Directorul FMI propune o moneda globala - Presa internationala

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 12:11
2547 citiri
Directorul FMI propune o moneda globala - Presa internationala

FMI-ul vede ca solutie a problemelor financiare utilizarea extinsa a unei monede globale - DST-ul -, precizand totodata ca se impune o crestere a rolului ocupat de moneda chineza in relatiile economice internationale; in SUA, somajul a inregistrat o scadere, trimitand un val de optimism in pietele financiare internationale.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, sugereaza ca existenta unei monede globale care sa inlature dominatia dolarului american ar putea ajuta la inlaturarea instabilitatii financiare in viitor.

Intr-un discurs tinut la Washington, Strauss-Kahn a argumentat ca rezervele pe care tarile membre le mentin in fond ar putea fi folosite, in locul dolarilor americani, pentru a evalua comertul international. Asa numitele drepturi speciale de tragere (DST) ar ptuea fi o buna alternativa pentru dolarul american in rezervele valutare ale bancilor centrale, considera Strauss-Kahn, citat de The Guardian.

"Utilizarea DST-ului pentru comertul international si pentru denominarea activelor financiare ar putea reprezenta un excelent tampon fata de volatilitatea ratelor de schimb valutar", a explicat Strauss-Kahn, in vreme ce "emiterea de bonduri denominate in DST ar putea institui o noua clasa de active financiare".

FMI-ul a publicat un proiect care sustine afirmatiile lui Strauss-Kahn, invitand economistii de varf la discutii cu privire la viitorul sistemului financiar international.

FMI solicita un mai mare rol pentru yuanul chinezesc

Pana la implementarea unei monede globale, Strauss-Kahn a vorbit si despre importanta sporirii rolului pe care il are moneda chinezeasca in comertul global. Adaugarea unor monede ale economiilor emergente, cum este cazul yuanului, in cosul de valute de referinta, ar aduce mai multa stabilitate sistemului global.

Strauss-Kahn a avertizat ca fara unele ajustari aduse sistemului monetar global, se pun premizele urmatoarei crize, in conditiile in care dezechilibrele globale se maresc permanent si totodata cresc presiunile ratelor de schimb, noteaza Reuters.

Principala problema legata de yuan insa este faptul ca acesta nu se tranzactioneaza liber pe pietele financiare iar pietele chinezesti sunt in marea lor majoritate inchise. Beijingul incurajeaza un program pilot prin care incearca extinderea utilizarii yuanului in tranzactiile din afara granitelor, in incercarea de a creste importanta regionala si globala a propriei monede.

Somajul scade in SUA

Cererile de ajutor de somaj in SUA au atins saptamana trecuta cel mai scazut nivel in peste doi ani, semnalizand astfel o intarire a pietei muncii. In acelasi timp, numarul bunurilor pe inventar a crescut, ceea ce indica o incredere sporita a sectorului de retail in posibilitatile de vanzare in viitor.

Analistii considera ca aceste cifre sunt cel mai clar simptom pentru refacerea pietei muncii iar cresterea salariului mediu in ianuarie sugereaza o crestere a cererii pe piata muncii, noteaza Financial Times.

Miercuri, presedintele FED, Ben Bernanke, a aratat in fata Congresului american ca declinul inregistrat in cifrele somajului din decembrie pana in ianuarie reprezinta un motiv de optimism. Totusi, a temperat acest sentiment avertizand ca ar mai putea dura cativa ani pana cand somajul sa ajunga din nou la niveluri normale.

Unii analisti sugereaza, pe de alta parte, ca prezenta unor conditii meteo foarte dure in SUA ar putea fi un motiv pentru care unii someri nu si-au declarat somajul.

Departamentul de comert al Statelor Unite a declarat ca inventarele au crescut cu 1 procente in decembrie, un salt mai mare decat estimau analistii de pe Wall Street, ducand inventarele la cel mai inalt nivel atins din ianuarie 2009 pana in prezent.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...