Ziare.com

Deocamdata, FMI acorda pasuiri Romaniei (Opinii)

Luni, 13 August 2012, ora 19:38

   

Deocamdata, FMI acorda pasuiri Romaniei (Opinii)
O importanta delegatie, din care face parte Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, se afla la Bucuresti. Vizita fusese programata in iulie, dar a fost amanata in urma referendumului. Acum s-a prezentat pentru a lua pulsul economic la zi.

Dupa cum afirma ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, reprezentantii celor trei institutii de creditare au urmarit ca toate masurile sa aiba un calendar exact, termene foarte precise si mai presus de toate estimarea corecta a costurilor.

Asa cum se preconiza de altfel, nu era cazul adoptarii unor masuri de forta. FMI a fost de acord cu unele concesii in discutiile purtate cu autoritatile romane. In urma negocierilor s-au asigurat finantarile necesare pentru readucerea salariilor nominale din sectorul bugetar la nivelul din iunie 2010 si cele aferente platii sumelor "retinute necuvenit pensionarilor". Respectiv, 7 luni din 2012 si alte 9 din anul urmator.

Printre masurile convenite, s-a agreat punerea in aplicare, incepand cu luna octombrie a anului curent, a unui sistem de masuri necesar stimularii de infiintare a unor noi locuri de munca, precum si incurajarea prin deductibilitate fiscala crescuta a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare destinate agentilor economici.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Fiindca veni vorba de buget, "deconcentratele" vor primi bani suplimentari pentru achitarea obligatiilor catre persoanele cu dizabilitati. De asemenea, autoritatile locale au asigurate fondurile ce privesc plata arieratelor, respectiv datorii restante catre diversi furnizori si creditori.

Din agenda discutiilor au fost abordate aspecte referitoare la privatizari. Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a mentionat ca Romania s-a angajat ca pana la mijlocul lunii viitoare sa cedeze Oltchim unui investitor strategic.

Seful portofoliului Economiei, Daniel Chitoiu, a spus ca Electrica Furnizare va avea manager general privat pana la finele lui septembrie. De acelasi regim de conducere vor avea parte Romgaz, Transgaz si Transelectrica, termenul fixat fiind 31 decembrie 2012, in vreme ce Hidroelectrica va beneficia de manageriat privat in momentul iesirii din insolventa. Reamintim ca majoritatea acestor termeni erau fixati pentru 30 iunie curent.

Statul roman are in vedere scoaterea la vanzare chiar a pachetului majoritar al actiunilor Tarom, daca oferta initiala de 20% nu se va dovedi atractiva pentru cumparatori. Oricum, mai multe firme importante de profil din Asia si Orientul Mijlociu se arata tot mai interesate de operatorul aerian national.

S-a cazut de accord in dialogul cu FMI pentru amanarea datii introducerii sistemului de coplata in Sanatate. Si asa ministrul de resort se arata rezervat in eficienta sporita a masurii achitarii unor suplimente banesti in spitale si catre medicii de familie.

Ca un corolar, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a concluzionat: "As spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali- Comisia Europeana si Banca Mondiala- privind angajamentele asumate de Romania pentru cea de-a 6-a revizie a cordului cu institutiile financiare exetrne, respectiv modul cum ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intentie, documentele negociate privind obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp, deci 3 luni, pana la 30 septembrie."

Dupa cum se vede, FMI accepta pasuiri cel putin in privinta termenelor convenite pentru privatizarea companiilor de stat si listarea acestora. De fapt, decalari. Probabil ca s-a luat in calcul situatia politica inca neclara din Romania, postura achitarii debitelor de pana acum comparativ cu alte state dovedit rau platnice, instabilitatea financiara globala.

Deocamdata. Fiindca, asa cum s-a recunoscut, creditorii statului roman vor urmari respectarea cu precizie a clauzelor convenite atunci cand s-au contractat imprumuturile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6252 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Important...

..este,ca fmi a retinut si a fost de acord tacit cu faptul ca au fost retinuti bani pensionarilor,ca persoanele cu dizabilitati au nevoie de bani,salariile bugetarilor revin la normal,ca se dau bani pt. crearea de noi locuri de munca.
Lucruri normale,pe care teroristul basecu le considera anormale.

 

Romania poate fi Elevetia Est europeana

avem tot ce-i necesar pentru a termina cu excrociii- putem fi independenti si mindrii de tarisoara noastra!Amplatit tribut la turci, americani si europeni- avem nevoie de clasa de mijloc-vezi Legea Referendumului din Elvetia

 

deci nu toti se uita la antene

unii se uita si la 0tv

@barabula

- excelent !

de ce minte USL si nu vorbeste PDL !??

Incredibil !

Din ianuarie 2013 in TOATE tarile din UE se va plati TVA la achitarea facturii , asa ca USL a vandut gogosi cu EUri .

De ce nu a spus NIMIC PDL pana acum !??
Ce joc de tot rasul face PDL !??

Bun , inteleg sa se laude USL cu ce nu e al lor .... dar nu inteleg tacerea PDL .

adica la debaraua tv

post exclusiv Caracalist dedicat Direct Dovlecilor Dezavuati (ddd)

ai uitat bolsevismul sovietic

URSS-ul ne-a jupuit pana la os. Trebuie gasit un barbat de stat adevarat care sa le ia inapoi tezaurul

bineinteles!

trebuie sa vrea si Zurich-ul treaba asta. E cam greu.

pasuiri . "De fapt, decalari". Si in fapt amanari pentru simplu fapt

ca e un nonsens sa stabilesti ceva in harababura politica de la guvern. Vor fixa un nou termen in nov.-dec si se vor relua negocierile prin primavara lui 2013.
Cred ca iarna va fi ca toamna...cind se numara bobocii

 

Cam asa li se poate spune

decocalari de termene. O fi in avantajul nostru.

ne trebuia FMI

ca o tichie de margaritar. Acolo sa vezi dobanzi.

 

de aia turcii nici nu vor sa auda de UE

si nici de alte organizatii banesti de acest fel. Baieti destepti astia cu semiluna.

ridica totul la a 3-a

ca mai exista Comisia europeana si banca mondiala.

daca ramanem fara Tarom

vom zbura cu dirijabilul. Cu zepelinul (Led Zeppelin)

 

sunt interesante conditiile

pe care le va pune FMI de acum inainte. Scumpesc gazele catre populatie cu 5%.

 

adauga alte 10% la agentii economici.

ca astia isi vor mari si ei preturile refectate in [piata.

Poate ca un manageriat strain

Nu face rau in anumite domenii. Sa cautam un neamt la locul lui.

 

strainii nu vin ca manageri aici.

totul e praf si nu exista disciplina plus drag de munca.

Da. Exact cand o face plopii pere

Vom fi Elevetia Africii de Sud.

 

introducerea sistemului de coplata

O mizerie fara seaman. Plateste omul o viata intreaga asigurarile si i se cer acum suplimente banesti.

 

@Kain

FMI-ul este o "binecuvantare" ptr. sarantoci. da bani cu camata si pune conditii aspre.

 

iata ca FMI nu este de acord

Cu reducerea TVA la alimente. Nu-si mai vinde europenii marfa in tara asta. De aceea.

 

fii serios ca aranjam cu rusii

gazoductul south- stream si gata. Vom avea titei cu toptanul.

@badea cartan

Mai bine ramaneam mica Franta. Eram mult mai castigati astazi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor