruleaza prin subteran. Pentru Romania, doar 5 procente mai putin din cele 15 la evaziune (o treime) regasite in PIB ar insemna cateva bune miliarde de euro.

Un calcul simplu. Statul roman strange, in total, taxe si impozite de 32 euro la fiecare 100 de euro din economie, in timp ce media in UE este de 44 euro. Reamintesc, in contextul diferentei mari de fiscalitate. Acel 5% smuls evaziunii se transforma in 1,6 euro la fiecare 100.

Ori, 33,6 euro e altceva, rezultand astfel cam 7-8 miliarde euro pe an. Cu acesti bani s-ar putea diminua cate ceva din cuantumul birurilor platite de catre contribuabil. Ba chiar s-ar putea renunta la unele din ele.

Urmand rationamentul, leul nu ar mai fi atat de slab, rata somajului s-ar duce in jos, iar investitiile ar capata un cu totul alt tonus, fiind directionate in domenii in care saracia e la ea acasa. Ca sa nu mai vorbim de scumpirile ce bat la usa lui 2013. As aminti insa un alt aspect.

Victor Ponta declara recent: "Vrem un nou acord cu FMI, dar nu tot ce propune Fondul este intotdeauna perfect". Dixit. Apropo, o misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale va sosi in Romania in jurul datei de 10 ianuarie anul viitor pentru a discuta cu Guvernul, inclusiv despre proiectul de buget.

Atunci, daca vesnicii nostri imprumutatori nu sunt perfectiunea intruchipata, ce s-ar intampla daca premierul si echipa lui s-ar lua la tranta cu evaziunea fiscala? Intr-un timp nu prea indelungat, Romania le-ar putea spune creditorilor internationali un ferm si politicos - no, thanks!

Ma tem ca nu poate aplica macar o palma de tantar economiei ascunse, iar privitor la al doilea aspect, nu i se va permite sa iasa din jocul banilor luati cu dobanda. Tot printr-un diplomatic raspuns: no way!

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...