Din culisele discutiei cu FMI in Parlament - despre industrie, faliment personal, CFR Marfa

Joi, 01 August 2013, ora 20:35
2905 citiri
Din culisele discutiei cu FMI in Parlament - despre industrie, faliment personal, CFR Marfa
Foto: Realitatea.net

Delegatii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si Comisiei Europene si parlamentarii romani au discutat in urma cu doua zile detaliile noul acord de sprijin financiar, ocazie cu care au fost atinse cateva aspecte sensibile in relatia dintre creditorii straini si tara noastra.

Potrivit senatorului PSD Sorin Bota, care a participat la discutiile din Parlament, reprezentantii celor trei mari institutii le-au cerut politicienilor romani sa sprijine sectorul industrial in contextul liberalizarii preturilor la energie, precum si firmele confruntate cu datorii si sa asigure o predictibilitate a cresterii economice.

Noul acord cu FMI: 4 miliarde de euro pe 2 ani - la ce s-a angajat Romania (Video)

In ceea ce priveste legea falimentului personal, propunere "uitata" in Parlament din 2010, creditorii si-au mentinut atitudinea rezervata, invocand necesitatea evaluarii impactului aprobarii acesteia asupra sectorului bancar.

Discutiile legate de controversata privatizare a CFR Marfa s-au blocat in contextul in care subiectul a fost politizat, a mai spus senatorul.

Cele mai importante puncte din discutia cu FMI:

- sprijinirea sectorului industrial

"O discutie dificila a fost cea legata de sectorul industrial si in mod special de costurile energiei ca urmare a majorarii preturilor pentru industrie prevazute de calendarul de liberalizare.

In problema energetica, reprezentantii delegatiei organizatiilor internationale au subliniat faptul ca industriasii romani trebuie sa-si eficientizeze activitatea, sa utilizeze fondurile europene si solutii tehnice moderne pentru a exista un consum cat mai mic si cat mai verde, astfel incat sa poata face fata acestei liberalizari.

Sectorul industrial ramane in continuare o problema nerezolvata in aceasta perioada, un sector vulnerabil", a spus Sorin Bota pentru Ziare.com.

- anularea penalitatilor pentru firmele cu datorii la bugetul de stat

De asemenea, conform senatorului, delegatia straina a sustinut initiativa de sprijinire a firmelor care au datorii la bugetul de stat prin anularea dobanzilor penalizatoare, un proiect de lege in acest sens fiind depus chiar de acesta in Parlament.

"Au fost foarte flexibili si foarte directi: statul trebuie sa gaseasca masuri de sprijnire a sectorului economic, plecand de la ideea ca statul a generat principalele deficiente in economie creand arierate peste arierate, neplatind la timp agentii economicii", a adaugat senatorul PSD.

De aceea, "argumentul unor functionari din Ministerul de Finante - 'Nu ne lasa FMI' - astazi nu mai exista, a precizat Sorin Bota. Legea privind scutirea de la plata a creantelor fiscale accesorii poate fi promulgata pana la sfarsitul lunii septembrie, daca va fi adoptata.

- predictibilitate a cresterii economice

Membrii delegatiei FMI, CE si BM au cerut ca economia Romaniei sa fie mai predictibila si ca cresterea economica sa nu fie conjucturala. "Avem crestere economica daca ploua sau daca avem caldura suficienta si anul agricol este bun.

Anul agricol trebuie sa fie bun avand o agricultura moderna, tehnologizata, in care fermierii investesc si sunt sprijiniti, in care fondurile sunt absorbite corespunzator, astfel incat, daca nu ploua. sa existe sisteme de irigare peste tot."

- falimentul personal

In privinta falimentului personal, creditorii internationali si-au pastrat atitudinea rezervata, urmand sa isi exprime un punct de vedere mai ferm dupa finalizarea unui studiu privind impactul masurii asupra sistemului bancar. Pana in toamna, este asteptat un raport pe acest subiect, a precizat senatorul.

- privatizarea CFR Marfa

"Subiectul a fost politizat si a ramas ca in gara", precizand ca reprezentantii celor trei institutii au refuzat sa se amestece in lupta politica interna, in absenta unei analize a fenomenului.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#FMI discutii Parlament, #Romania acord FMI, #faliment personal FMI, #CFR Marfa FMI , #FMI