De ce nu-i putem da peste nas Fondului Monetar? (Opinii)

Marti, 15 Februarie 2011, ora 17:45
1243 citiri
De ce nu-i putem da peste nas Fondului Monetar? (Opinii)

Comisia Europeana profita de slugarnicia Romaniei in fata Fondului Monetar International si incearca sa impuna o piata libera la gaze si energie electrica, dupa ce ne-a strangulat orice posibilitate de a ne valorifica resursele in mod liber.

Dupa toata agitatia legata de cresterea preturilor la carburanti, soldata, asa cum era de asteptat, cu resemnarea, Delegatia Fondului Monetar International a mai aruncat niste lemne in focul preturilor care macina din toate directiile populatia Romaniei.

Tarifele la gaze si energie electrica trebuie scoase din chinga reglementatorului si lasate sa umble liber in piata, caci nu e echitabil ca romanii sa plateasca mai putin decat nemtii sau francezii la respectivele produse.

Ca sa dreaga cat de cat busuiocul, seful delegatiei, Jeffrey Franks, ne-a dat de inteles ca o liberalizare a preturilor nu va duce in nici un caz la o condamnare a consumatorilor casnici, care ar putea fi protejati in continuare de stat prin acordarea de ajutoare.

Probabil, reprezentantii FMI au studiat cu mare atentie ordonanta guvernului Boc ce reglementeaza ajutoarele sociale acordate de guvern la incalzire, caz in care daca detii in batatura doua vaci, cateva gaini sau bibilici (pe acestea din urma se angaja sa le numere ministru muncii, Ioan Botis), nu te mai incadrezi in grila.

In consecinta, de ce nu s-ar putea proceda la fel si in cazul gazelor naturale sau al energiei electrice, de dragul existentei pietei libere ?

Premierul Emil Boc a inteles insa foarte repede ce consecinte poate avea cererea FMI asupra consumatorilor din Romania si a dat asigurari ca liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica se va face etapizat de abia din anul 2013, cand, evident, el nu va mai fi la putere. Citeste mai multe despre De ce nu-i putem da peste nas Fondului Monetar? pe Business24.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#fmi Romania, #economie Romania , #FMI