Deocamdata, FMI acorda pasuiri Romaniei (Opinii)

Luni, 13 August 2012, ora 19:38
6613 citiri
Deocamdata, FMI acorda pasuiri Romaniei (Opinii)

O importanta delegatie, din care face parte Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, se afla la Bucuresti. Vizita fusese programata in iulie, dar a fost amanata in urma referendumului. Acum s-a prezentat pentru a lua pulsul economic la zi.

Dupa cum afirma ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, reprezentantii celor trei institutii de creditare au urmarit ca toate masurile sa aiba un calendar exact, termene foarte precise si mai presus de toate estimarea corecta a costurilor.

Asa cum se preconiza de altfel, nu era cazul adoptarii unor masuri de forta. FMI a fost de acord cu unele concesii in discutiile purtate cu autoritatile romane. In urma negocierilor s-au asigurat finantarile necesare pentru readucerea salariilor nominale din sectorul bugetar la nivelul din iunie 2010 si cele aferente platii sumelor "retinute necuvenit pensionarilor". Respectiv, 7 luni din 2012 si alte 9 din anul urmator.

Printre masurile convenite, s-a agreat punerea in aplicare, incepand cu luna octombrie a anului curent, a unui sistem de masuri necesar stimularii de infiintare a unor noi locuri de munca, precum si incurajarea prin deductibilitate fiscala crescuta a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare destinate agentilor economici.

Fiindca veni vorba de buget, "deconcentratele" vor primi bani suplimentari pentru achitarea obligatiilor catre persoanele cu dizabilitati. De asemenea, autoritatile locale au asigurate fondurile ce privesc plata arieratelor, respectiv datorii restante catre diversi furnizori si creditori.

Din agenda discutiilor au fost abordate aspecte referitoare la privatizari. Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a mentionat ca Romania s-a angajat ca pana la mijlocul lunii viitoare sa cedeze Oltchim unui investitor strategic.

Seful portofoliului Economiei, Daniel Chitoiu, a spus ca Electrica Furnizare va avea manager general privat pana la finele lui septembrie. De acelasi regim de conducere vor avea parte Romgaz, Transgaz si Transelectrica, termenul fixat fiind 31 decembrie 2012, in vreme ce Hidroelectrica va beneficia de manageriat privat in momentul iesirii din insolventa. Reamintim ca majoritatea acestor termeni erau fixati pentru 30 iunie curent.

Statul roman are in vedere scoaterea la vanzare chiar a pachetului majoritar al actiunilor Tarom, daca oferta initiala de 20% nu se va dovedi atractiva pentru cumparatori. Oricum, mai multe firme importante de profil din Asia si Orientul Mijlociu se arata tot mai interesate de operatorul aerian national.

S-a cazut de accord in dialogul cu FMI pentru amanarea datii introducerii sistemului de coplata in Sanatate. Si asa ministrul de resort se arata rezervat in eficienta sporita a masurii achitarii unor suplimente banesti in spitale si catre medicii de familie.

Ca un corolar, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a concluzionat: "As spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali- Comisia Europeana si Banca Mondiala- privind angajamentele asumate de Romania pentru cea de-a 6-a revizie a cordului cu institutiile financiare exetrne, respectiv modul cum ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intentie, documentele negociate privind obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp, deci 3 luni, pana la 30 septembrie."

Dupa cum se vede, FMI accepta pasuiri cel putin in privinta termenelor convenite pentru privatizarea companiilor de stat si listarea acestora. De fapt, decalari. Probabil ca s-a luat in calcul situatia politica inca neclara din Romania, postura achitarii debitelor de pana acum comparativ cu alte state dovedit rau platnice, instabilitatea financiara globala.

Deocamdata. Fiindca, asa cum s-a recunoscut, creditorii statului roman vor urmari respectarea cu precizie a clauzelor convenite atunci cand s-au contractat imprumuturile.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#delegatie FMI Bucuresti, #acord FMI Romania, #masuri fmi romania , #FMI