De ce FMI nu vrea reducerea CAS cu 5% in acest an - Cinci motive probabile

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 07:25
4770 citiri
De ce FMI nu vrea reducerea CAS cu 5% in acest an - Cinci motive probabile

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, de la Palatul Victoria, ca Guvernul a decis scaderea CAS la angajator cu 5% de la 1 octombrie, in ciuda faptului ca expertii Fondului Monetar International (FMI) prezenti la Bucuresti nu au fost de acord cu aceasta propunere.

Prim-ministrul a dat asigurari ca bugetul poate suporta impactul generat de aceasta masura, care a fost estimat la circa 850 de milioane de lei, motiv pentru care nu vor fi impuse noi taxe sau impozite.

Ponta: Reducerea CAS cu 5%, din octombrie. FMI nu este de acord

Anterior, Guvernul promisese ca va aplica masura de la 1 aprilie, iar apoi a avansat 1 iulie ca nou termen.

Exista cel putin cinci motive pentru care FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS in 2014, care sunt strans legate intre ele.

  • Incasari sub asteptari

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat la finalul lunii mai ca "gaura" creata de scaderea CAS va fi acoperita doar din veniturile bugetare si din incasarile din taxa pe constructii speciale.

Mai mult, nu vor fi luate alte masuri compensatorii, precum largirea bazei de impozitare.

Totusi, creditorii internationali nu s-au lasat convinsi de aceste argumente, mai ales ca datele pentru primele luni ale anului nu arata o situatie prea roz. Mai exact, veniturile bugetare au crescut cu doar 4% in perioada mentionata, desi Guvernul se astepta la un avans dublu, de 8%. Pe de alta parte, incasarile din taxa pe constructii speciale nu pot fi cuantificate inca, avand in vedere ca firmele abia au depus declaratia aferenta la ANAF.

In consecinta, analistul Aurelian Dochia sustine ca FMI a fost prudent, de aceea nu a fost de acord cu implementarea masurii in acest an, mai ales de la 1 iulie.

"Decizia e rezonabila, avand in vedere ca Guvernul nu a demonstrat ca exista inca resurse pentru reducerea CAS. Este un moment favorabil, avand in vedere ca datele macroeconomice arata bine, iar pietele financiare au transmis semnale pozitive fata de situatia Romaniei. In consecinta, nu vor exista consecinte negative din cauza acestei amanari", a precizat analistul pentru Ziare.com.

Mai mult, el a apreciat ca FMI actioneaza cu precautie si ca nu vrea sa se bazeze pe vorbe, ci vrea sa vada cifre si fapte.

Negocierile cu FMI, in impas: Scaderea CAS cu 5% a fost respinsa - surse

  • Romania trebuie sa se incadreze in tinta de deficit

Dupa discutiile cu delegatia FMI, deputatul PDL Andreea Paul a atras atentia ca Romania trebuie sa se incadreze in tinta de deficit stabilita, de 2,2%, si ca acesta este unul dintre motivele pentru care nu ar vrea aplicarea masurii incepand cu acest an.

Aceeasi idee a fost transmisa de insusi seful delegatiei FMI in Romania, Andrea Schaechter, in timpul vizitei la Bucuresti din noiembrie 2013.

FMI confirma noile taxe ale Guvernului. Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014

"Sa nu uitam obiectivul principal. Guvernul s-a angajat sa mentina un deficit care sa fie in zona 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar in 2014 avem cheltuieli suplimentare pentru salarii si pensii si alte investitii, deci, in mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie sa gasesti o cale de a prioritiza", a spus oficialul Fondului.

Andrea Schaechter a reiterat atunci ca 2014 e un termen prea scurt pentru aplicarea masurii, insa ramane pe agenda discutiilor.

Desi merge inainte cu aplicarea diminuarii CAS, Ioana Petrescu a sustinut ca Romania se va incadra in tinta de deficit.

"Am fost de acord cu principiul ca trebuie sa stam in tinta de deficit. Am ajuns la concluzia ca e mai intelept sa aplicam de la 1 octombrie, impactul e mult mai redus, ne putem permite acest lucru si din incasarile bugetare. Deocamdata, pe primele 5 luni, s-a cheltuit sub asteptari (...) avem mai multe buffere care, la 1 octombrie, daca celelalte solutii nu merg, se pot accesa", a spus Ioana Petrescu, joi seara, subliniind ca reducerea CAS cu 5% la angajator "se poate acoperi pe ultimele trei luni".

  • Masura nu e bugetata pentru acest an

Tot anul trecut, oficialul FMI a amintit ca reducerea CAS nu este inclusa in buget.

Tocmai de aceea institutia a vrut sa discute masura in noiembrie, dupa ce Guvernul va prezenta proiectul de buget pentru 2015. Mai mult, in toamna ar avea si o situatie mai clara a incasarilor si a evolutiei financiare din prima jumatate de an.

  • Scaderea CAS nu e sustenabila. Vor fi impuse noi taxe?

Andreea Paul a mai precizat ca incasarile foarte slabe din primele patru luni ale acestui an "reclama ori masuri compensatorii prin taxe noi, ori taieri suplimentare de cheltuieli bugetare".

"Guvernul nu este pregatit pentru a sustine cu masuri compensatorii sau cu taieri de cheltuieli promisiunile pe care le-au facut in zona diminuarii CAS cu cinci puncte procentuale", a transmis deputatul PDL.

De aceeasi parere este si analistul Mircea Cosea. Intr-o interventie telefonica, la B1 TV, el a mentionat ca dezacordul dintre Guvern si FMI este un lucru ingrijorator si reprezinta un semnal ca economia merge prost si nu poate sustine reducerea CAS.

Analistul a avertizat si ca aplicarea masurii trebuie sa fie compensata cu o crestere de taxe sau cu introducerea unor noi biruri.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia a mentionat ca acest scenariu nu are sens, avand in vedere ca Guvernul ar urma sa taie dintr-o parte si sa dea in alta.

  • Si, totusi, ce masuri compensatorii ar putea fi introduse?

In ciuda faptului ca Ioana Petrescu nu vrea masuri compensatorii, exista voci care sustin ca ele ar fi necesare. Unul dintre adeptii acestui plan este avocatul Costel Gilca, managing partener al SCPA Gilca si Vasiliu.

El a declarat pentru Ziare.com ca "simpla diminuare a CAS fara nici un alt sprijin (cu titlul de exemplu, obligativitatea reinvestirii in productie a acestei sume) nu face altceva decat sa creasca in mod artificial profitul companiilor, care vor utiliza acest profit in scopuri personale".

Guvernul decide: Reducerea CAS sau a TVA. Cum te afecteaza fiecare

In consecinta, castigul obtinut de companii din aceasta masura ar trebui sa fie redirectionat catre redresare, investitii si creare de noi locuri de munca.

"Daca profitul obtinut de companii nu va fi reinvestit in dezvoltarea societatii, ci va fi 'scos din productie si utilizat in 'placeri' ale actionarilor (masini mai scumpe, case de vacanta sau alte asemenea finalitati), reducerea CAS nu va avea nici un impact economic", a precizat avocatul.

Ce sustine FMI

Dupa esecul negocierilor, pe site-ul FMI a fost publicat un comunicat oficial.

"Economia si-a continuat recuperarea si ne asteptam la o crestere de 2,8% pentru acest an. Dezechilibrele fiscale s-au micsorat, iar deficitul bugetar ramane la un nivel redus. Delegatia a avut discutii contructive cu autoritatile romane legate de asigurarea unui progres pe viitor si au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste politici importante pe aceasta tema. Totusi, unele probleme raman in aer. Discutiile vor continua", se arata in informarea FMI.

Tariceanu il lauda pe Ponta, Predoiu il critica

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a laudat, joi, Guvernul Ponta pentru ca a avut curajul sa se opuna FMI in subiectul reducerii CAS.

"Un guvern condus de un premier social-democrat isi asuma aceste masuri si, chiar azi am observat, are curajul, sa se opuna modului in care FMI, cu mentalitatea de mic contabil, gandeste si analizeaza perspectivele economice ale Romaniei si refuza Guvernului aceasta optiune majora, care dupa parerea mea a dat un impuls important revigorarii economice", a declarat Tariceanu.

O opinie contrara a avut, insa, democrat-liberalul Catalin Predoiu.

"Negocierile (...) au fost un esec rasunator. Ponta incearca sa pacaleasca FMI, dupa ce a fost prins iar cu temele nefacute. Nici n-au plecat bine reprezentantii Fondului, ca s-a grabit sa anunte reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, fara a avea acordul acestei institutii si fara sa prezinte masurile economice care sa sustina aceasta reducere.

Masura va fi aplicata de la 1 octombrie, din prima zi a campaniei electorale, ceea ce arata disperarea sa in batalia politica pentru presedintie", a sustinut Predoiu, intr-un comunicat remis Ziare.com, adaugand ca reducerea CAS e necesara, insa trebuie dublata de masuri compensatorii.

C.P.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#FMI reducere CAS, #Guvern reducere CAS, #Ponta reducere CAS, #reducere CAS octombrie , #FMI