Este posibil un nou imprumut de la FMI?

Marti, 27 Iulie 2010, ora 18:19
1779 citiri
Este posibil un nou imprumut de la FMI?
Foto: ArhivaFoto.ro

Desi nu am incheiat, inca, actualul acord cu Fondul Monetar International, unele voci sustin ca se discuta si ar fi nevoie de un nou imprumut, de data aceasta pentru investitii.

Seful UGIR -1903, Cezar Coraci, si Dan Matei Agathon, de la Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, au declarat, marti, fie ca se ia deja in discutie un astfel de acord, fie ca ar trebui sa se discute pe aceasta tema.

Este posibil un asfel de acord? Potrivit reprezentantului Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, raspunsul este nu.

"Fondul Monetar International, cand intra intr-o relatie de program cu o tara, sursele pe care aceasta le imprumuta sunt in exclusivitate - si repet exclusivitate - pentru acoperirea balantului de plati externe", a declarat Tanasescu, pentru Ziare.com.

"S-au facut cateva exceptii, in anul 2009, si nu numai pentru Romania, astfel incat parte din resursele imprumutate de fond sa se indrepte catre finantarea deficitului bugetar al tarilor respective. Dar a fost o masura temporara, o masura exceptionala in vremuri exceptionale", a adaugat reprezentantul Romaniei la FMI.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca Romania nu isi poate spori fondurile disponibile pentru investitii, cu ajutorul FMI. Astfel, prin reformele structurale pe care orice tara trebuie sa le implementeze in cadrul unui acord cu institutia financiara, isi poate crea un spatiu fiscal mai mare pentru investitii.

"In traducere libera: reducand cheltuielile curente, cheltuielile neproductive, cheltuielile cu personalul, cu birotica si asa mai departe din institutiile statului, poti sa creezi acel spatiu fiscal, deci acele sume care sa-ti fie indreptate spre dezvoltare", ne-a explicat Tanasescu.

"Cum ar fi, de exemplu, sa-ti pui mai multi bani pentru co-finantare, sa poti sa atragi mai multi bani europeni nerambursabili, sau sa-ti aloci pentru cheltuielile tale de capital o suma mai mare de bani, care sa fie indreptata pe proiecte prioritare. Asta se poate. Dar fondul nu imprumuta niciodata direct pentru investitii. Sunt reguli foarte clare in aceasta privinta", a adaugat el.

Un nou acord nu este exclus

In opinia reprezentantului Romaniei la FMI, un nou tip de colaborare intre Romania si institutia financiara poate avea loc, insa acest lucru nu va fi luat in discutie in timpul actualei misiuni a FMI in Bucuresti si nici in lunile care urmeaza.

"In cazul in care va exista o noua intelegere, un nou acord sau o prelungire a acestuia, atunci este clar ca el va avea un alt caracter. Probabil va avea un caracter de 'precautionary'.

Parerea mea este ca noi trebuie sa restrictionam cheltuielile cat mai repede, in asa fel incat sa nu mai fim nevoiti sa atragem bani ca sa putem sa finantam un deficit bugetar cat mai mare", ne-a mai spus Tanasescu.

In plus, este estential pentru Romania, crede reprezentantul Romaniei la FMI, sa fie mentinute tintele pentru deficit bugetar de 6,8 la suta pentru 2010 si 4,4 la suta pentru anul viitor, acest lucru fiind considerat "cheia succesului in revenirea economica a Romaniei".

Potrivit spuselor sale, misiunea din prezent are trei mari componente. "Prima este legata de finalizarea rectificarii bugetare pentru 2010. A doua de premisele pentru anul 2011, este vorba de noi indicatori macroeconomici, noi estimari, de la care se porneste in constructia bugetului pe anul 2011 si cred ca este foarte importanta pastrarea tintei stabilite anterior, de 4,4%", a spus Tanasescu.

"Nu in ultimul rand, o analiza a segmentului financiar, a supravegherii si a modului in care colaborarea cu bancile s-a intamplat si, desigur, intarirea, in continuare, a disciplinei bancare. Sistemul bancar romanesc este un sistem solid, foarte bine capitalizat, care confera, cred eu, un punct important de sprijin in relansarea economica", a adaugat el.

Oficialii romani neaga discutiile privind un nou acord

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dar si premierul Emil Boc, sustin ca, in acest moment, un nou acord cu Fondul Monetar International nu este luat in discutie. Deocamdata, acest subiect nu este luat in discutie", a declarat Vladescu, marti.

De asemenea, Emil Boc, aflat in Targoviste, a declarat ca este prematura o eventuala negociere a unui noi acord.

Informatiile despre acest subiect au aparut in urma intalnirilor dintre patronate si FMI, marti dimineata. In urma acestora, Cezar Coraci a declarat ca este posibil un nou imprumut, insa ca nu s-a vehiculat nicio suma, ci doar domeniile spre care ar trebui directionati banii, anume arieratele si proiectele de investitii, nu consum.

De asemenea, Dan Matei Agathon a declarat ca cea mai importanta masura ar fi fost "un imprumut masiv pentru investitiile publice, singurul motor care ar declansa o crestere economica imediata".

Oficialii FMI vor fi prezenti in Bucuresti pana pe 4 august, de concluziile acestei misiuni depinzand si eliberarea celei de-a sasea transe din imprumutul de la FMI, in valoare de 900 de milioane de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprumut FMI, #misiune FMI, #acord FMI, #mihai tanasescu fmi , #FMI