Evaluarea evaluatorului: Cat de bun a fost Jeffrey Franks pentru Romania

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:01
3105 citiri
Evaluarea evaluatorului: Cat de bun a fost Jeffrey Franks pentru Romania
Foto: Arhiva

Mandatul lui Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, se va incheia odata cu misiunea FMI programata in luna aprilie.

Franks a devenit, pe parcursul celor trei ani in care a condus misiunea FMI in Romania, un personaj pitoresc in mediul oficial autohton, generand atat aprecieri pentru implicarea reala si deschiderea spre comunicare, cat si critici cu privire la atitudinea prudenta care, spun unii analisti, a impiedicat adoptarea unor masuri care ar fi putut sa duca la relansarea economiei.

"Cel mai mult mi-a placut la Jeffrey Franks faptul ca, intr-adevar, s-a implicat dincolo de ceea ce, in mod obisnuit, un sef de misiune face. Mi s-a parut ca da dovada de un interes real pentru problemele Romaniei, pentru intelegerea si pentru rezolvarea acestora. Am ramas cu o imagine buna in ceea ce-l priveste", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com, care ne-a marturisit ca apreciaza inclusiv faptul ca Franks incearca sa vorbeasca romaneste cand este in public si implicarea sa directa in partea de comunicare.

"A stat foarte mult de vorba cu jurnalistii, incercand, de fiecare data, sa explice nu numai ce s-a facut si ce decizii s-au luat, ci si de ce s-au luat aceste decizii, a incercat sa le motiveze", a adaugat analistul.

Insa natura de functionar a lui Franks si-a pus amprenta asupra activitatii acestuia in Romania, in pofida pregatirii sale temeinice de economist, este de parere economistul Mircea Cosea.

"Domnul Jeffrey Franks este un economist bine pregatit si, in acelasi timp, un functionar foarte disciplinat al FMI, care nu a putut gasi pentru Romania un model adaptat situatiei pe care tara noastra o are. De aceea, domnia sa a aplicat o schema tip a FMI, bazata pe reducerea consumului si pe teoria contractiei economiei pana la nivelul la care deficitul devine rezonabil", a spus analistul pentru Ziare.com.

Acest lucru poate explica prudenta excesiva pe care a avut-o in aplicarea in Romania a unor metode mai curajoase, dar mai eficiente de relansare a economiei, a adaugat Mircea Cosea, dand ca exemplu refuzul de a reduce CAS, cota unica si cresterea salariului minim pe economie, propuse inca din anul 2011.

Prea ingaduitor fata de Guvern?

Franks a fost criticat pentru indulgenta aratata autoritatilor cu privire la aspecte precum arieratele, dar si pentru implicarea in viata politica.

"Este normal sa dea dovada de flexibilitate. Chiar FMI ca institutie, in ultimii ani ai acestei crize, a fost mult mai flexibil decat in perioadele anterioare, pentru ca si-au dat seama ca nici ei nu detin monopolul cunoasterii si monopolul solutiilor si trebuie sa incerce sa inteleaga situatia de pe teren.

Lucrurile sunt complicate si, de multe ori, trebuie sa tii cont inclusiv de aspectele sau de contrangerile politice pentru ca la urma urmei niste interlocutori care isi pierd sprijinul politic indiferent de cat de bune decizii din punct de vedere tehnic ar lua, nu obtin niciun progres. Un compromis in aceasta zona este intotdeauna inevitabil", a explicat Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, Mircea Cosea considera ca Franks a adoptat, de multe ori, o atitudine in consonanta cu pozitia autoritatilor si nu a tinut cu adevarat cont de opiniile celorlalti parteneri.

"A aratat, de mai multe ori, ca este atasat pozitiei pe care Guvernul o are, iar intalnirile pe care le-a avut cu Opozitia, cu sindicatele sau cu mediul de afaceri au fost mai mult pentru imagine decat pentru a lua intr-adevar propuneri si idei de la acesti parteneri", a spus analistul.

Acesta ii reproseaza lui Franks faptul ca nu a aplicat in Romania noul model economic introdus de Christine Lagarde, iar situatia economica actuala a tarii indica faptul ca "aventura" nu a fost o reusita.

"Il consider ca fiind un reprezentant al FMI de moda veche. Dansul nu reflecta spiritul pe care doamna Lagarde l-a insuflat conform teroriei "relaunch" (reluare-relansare)."

In acelasi timp, analistul spera ca succesorul lui Franks va incerca sa exerseze mai mult noua filozofie pe care directorul FMI incearca sa o introduca, "care se bazeaza mai mult pe cresterea consumului si pe un program de austeritate in paralel cu un program de crestere."

In final, raman realitatile de natura economica in masura sa judece activitatea lui Jeffrey Franks in Romania.

"Parerea mea este ca aventura pe care Romania a avut-o pe parcursul cooperarii cu delegatia condusa de Franks nu a fost eficienta, iata ca Romania nu a iesit din recesiune, nu reuseste sa reintregeasca salariile taiate sau sa mentina obiectivele pe care initial le-a avut pentru anul 2012, ele fiind prognozate in minus astazi, deci nu este un succes", a incheiat analistul.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....