Doar FMI ar mai putea salva Grecia

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 13:22
2767 citiri
Doar FMI ar mai putea salva Grecia
Foto: salon.com

Pietele sunt pregatite pentru un eventual colaps financiar al Greciei, considera unii analisti. Insa acelasi lucru s-a spus si la mijlocul lunii septembrie 2008, inainte de falimentul Lehman Brothers, eveniment ce a marcat inceputul crizei economice.

Ceea ce trebuie sa invatam din criza este faptul ca aceasta contagiune financiara este extrem de imprevizibila, mai ales dupa un mare soc economic, precum caderea unei institutii importante sau intrarea in incapacitate de plata a unei tari, noteaza Financial Times.

Chiar daca pietele sunt pregatite pentru un eventual default al statului elen, consecintele ar putea avea o amploare extrem de mare, care le-ar putea lua prin surprindere.

In primul rand, in cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, ar trebui sa iasa din zona euro, deoarece singura modalitate prin care si-ar putea finanta deficitul urias ar fi sa se intoarca la drahma si sa-si tipareasca singura bani.

Pentru ca sectorul bancar sa nu intampine probleme prea mari, Grecia ar trebui sa impuna un control mare asupra capitalelor institutiilor financiare, iar unele banci ar trebui nationaizate. In plus, litigiile dintre creditori si clienti ar creste foarte mult, iar stabilitatea politica si economica ar fi extrem de amenintata.

De altfel, criza politica s-ar raspandi in toata Europa, deoarece liderii tarilor de pe batranul continent vor fi criticati ca nu au gasit o solutie la problema Greciei.

De asemenea, investitorii vor avea tendinta sa aduca cat mai putini bani in zona euro, din cauza tuturor acestor instabilitati, iar contagiunea s-ar putea extinde chiar si in centrul uniunii monetare.

Tensiunile financiare din jurul euro vor opri cresterea economica nu doar a tarilor europene, ci si a Japoniei, SUA sau Chinei. Sectorul finantelor publice se va deteriora din ce in ce mai mult in unele state, care se vor reintoarce la recesiune, la fel cum s-a intamplat dupa falimentul Lehman Brothers.

Cine poate preveni materializarea acestui scenariu?

Grecia are atat o problema tipica legata de balanta de plati, cat si una structurala, care poate fi rezolvata doar prin combinarea unor masuri macroeconomice, structurale si sociale.

In plus, statul elen mai are nevoie de asistenta financiara pentru urmatorii 10 ani. Insa chiar daca urmeaza pasii indeaproape, Guvernul de la Atena nu ar putea avea acces la pietele financiare in totalitate.

De fapt, Grecia are nevoie de un program asemanator cu cel pe care Fondul Monetar International (FMI) il aplica tarilor in curs de dezvoltare, ce implica finantare permanenta si asigura sustenabilitatea datoriei.

In plus, trebuie indeplinite anumite conditii pentru a primi banii de la FMI, insa, cu sprijinul liderilor politici eleni, se pot aplica masurile corecte pentru a creste stabilitatea financiara a tarii.

Ajutorul de la FMI implica mai multe lucruri. In primul rand, este foarte costisitor, insa alternativa, adica intrarea in incapacitate de plata, ar duce la o mai mare risipa de bani.

In plus, si alte tari ar putea cere acelasi tip de ajutor, insa autoritatile europene ar trebui sa reitereze ideea ca situatia statului elen este unica.

Desi ajutorul de la FMI ar fi unul binevenit, nu se poate preconiza cum ar fi afectata Grecia de o asemenea schimbare.

Insa nu este prea tarziu sa evite un dezastru, iar Fondul ar putea fi una din cele mai bune solutii pentru starea sa economica actuala.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#faliment Grecia, #datorie Grecia, #criza Grecia, #Grecia FMI , #FMI