Economia este inca in pericol, avertizeaza guvernatorii bancilor centrale

Luni, 29 August 2011, ora 18:26
1873 citiri
Economia este inca in pericol, avertizeaza guvernatorii bancilor centrale

Opinia sefului FMI, Christine Lagarde, ca "ne aflam intr-o noua faza periculoasa" a economiei mondiale, este impartasita de guvernatorii bancilor centrale, reuniti, ca in fiecare an, in august, in Jackson Hole, Wyoming, Statele Unite.

Cativa oficiali de la Fed au indoieli ca mai pot resuscita revenirea Americii, scrie Wall Street Journal. Mickey Levy, economist sef la Bank of America, spune ca rata dobanzii cheie a Fed (n.red - care va fi mentinuta aproape de 0% timp de 2 ani) nu poate scoate economia din faza de crestere slaba. Fost membru al consiliului de administrare al Rezervei Federale, Randy Kroszner, sustine insa ca nu este necesara mai multa interventie din partea Fed, pentru ca economia SUA sa inceapa sa creasca.

Majoritatea oficialilor Bancii Centrale Europene sunt de parere ca solutiile pentru problemele Europei, de la datoriile suverane la sistemul bancar, se afla in mainile liderilor politici, nu ale BCE.

La randul lor, economistii JPMorgan, in analiza economica saptamanala, au dat vina pentru recenta goana globala dupa vanzarea de actiuni pe "paralizia politicilor in SUA si Europa, care a relevat ca nu este nicio unitate de cavalerie care sa vina in ajutor".

Oficialii de ambele parti ale Atlanticului, care au orchestrat raspunsul la criza globala financiara, insista ca economia globala ar fi fost si mai rau decat acum, daca nu ar fi intervenit la timp, insa este limpede ca remediile aplicate de ei nu au produs rezultatele scontate, scrie publicatia citata.

Unii economisti, printre care si Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, sustin ca actuala crestere economica anemica este rezultatul inevitabil al recesiunii provocate de crize financiare si bancare. Politicile guvernamentale, mai ales in conditiile indatorarii masive in SUA, Europa si Japonia, nu pot depasi eforturile oamenilor si bancilor de a-si reduce indatorarea.

La Jackson Hole, Lagarde le-a cerut marilor banci centrale sa isi mentina politica de dobanda la rate "foarte flexibile", referindu-se la BCE, care a fost prima banca centrala care a crescut rata. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, stand langa Lagarde in timpul acestei remarci, nu a dat semne ca se gandeste sa reduca rata dobanzii.

Christine Lagarde si-a indreptat atentia si inspre politicieni. "Nu sunt solutii usoare, dar asta nu inseamna ca nu sunt deloc solutii", a spus seful FMI.

Cei prezenti la Jackson Hole si-au exprimat si ingrijorarea cu privire la incapacitatea liderilor europeni de a ajunge la compromisuri care sa linisteasca pietele. Eforturile BCE nu sunt suficiente pentru ca Grecia, Irlanda si Portugalia sa evite planurile de salvare, insa interventia BCE a fost salutara in cazul Italiei si Spaniei.

Guvernele din eurozona au decis, in iulie, ca fondul lor de salvare va lua locul BCE, insa tarile membre nu au ajuns inca la un consens cu privire la mecanismul propriu-zis, si un vot in parlamentele Europei este asteptat in septembrie. Inainte de a se trece la asta, a aparut insa inca o problema: Finlanda si alte tari cer garantii de la Grecia pentru a continua sa o mai imprumute - conditie dificil de indeplinit de Grecia, care s-a angajat deja sa vanda unele posesiuni pentru a-si echilibra bugetul.

Pe fondul temerilor ca SUA si Europa s-ar indrepta spre o noua recesiune, inainte de a-si reveni complet din ultima, urmatoarele saptamani sunt cruciale din punct de vedere al politicilor guvernamentale, subliniaza expertii. Acestea trebuiesc facute rapid, inainte de intalnirea G20 de la Cannes, Franta, in noiembrie.

A.I.

România, codașă în Europa la capitolul creștere economică. "A început să gâfâie"
România, codașă în Europa la capitolul creștere economică. "A început să gâfâie"
În prima jumătate a anului 2024, economia României a crescut sub așteptări, cu mai puțin de un procent. Potrivit INS, rezultatul pentru lunile aprilie, mai, și iunie, arată îngrijorător,...
Huawei surprinde piața cu Mate XT: Primul smartphone triplu pliabil atrage milioane de precomenzi înainte de lansare
Huawei surprinde piața cu Mate XT: Primul smartphone triplu pliabil atrage milioane de precomenzi înainte de lansare
Într-o piață extrem de competitivă, Huawei a reușit să atragă atenția globală cu noul său dispozitiv inovator, Mate XT, primul smartphone triplu pliabil al companiei. Într-un interval de...
#economie, #economie globala, #criza economica globala, #revenirea crizei , #FMI
  1. Huawei surprinde piața cu Mate XT: Primul smartphone triplu pliabil atrage milioane de precomenzi înainte de lansare
  2. Vestea mult așteptată de șoferii români: Se inaugurează Centura Sud a Timișoarei. De când vor putea circula mașinile spre DN6 și A1 VIDEO
  3. Infuzie de 800 de miliarde de euro în bugetul țărilor europene. Ce prevede „Planul Draghi”, strategia care ar trebui să repună UE în competiție cu SUA și China
  4. Google lansează noi funcții pentru Android. Ce pot face acum utilizatorii
  5. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  6. Amnistia fiscală, publicată în Monitorul Oficial. Scutirile de taxe care au rămas în vigoare
  7. Cum ajung românii să ofere „bani gratis” băncilor. Greșeala uriașă pe care o facem când economisim
  8. Domeniul agricol distrus de seceta din acest an. "Avem producţii diminuate până la 70%"
  9. Utilizatorii WhatsApp vor putea trimite în curând mesaje către alte platforme de mesagerie. Cum funcționează sistemul
  10. Țara europeană care vrea să revină la energia nucleară, după ce a interzis-o prin referendum. Cine vor fi concurenții României la reactoare modulare mici