Deficitele mari trebuie acceptate temporar pe timp de criza pentru a stimula cresterea economica, iar masurile de austeritate impuse de Guvern la presiunea Fondului Monetar International (FMI) pentru a reduce deficitul bugetar nu vor ajuta la absolut nimic, crede omul de afaceri Dinu Patriciu.
"Efectele masurilor anuntate de Traian Basescu luat vor fi extrem de negative: vor insemna scadere economica, tensiuni sociale. FMI-ul nu face decat sa ia masurile pentru cosciug. Nu ajuta la absolut nimic aceste masuri drastice si contabile de reducere a deficitelor. Deficitele intr-o perioada de criza trebuie acceptate temporar, pentru a stimula cresterea economica. Este exact invers decat reteta care ni se recomanda si pe care o adoptam fara sa cracnim ", a declarat Dinu Patriciu intr-un interviu acordat incont.ro.
Omul de afaceri continua sa afirme ca reluarea dialogului cu FMI a fost o greseala din partea guvernantilor de la Bucuresti.
"In urma cu mai mult de un an, in februarie 2009, spuneam ca pierdem vremea consultandu-ne cu misiunea FMI, ca stam plecati si le ascultam diagnosticul bazat pe propriile masuri. Ei ne spuneau ca suntem morti, dar nu stim inca. Ceea ce nu era deloc adevarat, pentru ca atunci am mai fi avut alternative. Din aproape 100 de tari consultate si finantate de FMI in ultimii 40 de ani, peste jumatate au rezultate mai proaste decat media cresterii economice globale, o cincime au PIB-ul semnificativ mai mic, iar cateva si l-au redus chiar sub jumatate. Trei dintre ele au trecut prin razboaie civile. Politica fiscala de austeritate si masurile draconice de stabilizare au dus peste tot la tensiune si la saracie. ACesta va fi rezultatul si in Romania", a completat Patriciu.