Financiar, Guvernul Ponta va fi intre ciocan si nicovala (Opinii)

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 12:31
13563 citiri
Financiar, Guvernul Ponta va fi intre ciocan si nicovala (Opinii)

Inca o dovada ca fostul cabinet nu lua serios in calcul scoaterea din jocul politic este aceea ca se afla in negocieri cu Banca Mondiala, institutie sosita in tara alaturi de FMI si Comisia Europeana.

Echipa lui Razvan Ungureanu trata conditiile deschiderii unei linii de credit suplimentare valorand un miliard de euro. Adaugat celor 5 anterioare conform acordului din martie curent.

Fireste, in noile circumstante intervenite, este improbabil ca demersul de imprumut sa capete materializare in viitorul apropiat. Oricum, discutiile la nivel inalt dintre bancherii amintiti sau, ma rog, emisarii lor si reprezentantii statului roman au fost intrerupte.

Din punct de vedere tehnic, dialogul continua cu functionari din esalonul secund.

Joi, inaintea motiunii de cenzura, Traian Basescu declara la debutul intrevederii cu delegatia de control a FMI, CE si BM: "Sper ca evolutia noastra economica va ramane ceva mai pozitiva decat a altor state din UE, cu toate ca avem an electoral si aceasta este o adevarata provocare, ramanerea pe drumul corect in timpul unui an cu alegeri. Nu este chiar asa usor, dar suntem absolut hotarati sa ramanem pe aceasta directie", era de parere presedintele.

Mai peste tot in lume statele isi deschid baierile pungilor cand este timpul urnelor de vot. Miza puterii politice (continuate sau preluate) indeamna la mai putina chibzuinta pecuniara, fiind considerata de catre sefii bancilor centrale, in general de contabilii cu rang inalt, o adevarata pacoste.

Revenind, multi analisti considera ca orientarea nu trebuie sa continue in niciun caz pe sensul contractarii altor credite. In schimbul celor aflate in derulare, Romania a acceptat conditii dintre cele mai aspre, greu de indeplinit de orice alt stat european. Inclusiv reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB pentru 2012.

Faptul se intampla tocmai in contextul in care liderii politici din tara aplicasera deja masuri dure. "Presiunile exercitate de FMI ingreuneaza lucrurile si mai mult", comenteaza blogul Wall Street Journal.

Reformele inspirate din manualele liberale de la Washington au dat, se stie, frau unui val de nemultumiri in randul populatiei romanesti.

Nu putem scapa de austeritate

Poate ca aluzia strecurata de catre Traian Basescu delegatiei straine este asemanatoare celei a elevului sarguincios adresata profesorului examinator. Replica, una diplomatica si politicoasa, a venit din partea lui Jeffrey Franks aflat la ultima sa aparitie oficiala in calitate de "raportor" pentru tara noastra.

"Dupa cum stiti, sunt inca efecte negative asupra restului Europei, dar Romania rezista mai bine decat multe alte state. Nu o sa fie la un nivel foarte ridicat in acest an, dar in orice caz, mai bine decat media continentala", aprecia oficialul Fondului.

Concluzii optimiste in pofida faptului ca statul roman a indeplinit doar 4 dintre cele 15 obiective convenite cu FMI avand ca termen ultima zi din aprilie.

Asigurarile date de fostul premier Ungureanu potrivit carora Romania isi va respecta obligatiile asumate raman in vigoare. Nici nu s-ar putea altfel. Asadar, echipa guvernamentala ce va fi investita nu va avea de ales. Va trebui sa mentina masurile de austeritate in situatia in care increderea pietelor financiare este una extrem de fragila.

Multa lume este cu ochii pe ce se intampla la Bucuresti. Este si firesc sa fie asa. Nu ca am fi o mare putere economica, dar in Europa capitolul financiar e hipersensibil. Mai ales, dupa experientele numite Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda etc.

Sa ne amintim ca detaliu ca in dupa amiaza caderii fostului Executiv leul s-a depreciat abrupt pana la un maxim istoric de 4,4010 lei/euro. Banca Nationala a intervenit agresiv, indirect, prin vanzare de euro, intorcand cursul spre 4,39.

Ramane de aflat cum va pune in acord premierul Victor Ponta angajamentele banesti reparative fata de populatie cu cele de austeritate semnate de catre statul roman cu creditorii internationali. Un prim si foarte important test. De neinvidiat.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...