Delegatia FMI vine in Romania pe 25 ianuarie

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 17:20
842 citiri
Delegatia FMI vine in Romania pe 25 ianuarie

O misiune a Fondului Monetar International condusa de Jeffrey Franks va veni la Bucuresti pe 25 ianuarie, pentru a 7-a evaluare din cadrul acordului stand-by cu Romania.

"Delegatia va evalua performata recenta a economiei romanesti si va discuta cu autoritatile despre obiectivele pentru perioada care a mai ramas din acordul curent. De asemenea, misiunea va initia negocierile pentru un posibil nou accord. Pe langa intalnirea cu autoritatile, delegatia se va intalni si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor patronale si ai bancilor", a declarat Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria.

Misiunea de evaluare va fi condusa de Jeffrey Franks si se va incheia pe 8 februarie. La finalul vizitei, delegatia isi va prezenta concluziile boardului executiv al FMI. Autoritatile romane vor fi informate despre concluziile misiunii si despre eliberarea celei de-a opta transe (de aproape 1 milion de euro) la doua zile dupa sedinta boardului. Vizita FMI va avea loc impreuna cu echipele Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

FMI a virat, luni, cea de-a saptea transa din acordul stand-by cu Romania, in valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, decizie ce a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute.

Preconditiile pentru ca FMI sa discute acordarea transei au fost ca Legea pensiilor, cea a Salarizarii unitare, Legea bugetului de stat si cea a asigurarilor sociale sa fie adoptate, iar autoritatile de la Bucuresti si-au facut tema.

Romania si-a indeplinit inclusiv tinta de deficit bugetar, care este se pare sub cifra negociata cu FMI, de 6,8%, ceea ce a facut ca autoritatile sa fie optimiste cu privire la primirea acestui imprumut.

Tara noastra urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 inca o transa, respectiv cea de-a opta, in valoare de 874 milioane DST.

Romania a incasat, pana in prezent, peste 11 miliarde de euro de la FMI, din totalul de 13 miliarde de euro, si intentioneaza sa incheie un acord de tip preventiv dupa incheierea actualului acord stand-by.

Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: Ziare.com